A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon

 

A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte minden területén.

 

 

A bambusz az egyik legértékesebb növény a világon. 1500 évre nyúlnak vissza a feljegyzések az alkalmazásáról az orvostudományban. Európában 1850-ben bukkant fel.

 

Bambusz a kertünkben

Hazánkban elsősorban dísznövényként termesztik, mivel igen dekoratív növény. Általában egy, az anyanövényről leválasztott gyökérdarabot elültetve történik a szaporítása. A gyökerek a föld alatt minden irányba szétterjednek és ezekről különböző sűrűségben hajtások bújnak elő. A hajtások általában tavasszal jelennek meg, és négy-hat hét alatt megnőnek teljes magasságukra. Ekkor még levélzet nem, vagy csak alig található rajtuk. A gyökérzet fejlettsége határozza meg, hogy a hajtások az adott évben milyen magasra és milyen vastagságban nőnek.

A hajtásokkal ellentétben a gyökérzet szinte egész évben – kivéve a téli, fagyos időszakokat – fejlődik. Kordában tartása a nem kívánt hajtások lenyírásával vagy a gyökérzet terjedésének betonnal, erős fóliával (pl. nagy sűrűségű polietilén HDPE) való körbe kerítésével lehetséges. Szinte minden típusú talajban megél, de szereti a tápanyagban gazdag talajt és a bőséges vízellátást. A bambuszok környezeti igényei változóak, de általánosságban szívós, ellenálló növények.

 

 

A bambusz zsenge hajtása, a bambuszrügy ehető, Ázsiában természetesen évezredek óta a mindennapi étkezés része, Európában, így nálunk is inkább csak kuriózum. Pedig a bambuszrügy számos kedvező élettani hatással bír. Gazdag vitaminokban, aminosavakban, rosttartalma miatt jótékonyan hat a gyomorra, kutatások szerint a magas koleszterinszint és magas vérnyomás kezelésére is alkalmazható.

 

A bambuszlevél teája a bambusz zsenge hajtásainak leveleit tartalmazza. Ellentétben a zöld teával, ez a tea koffeinmentes. Főzete édeskés, friss, lágy, és illatos. A tea lúgos kémhatású, gazdag rostokban és fehérjékben. Tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel.

 

A bambusz gyógyhatásai

●   gazdag az aminosavakban, proteinekben és keményítőben,

●   a bambusz levél flavonoidjai tisztítják az ereket és a vért a káros lerakódásoktól,

●   megszünteti a szorongást, csökkenti a fáradtságot, erősíti a memóriát és a nyugodt alvásban is segítségünkre lehet,

●   jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, védi az agyat, csökkenti a koleszterinszintet, valamint javítja a mikrokeringést és az agyi vérkeringést is,

●   vízhajtó hatása van, segít testünkből eltávolítani a fölösleges vizet,

●   méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő,

●   a bambusz kivonata csökkenti a bőr irritációját, antioxidáns hatású, védi a bőr épségét és egészséges állapotát, valamint hidratál is.

 

A bambuszlevél fogyasztásának nincsenek káros hatásai még túlzott fogyasztás esetén sem.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék