A boldogító, elégedettséget okozó szerotonin - Edd magad boldoggá!

 

A boldogsághormon, vagyis a szerotonin játssza a legnagyobb szerepet az életkedv, a kellemes hangulat, a nyugalom biztosításában és az étvágy szabályozásában.

 

Lelki harmóniánkért a szerotonin nevű anyag felelős. A szerotonin hiánya, vagy nem megfelelő működése depresszió és pánikbetegség forrása is lehet.

Az agyban jó érzést kelt a szerotonin. A megnövekedett szerotonin szint javítja a stressztűrő képességet, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból és az idegességben.

Ha éppen nincsen kéznél semmilyen boldogító ennivaló, akkor néhány percig képzeljünk el intenzíven az égszínkéket vagy a narancssárgát. Néhány perccel később garantáltan nyugodtabbnak és elégedettebbnek fogjuk érezni magunkat.

 

 

A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-, nyugtató-, boldogító szerepet tölt be, gondoskodik kiegyensúlyozottságunkról, lelki nyugalmunkról, boldogságunkról, esténként egészséges álomba ringat.

Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő szerotonin képződjön, egy triptofán nevű aminosavra van szükségünk, mely nagyobb mennyiségen a banánban, hüvelyes növényekben, a diófélékben, az ananászban, a tejtermékekben és a halakban található meg.

 

A banán lehet a leggyorsabb segítség, hiszen hatására két másik boldogsághormon, a dopamin és a noradrenalin termelése is fokozódik.

A triptofán tartalmú ételektől elálmosodik az ember és emelkedik a szerotonin szintje. Ezért van az, hogy lefekvés előtt egy csésze forró tej, mézzel és őrölt mandulával kiváló alvást biztosít.

 

A napfény is serkenti a szerotonin termelődést, melyhez elég 15-20 perc. A szerotonin nevű boldogsághormon a fényhiány következtében gyorsabban lebomlik.

Ha alaposan megrágjuk az ételt, akkor is termelődni kezd agyunkban a szerotonin hormon.

Az alapos, lassú rágás megteremti a harmonikus lelkiállapot feltételét, az evés valóságos meditatív élményé válik, és minden falat szinte kábítószeres boldogságérzetet okoz. Addig rágjuk az ételt, amíg folyékony nem lesz. Ezzel biztosíthatjuk a létfontosságú vitaminok és tápanyagok optimális felhasználását, és érezhetően erősödni fog az immunrendszerünk is.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék