Miért nem reklámozzák a mazsolát?

 

A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.

 

A mazsola szuper energiabomba, magas a szénhidrát tartalma, de tele van rosttal, káliummal, vassal, de zsír és keményítőmentes. A jótékony polifenolokról, antioxidánsokról ne feledkezzünk meg, ezek gyógyhatásúak.

 

50 g mazsola tartalma:

129 kcal

34 g szénhidrát

1,3 g fehérje

1,6 g rost

0,2 zsír

25,4 g cukor

322 mg kálium

0,8 mg vas

0,08 g B6-vitamin

14 mg magnézium

22 mg kalcium

1,5 mikrogramm K-vitamin

 

 

A mazsola jótékony hatásai

 

Megelőzi a fogszuvasodást

Az édes mazsola nem árt a fogaknak. Szakértők szerint a mazsolában olyan festékanyagok vannak, amelyek elpusztítják a szájüregben a baktériumokat.

 

Szorulás ellen

Együnk mazsolát, ha baj van az emésztésünkkel, hiszen a rostok csodát művelnek. A székrekedést és a hasmenést is megakadályozza.

 

Csökkenti a magas vérnyomást, és az agyvérzés kockázatát

Akiknek ingadozik a vérnyomásuk, érdemes naponta háromszor pár szemet elfogyasztaniuk. A káliumtartalma is jót tesz a keringési betegségekben szenvedőknek.

 

Gyulladáscsökkentő

Antioxidáns tartalmánál fogva az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat is csökkenti.

 

Csökkenti a savasodást

A mazsola sok káliumot  és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.

 

Segít a vérszegénység kezelésében

A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a vérszegénység kezeléséhez. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.

 

Az egészséges szemekért

A mazsola fogyasztása élesíti a látást, a benne található antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabadgyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat.

 

Az egészséges csontokért

A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.

 

Magas kálium tartalma miatt súlyos vesebetegségben szenvedők nem fogyaszthatják!

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék