Ne edd, hanem idd a burgonyát

 

Kutatások bebizonyították, hogy a burgonyában számos egészségvédő hatóanyag van, melyeknek köszönhetően kezelhetővé válhat a gyomorhurut, a vastagbélhurut, a gyomor- és bélfekély.

 

 Fotó: egészségtér

A krumpliban nagy mennyiségű béta karotin, A-, C-, B1-, B2-, B6- vitamin, valamint folsav található. Emellett még a burgonyából káliumhoz, kalciumhoz, mangánhoz, foszforhoz, kénhez, rézhez, vashoz, rostokhoz és fehérjékhez is hozzájuthatunk.

 

Mire jó a burgonyalé?

 

●  Napi egy pohár burgonyalé annyi C-vitamint tartalmaz, hogy hozzájárulhat az immunrendszer egészséges működéséhez.

●  A burgonyalé fogyasztásával gyógyíthatjuk a gyulladásos betegségeket, úgy mint az arthritist, a hátfájdalmat, illetve megszünteti izomfájdalmak tüneteit.

●  Egészségessé teszi a hajunkat, megállítja a hajhullást, gyorsítja a növekedést, erősíti a hajhagymákat.

●  A burgonya leve gyógyítja a napégés kellemetlen tüneteit. Ha közvetlenül a bőrre kenjük, hamar tapasztalhatjuk majd, hogy a bőrünk simább, fényesebb lesz, és kevésbé ráncosodik. A krumpli leve megnyugtatja, megtisztítja az ekcémás, pattanásos bőrt is.

●  A burgonyának a leve hozzájárul a máj és az epehólyag egészségéhez is, hiszen fogyasztásával szinte azonnal kitakarítja a méreganyagokat az olyan fontos szerveinkből, mint a máj és az epe.

●  A burgonyalé védőburkot von a szív köré és ezzel óvja a szívet, így elkerülhető a stroke, a szívroham, vagy más szívbetegség.

●  Segít a gyomorfekély gyógyulásában, ha egy hónapig napi rendszerességgel reggel éhgyomorra iszunk 1 dl burgonyalét. Ez által nem csak a gyomorfekély tünetei, hanem a gyomorszájnál jelentkező fájdalom vagy a savas felböfögés is enyhülni fog. A nyers burgonya leve megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, mivel a nyál, a gyomornedvek és a meleg hatására dextrinekre bomlik.

 

 

●  A nyers burgonyalé teljes mértékben rendben tartja a gyomrot, hiszen nem csak a gyomorfekély tüneteit mérsékli, hanem serkenti az emésztést, és az olyan kellemetlen tünetekkel is felveszi a harcot, mint a puffadás, a hasmenés vagy a székrekedés.

●  Kordában tartja a koleszterinszintet is a burgonyalé rendszeres fogyasztása.

●  A burgonyalé semlegesíti a húgysav miatt az ízületekben kialakuló kristályokat is, amelyek a gyulladásért felelősek, segít a köszvény elleni küzdelemben.

●  Megnöveli a test energiaszintjét, serkenti a vérkeringést a burgonyában található thiamin, más néven a B1-vitamin. Általános gyengeség és letargia esetén érdemes minden nap meginni egy pohár burgonyalét.

●  A burgonya nyers leve remek lúgosító hatással rendelkezik, nagyszerűen semlegesíti az erős gyomorsavat is, ezáltal megnyugtatja a fájó gyomrot, és csökkenti az emésztőrendszerben fellépő gyulladásokat.

●  A burgonya leve helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ami különösen fontos, hiszen a modern táplálkozás következtében a legtöbb ember szervezete elsavasodik.

●  Fogyás céljából meg kell inni egy csészényi burgonyalét reggeli előtt és egy másik csészényit 2-3 órával lefekvés előtt.

 

Hogyan készítsünk burgonyalét?

 

A legjobb a piros burgonya levét alkalmazni. Ha íztelennek találod, akkor ízesítheted almalével, citromlével, sárgarépalével, mézzel.

Mossuk meg a burgonyát és hámozzuk. Ne használd fel a zöld, vagy a csírázott burgonyát!

Ha van gyümölcscentrifugád, akkor rakd bele a megmosott, feldarabolt krumplit, és préseld ki a levét. Ha nincs, akkor sem kell kétségbeesni. Reszeld le és tedd egy vászonba, ami alá helyezz egy edényt, hogy az értékes lé lecsöpögjön.

 

Erőfeszítéseink nem fognak jutalom nélkül maradni, ha reggel, lehetőleg éhgyomorra fogyasztjuk a burgonya nyers levét.

 


NEKED AJÁNLJUK
Illóolaj, mely képes visszafordítani a rákos daganatokat
  A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a keresztény hagyomány szerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
Az egyik leggyógyítóbb erejű növény a világon a széles levelű útifű
  A széles levelű útifű (Plantago major) nem ugyanaz, mint a köhögésre ajánlott lándzsás útifű. A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott,...
TOVÁBB
Az Izabella szőlő méltatlanul elfeledett gyümölcsünk
  Bizonyára sokan emlékeznek még a direkt termő szőlőfajták közül az Izabellára.   Fotó: Egészségtér A szőlő a gyümölcsök nagy családjában...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Ezek a cuki kis katicák komoly gondokat okozhatnak, de van némi megoldás
  A mezőgazdaságban komoly károkat, lakásainkban pedig jelentős bosszúságot okozhatnak ezek a...
Hívatlan vendégek az egerek és a patkányok – Védekezzünk ellenük természetesen
  Az egerek ősszel, az első fagyok beálltával megjelennek otthonunk környékén, és ha nem...
Szellemi törvények
  A szellemi törvények valóságosak, valóban hatnak, függetlenül attól, hogy hiszek-e bennük...
Ingyen mosószer a természetből
  Létezik egy mosószer, ami teljesen ingyen van, hatékony, és még a környezetet...

Címkék