Gerincvédelem vitaminokkal

 

Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet a megfelelő táplálkozás segítheti csontjaink egészségét.

 gerincvédelem, vitaminok, c-vitamin, d-vitamin, csonterősség, csonterősítő, csontritkulás, osteoporozis, magnézium, a-vitamin, kalcium

Ismerd meg azokat az ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, amelyek a csontritkulás megelőzésének legfontosabb étrendi elemei!

 

A csontok szerkezete lyukacsos, porózus, különösen a belsejük, melyet tömörebb külső rész vesz körül. A csontszövet állománya nem állandó, hanem folyamatosan épül, bomlik, alakul. (Ezért tudnak pl. a csonttörések is összeforrni.) Ásványok épülnek be fehérje vázba, amit a szövet működésében, fel- és leépülésében közreműködő sejtek ölelnek körül.

Kb. 28 éves korig a beépülés erősebb, mint a bomlás, tehát az úgynevezett csontsűrűség, vagyis a csontok ásványi anyag tartalma növekszik. Ezt követően a növekedés leáll, sőt, lassú csökkenésnek indul. Amíg a frissen beépülő anyagok mennyisége nagyjából arányban van a lebomlókkal, nincs gond. Amikor viszont csontállomány nagyobb ütemű csökkenése miatt a szerkezete egyre hézagosabb, lyukacsosabb – így törékenyebb – lesz, akkor már csontritkulásról van szó.

Hormonális okokból a nők esetében a változó korban pár évre felgyorsul a csontállomány leépülése. A megfelelő csontépítők táplálkozásba iktatása tehát minden életkorban fontos, 28 éves korig az alapozás, később a csontvesztő folyamatok lassítása érdekében.

 

Öröklött és életmódbeli tényezők határozzák meg

A génjeinkben örökletesen kódolt tényezők mintegy 70 százalékban meghatározzák az egyén legmagasabb csonttömegét, és az azt követő csontvesztés mértékét. A fennmaradó hányadban azonban egyéb, befolyásolható tényezőkön múlik a csont sűrűsége.

A csontritkulás (oszteoporózis) elkerüléséért, csontjaink erősségéért egész életünkben tenni kell: a prevenció kulcsa a mozgás és a helyes táplálkozás. Mind a megelőzés, mind a kezelés szempontjából kiemelkedő fontosságú a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele, amelyet elsősorban táplálékkal kell biztosítani. Emellett más ásványi anyagok, például a magnézium, A-, C-, és a D-vitamin, valamint a szilícium bevitelére is ügyelni kell. Lényeges a rendszeres, csontsűrűséget mérő szűrővizsgálat, hogy a problémát mielőbb, korai szakaszában felismerve kezelhessék.

 

Kalcium és segítői

A kalcium a csontok alapvető, fő építőanyaga. Kiváló kalciumforrások a sajt, a tejtermékek, a tofu, a szardínia, a sötétzöld növények (pl. brokkoli). A bélből szívódik fel, de ehhez D-vitaminra van szükség.

 

 

Hasonlóan fontos a csontok másik alkotóeleme, az egyébként az idegeket, izmokat is „karban tartó” magnézium is, amely szintén támogatja a kalcium felszívódását. A foszfor is lényeges szerepet tölt be a csontanyagcserében. A szilícium szervezetünk fontos nyomeleme, mely legnagyobb koncentrációban a kötőszövetekben, így például a csontokban található. A szilícium segíti az ásványi anyagok beépülését a csontokba, ezért érdemes a forrásául szolgáló sok friss gyümölcsöt, illetve zabpelyhet, szilíciumban gazdag ásványvizet fogyasztani. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy bár a csontsűrűséget növeli a szilícium, csökkentheti a kalcium és a magnézium felszívódását a bélben. Az ideális napi szükséglet 40 mg. A bór csökkenti a kalcium és magnézium vizelettel történő ürülését, és részt vesz a kalcium-anyagcsere hormonális szabályozásában.

 

A C-vitamin

Legismertebb vitaminunk, hozzájárul számtalan érrendszeri, daganatos, fertőző betegség megelőzéséhez, immunrendszerünk normális működéséhez. A csontrendszer szempontjából lényeges, hogy a C-vitaminnak a kollagén képződésében kitüntetett szerepe van. A porckorong külső rostos gyűrűrétege, és a belső gél állapotú magja is nagy mennyiségű kollagént tartalmaz, ez adja a porckorong rugalmasságát.

A porckopás megelőzéséhez tehát szükség van C- vitaminra. Szervezetünk nem képes C-vitamint előállítani, ezért a szükséges mennyiséget teljes egészében élelmiszerekkel, esetleg táplálék-kiegészítő készítménnyel kell szervezetünkbe bevinni. Kitűnő C-vitamin forrás a csipkebogyó, a paprika, az áfonya, a goji bogyó, a kiwi, a kelbimbó, a karalábé, a káposzta (savanyítva is), a földieper, a narancs, a citrom, a grapefruit.

 

Az A-vitamin

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, számos élettani folyamatban, például a szemideghártya fényérzékenységét biztosító anyag felépítésében, a csontnövekedésben, a hámszövet épségének fenntartásában lényeges a szerepe. Nemcsak táplálékkal kerül szervezetünkbe, a bélfalban és a májban is képződik egy enzim hatására a béta-karotinból.

A karotinoknak kifejezett csontépítő hatásuk van, kutatások szerint a magasabb szérum karotin-koncentráció csökkenti a törési kockázatot. Tehát csontjaink védelme érdekében a megfelelő D-vitaminpótlás mellett ne feledkezzünk meg elsősorban a magas karotin tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásáról sem. Béta-karotinban gazdag élelmiszerek például a sárgarépa, a sütőtök, a sárgadinnye, a paradicsom, a sárgabarack, a spenót, a fűszerpaprika.

 

A napfény vitaminja

Számos betegség megelőzésében igen fontos szerepet tölt be a D-vitamin, szinte minden szervrendszerben komoly szabályozó funkciója van, és hat a kalcium anyagcserére is. Felmérések szerint a D-vitamin hiánya nagyon gyakori az északi országokban, és a Magyarországon is a vizsgáltak több mint felénél találtak a normálisnál alacsonyabb D-vitaminszintet. Ez különösen riasztó, ha figyelembe vesszük, hogy a D-vitaminhiány és az autoimmun kórképek, pl. a sokízületi gyulladás, valamint a krónikus derékfájással járó izomfájdalom összefügg, de fokozza a depresszió esélyét és a koncentrálóképesség lanyhulását, a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. A megnövelt D-vitaminszint viszont jelentősen javítja a csont- és izomrendszeri megbetegedések tüneteit.

Az emberi szervezetben a D-vitamin elsődleges forrása egy, a bőrben levő vegyület, amelyből a napfény hatására D3 vitamin keletkezik. Ezért jó, ha az arc, kezek és karok – tehát nem is kell az egész test – heti két-háromszor 10-20 percen át ki van téve a napsugaraknak. Természetes D-vitamin-források az anyatej, a tejtermékek, a halak, a tojássárgája, a gomba.

 

Csontvesztő szokásaink

A csonterősséget befolyásolja az életmódunk néhány egyéb eleme is. Így például a dohányzás nagymértékben hozzájárul a csontszerkezet bomlásához, illetve felgyorsítja a csontvesztés folyamatát. A káros szokást sosem késő abbahagyni, már csak azért sem, mert a nikotin hatásától mentesült szervezetnél visszaáll a csontok bomlásának üteme a normális rendre.

A másik népbetegségnek számító káros szokás, az alkoholfogyasztás hasonlóan rossz hatású a csontjaink szempontjából is. Az alkohol ugyanis gátolja a kalcium, a magnézium és a D-vitamin felszívódását, vizelethajtó hatása pedig gyorsítja a kalcium ürülését. Csontjaink szempontjából talán a legkárosabb szokás pedig a passzivitás, a mozgáshiány!

Forrás

 

 

csontritkulás

A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka
  Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani....
TOVÁBB
Elfeledett csodaszer a patikából: szépít és gyógyít a keserűsó
  Már nagyanyáink is gyógyírként használták ezt az olcsó és döbbenetesen hatékony természetes ásványi port. Hihetetlenül sokoldalú, és megkönnyíti...
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az...
TOVÁBB
Réges-régen, hogyan védekeztek a szegény emberek a betegségek ellen?
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék