Padlutka

 

Ehhez az ételhez olyan tormalevelet kell szedni, melyek még túlságosan kicsik, alkalmatlanok töltésre. Aki szereti a tormalevelet az már bizonyára nagyon várja, hogy a tél elmúltával nőjenek minél hamarabb, hogy töltikét csinálhasson belőle. A padlutka elkészítése csökkentheti ezt a vágyat.

 

 

Hozzávalók 4 személyre

 

- 1 ek. zsír,

- 3 fej közepes vöröshagyma,

- 1 közepes cikk fokhagyma,

- 50 dkg hús, tetszés szerint (tyúk, vagy kakas mell, sertés comb, stb.), apró kockára vágva,

- 50 dkg kukorica kásadara,

- kisebb, gyenge tormalevél (legjobb az áprilisi, amikor kezd hajtani),

- paradicsomlé,

- gulyáskrém,

- 2 kk. pirospaprika,

- só, bors, erős paprika, ízlés szerint.

 

Apró, gyenge tormalevelet szedünk egy jó nagy tálba. Vastag erezetétől éles késsel megtisztítjuk, váltott vízben többször átmossuk, főleg az apró porszemek miatt.

Nagyobb fazékba tesszük, 1 evőkanál sóval és annyi vízzel, hogy ellepje, oda tesszük főni. Forrástól számítva 5 percig főzzük, leöntjük róla a vizet, engedünk rá hideg vizet és teszünk rá 2 evőkanál 10 %-os ecetet. Hagyjuk kb. 20 percig ázni, majd újra leöntjük a vizet és tiszta vizet engedünk rá. Kicsit átkavarjuk, lecsöpögtetjük és apróra vágjuk.

 

1 l vizet 1 kávéskanál sóval felforralunk. Elzárjuk a tűzet és beleöntjük a kásadarát. Lefedve, időnként megkavarva (könnyen csomósodik) hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon.

 

A húst apró kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra várjuk és a zsíron megfonnyasztjuk.

Rárakjuk húst, kevés sót, borsot, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá és fedő alatt addig pároljuk (gyakran megkavarva), amíg a saját levét elfőtte.

 

A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. Öntünk bele paradicsomlevet (esetleg sűrített paradicsomot), sózzuk, borsozzuk, kevés gulyáskrémmel ízesítjük. Aki szereti a csípőset, az rakhat bele erős paprikát is.

Végül rárakjuk a megduzzadt darát, az apróra vágott tormalevelet, 2 dl vizet és alaposan összekeverjük.

Egy nagyobb lábasba, vagy jénaiba tesszük, a tetejére öntünk egy kevés paradicsomlevet és előmelegített sütőben 170 fokon sütjük kb. 50 percig.

 

Padlutkánk készülhet rizzsel is. Természetesen ebben az esetben nem kell forró vízben áztatni és a sütéshez több vizet kell ráönteni. Ez a változata is nagyon finom.

Tűzhelyen is készülhet, de vigyázni kell, mert hamar leéghet. Lángelosztót kell használni. 

 


NEKED AJÁNLJUK
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag és könnyebb megemészteni is.  Fotó: Egészségtér A kovásszal...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék