A boldogító, elégedettséget okozó szerotonin - Edd magad boldoggá!

 

A boldogsághormon, vagyis a szerotonin játssza a legnagyobb szerepet az életkedv, a kellemes hangulat, a nyugalom biztosításában és az étvágy szabályozásában.

 

Lelki harmóniánkért a szerotonin nevű anyag felelős. A szerotonin hiánya, vagy nem megfelelő működése depresszió és pánikbetegség forrása is lehet.

Az agyban jó érzést kelt a szerotonin. A megnövekedett szerotonin szint javítja a stressztűrő képességet, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból és az idegességben.

Ha éppen nincsen kéznél semmilyen boldogító ennivaló, akkor néhány percig képzeljünk el intenzíven az égszínkéket vagy a narancssárgát. Néhány perccel később garantáltan nyugodtabbnak és elégedettebbnek fogjuk érezni magunkat.

 

 

A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-, nyugtató-, boldogító szerepet tölt be, gondoskodik kiegyensúlyozottságunkról, lelki nyugalmunkról, boldogságunkról, esténként egészséges álomba ringat.

Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő szerotonin képződjön, egy triptofán nevű aminosavra van szükségünk, mely nagyobb mennyiségen a banánban, hüvelyes növényekben, a diófélékben, az ananászban, a tejtermékekben és a halakban található meg.

 

A banán lehet a leggyorsabb segítség, hiszen hatására két másik boldogsághormon, a dopamin és a noradrenalin termelése is fokozódik.

A triptofán tartalmú ételektől elálmosodik az ember és emelkedik a szerotonin szintje. Ezért van az, hogy lefekvés előtt egy csésze forró tej, mézzel és őrölt mandulával kiváló alvást biztosít.

 

A napfény is serkenti a szerotonin termelődést, melyhez elég 15-20 perc. A szerotonin nevű boldogsághormon a fényhiány következtében gyorsabban lebomlik.

Ha alaposan megrágjuk az ételt, akkor is termelődni kezd agyunkban a szerotonin hormon.

Az alapos, lassú rágás megteremti a harmonikus lelkiállapot feltételét, az evés valóságos meditatív élményé válik, és minden falat szinte kábítószeres boldogságérzetet okoz. Addig rágjuk az ételt, amíg folyékony nem lesz. Ezzel biztosíthatjuk a létfontosságú vitaminok és tápanyagok optimális felhasználását, és érezhetően erősödni fog az immunrendszerünk is.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék