A természet titkolt kincse az adzuki bab

 

Méltatlanul száműztük a konyhából a mai modern táplálkozással a hüvelyeseket, pedig nem is olyan régen elképzelhetetlen volt a téli hónapokban az étkezés nélkülük.

 

Mára már tudjuk a babról, hogy a téli depresszió ellen is ajánlott fogyasztásuk. Értékes tulajdonsága, hogy kevés zsírt tartalmaz, fehérjetartalma nagy, és segíti az emésztést, könnyen és olcsón beszerezhető, készülhet belőle leves, főzelék, egytálétel vagy köret is.

 

Az időszámítás előtti idők Kínájában már ismert volt az adzuki bab. A szójabab után a japánok második legkedveltebb babfélesége az adzuki bab. Fogyasztása nem új keletű, hisz már időszámításunk előtt 1000 évvel is ismerték Kelet-Ázsiában. Ez idő tájt Kínában és Koreában fogyasztották előszeretettel, Japánba később került be, mint táplálkozásuk egyik kedvelt élelmiszere. Az adzuki legáltalánosabb színe a vörös, de létezik fehér, fekete és szürkés színben is.

 

Az adzuki bab a makrobiotikus konyha egyik kedvence. Gazdag proteinekben, A-, B1- és B2-vitaminban. Híres vas- és kalcium-tartalmáról, továbbá magnézium és foszfor is található benne, kitűnő fehérje- és rostforrás. Természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó tulajdonsága is ismert. Az adzuki bab magjának csíráztatásakor a fehérjék aminosavakra bomlanak, melyek értékes esszenciális aminosavak.

 

 

Elkészítése nem bonyolultabb, mint a többi babféleségé. Főzés előtt viszont érdemes éjszakára beáztatni hideg vízbe. Magunk is csíráztathatunk adzukit. Egész évben lehetőség nyílik rá, és a csíráztatási idő csak 3-5 nap. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csíráztatott adzuki bab – más babokkal ellentétben – nem okoz bélgázképződést. A magas rosttartalmú szemekkel élettanilag hasznos fehérjékhez, vízben oldódó ásványi sókhoz, vitaminokhoz juthatunk.

 

Az adzuki bab gyógyhatásai

●   a szívre és a vékonybélre gyógyító hatással van,

●   erősíti a vese és a mellékvese működését,

●   méregteleníti a testet ,

●   eloszlatja a vér pangását ,

●   csökkenti a duzzanatokat,

●   vízhajtó hatású,

●   megszüntethető vele a fehérfolyás,

●   segíti a máj működését sárgaság és hasvízkór esetén,

●   hasmenés megszüntetésére is alkalmazható,

●   szabályozza a vérnyomást,

●   elősegíti a fogyást.

 

Nagyon jót teszünk a szervezetünknek és az egészségünknek, ha ez az édes ízű bab gyakori szereplője lesz az étkezéseinknek.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék