Ne edd, hanem idd a burgonyát

 

Kutatások bebizonyították, hogy a burgonyában számos egészségvédő hatóanyag van, melyeknek köszönhetően kezelhetővé válhat a gyomorhurut, a vastagbélhurut, a gyomor- és bélfekély.

 

 Fotó: egészségtér

A krumpliban nagy mennyiségű béta karotin, A-, C-, B1-, B2-, B6- vitamin, valamint folsav található. Emellett még a burgonyából káliumhoz, kalciumhoz, mangánhoz, foszforhoz, kénhez, rézhez, vashoz, rostokhoz és fehérjékhez is hozzájuthatunk.

 

Mire jó a burgonyalé?

 

●  Napi egy pohár burgonyalé annyi C-vitamint tartalmaz, hogy hozzájárulhat az immunrendszer egészséges működéséhez.

●  A burgonyalé fogyasztásával gyógyíthatjuk a gyulladásos betegségeket, úgy mint az arthritist, a hátfájdalmat, illetve megszünteti izomfájdalmak tüneteit.

●  Egészségessé teszi a hajunkat, megállítja a hajhullást, gyorsítja a növekedést, erősíti a hajhagymákat.

●  A burgonya leve gyógyítja a napégés kellemetlen tüneteit. Ha közvetlenül a bőrre kenjük, hamar tapasztalhatjuk majd, hogy a bőrünk simább, fényesebb lesz, és kevésbé ráncosodik. A krumpli leve megnyugtatja, megtisztítja az ekcémás, pattanásos bőrt is.

●  A burgonyának a leve hozzájárul a máj és az epehólyag egészségéhez is, hiszen fogyasztásával szinte azonnal kitakarítja a méreganyagokat az olyan fontos szerveinkből, mint a máj és az epe.

●  A burgonyalé védőburkot von a szív köré és ezzel óvja a szívet, így elkerülhető a stroke, a szívroham, vagy más szívbetegség.

●  Segít a gyomorfekély gyógyulásában, ha egy hónapig napi rendszerességgel reggel éhgyomorra iszunk 1 dl burgonyalét. Ez által nem csak a gyomorfekély tünetei, hanem a gyomorszájnál jelentkező fájdalom vagy a savas felböfögés is enyhülni fog. A nyers burgonya leve megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, mivel a nyál, a gyomornedvek és a meleg hatására dextrinekre bomlik.

 

 

●  A nyers burgonyalé teljes mértékben rendben tartja a gyomrot, hiszen nem csak a gyomorfekély tüneteit mérsékli, hanem serkenti az emésztést, és az olyan kellemetlen tünetekkel is felveszi a harcot, mint a puffadás, a hasmenés vagy a székrekedés.

●  Kordában tartja a koleszterinszintet is a burgonyalé rendszeres fogyasztása.

●  A burgonyalé semlegesíti a húgysav miatt az ízületekben kialakuló kristályokat is, amelyek a gyulladásért felelősek, segít a köszvény elleni küzdelemben.

●  Megnöveli a test energiaszintjét, serkenti a vérkeringést a burgonyában található thiamin, más néven a B1-vitamin. Általános gyengeség és letargia esetén érdemes minden nap meginni egy pohár burgonyalét.

●  A burgonya nyers leve remek lúgosító hatással rendelkezik, nagyszerűen semlegesíti az erős gyomorsavat is, ezáltal megnyugtatja a fájó gyomrot, és csökkenti az emésztőrendszerben fellépő gyulladásokat.

●  A burgonya leve helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ami különösen fontos, hiszen a modern táplálkozás következtében a legtöbb ember szervezete elsavasodik.

●  Fogyás céljából meg kell inni egy csészényi burgonyalét reggeli előtt és egy másik csészényit 2-3 órával lefekvés előtt.

 

Hogyan készítsünk burgonyalét?

 

A legjobb a piros burgonya levét alkalmazni. Ha íztelennek találod, akkor ízesítheted almalével, citromlével, sárgarépalével, mézzel.

Mossuk meg a burgonyát és hámozzuk. Ne használd fel a zöld, vagy a csírázott burgonyát!

Ha van gyümölcscentrifugád, akkor rakd bele a megmosott, feldarabolt krumplit, és préseld ki a levét. Ha nincs, akkor sem kell kétségbeesni. Reszeld le és tedd egy vászonba, ami alá helyezz egy edényt, hogy az értékes lé lecsöpögjön.

 

Erőfeszítéseink nem fognak jutalom nélkül maradni, ha reggel, lehetőleg éhgyomorra fogyasztjuk a burgonya nyers levét.

 


NEKED AJÁNLJUK
Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek
  Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb...
TOVÁBB
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék