Ehhez az ételhez olyan tormalevelet kell szedni, melyek még túlságosan kicsik, alkalmatlanok töltésre. Aki szereti a tormalevelet az már bizonyára nagyon várja, hogy a tél elmúltával nőjenek minél hamarabb, hogy töltikét csinálhasson belőle. A padlutka elkészítése csökkentheti ezt a vágyat.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 ek. zsír,
- 3 fej közepes vöröshagyma,
- 1 közepes cikk fokhagyma,
- 50 dkg hús, tetszés szerint (tyúk, vagy kakas mell, sertés comb, stb.), apró kockára vágva,
- 50 dkg kukorica kásadara,
- kisebb, gyenge tormalevél (legjobb az áprilisi, amikor kezd hajtani),
- paradicsomlé,
- gulyáskrém,
- 2 kk. pirospaprika,
- só, bors, erős paprika, ízlés szerint.
Apró, gyenge tormalevelet szedünk egy jó nagy tálba. Vastag erezetétől éles késsel megtisztítjuk, váltott vízben többször átmossuk, főleg az apró porszemek miatt.
Nagyobb fazékba tesszük, 1 evőkanál sóval és annyi vízzel, hogy ellepje, oda tesszük főni. Forrástól számítva 5 percig főzzük, leöntjük róla a vizet, engedünk rá hideg vizet és teszünk rá 2 evőkanál 10 %-os ecetet. Hagyjuk kb. 20 percig ázni, majd újra leöntjük a vizet és tiszta vizet engedünk rá. Kicsit átkavarjuk, lecsöpögtetjük és apróra vágjuk.
1 l vizet 1 kávéskanál sóval felforralunk. Elzárjuk a tűzet és beleöntjük a kásadarát. Lefedve, időnként megkavarva (könnyen csomósodik) hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon.
A húst apró kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra várjuk és a zsíron megfonnyasztjuk.
Rárakjuk húst, kevés sót, borsot, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá és fedő alatt addig pároljuk (gyakran megkavarva), amíg a saját levét elfőtte.
A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. Öntünk bele paradicsomlevet (esetleg sűrített paradicsomot), sózzuk, borsozzuk, kevés gulyáskrémmel ízesítjük. Aki szereti a csípőset, az rakhat bele erős paprikát is.
Végül rárakjuk a megduzzadt darát, az apróra vágott tormalevelet, 2 dl vizet és alaposan összekeverjük.
Egy nagyobb lábasba, vagy jénaiba tesszük, a tetejére öntünk egy kevés paradicsomlevet és előmelegített sütőben 170 fokon sütjük kb. 50 percig.
Padlutkánk készülhet rizzsel is. Természetesen ebben az esetben nem kell forró vízben áztatni és a sütéshez több vizet kell ráönteni. Ez a változata is nagyon finom.
Tűzhelyen is készülhet, de vigyázni kell, mert hamar leéghet. Lángelosztót kell használni.