Szervezetünkben túlszaporodhatnak a Candida gombák. Védekezz ellene!

 

Az élesztőgomba-fertőzés igen gyakori és kellemetlen probléma. Élete során mindenki találkozik a Candida gomba által okozott fertőzés kínos tüneteivel. Éppen ezért jó, ha tudod, mi okozhatja a gombák terjedését és hogyan védekezhetsz ellene.

 candida, gomba, felső léguti gyulladások, látásromlás kettős látás, homályos látás, szikrázó látás, izomfájdalom, görcs, merevség, ízületi bántalmak, testsúlycsökkenés, elhízás, energiahiány, gyengeség, szájpenész, hasmenés, étvágytalanság, pajzsmirigy, hiperaktivitás, tanulási nehézségek, bőrviszketés, hasfájás, meddőség, pánikbetegség, halálfélelem, depresszió, migrén

A Candida meglehetősen alattomos betegség: észrevétlenül alakul ki, és később igen komoly következményei lehetnek.

A betegség egyetlen előnye, hogy gyakran komolyabb betegségekre utalnak a tünetei, és valóságos megkönnyebbülés, ha kiderül, hogy csak Candidád van.

A Candidiasis leggyakoribb gombás fertőzés kórokozója, a sarjadzó gombák osztályába sorolt Candida albicans nevű élesztőgomba okozta betegség. Egészséges emberben is megtalálhatók, de a szervezet immunrendszerében fontos szerepet játszó bélflóra megakadályozza a kóros elszaporodását.

Az egészséges szervezetben ez a gomba kifejezetten hasznos, ugyanis jótékonyan közrejátszik az emésztési folyamatokban.

 

Mi okozza a Candida kialakulását?

A betegséget az egészséges bélflórában is jelen lévő, emésztést elősegítő Candida albicans nevű élesztőgombák okozzák, melyek valójában csak akkor okoznak gondot, ha túlzottan sok édességet, sok állati eredetű fehérjét fogyasztunk, valamint a mesterséges élelmiszerek és adalékanyagok hatására túlszaporodnak, és felborítják szervezeted természetes egyensúlyát.

 

Lényeges kockázati tényező a betegség kialakulásában a legyengült immunrendszer, a stressz, az állandó feszültség, a cukorbetegség, a vitaminban és ásványi anyagban szegény, viszont szénhidrátban gazdag táplálkozás, az antibiotikumok szedése, a hormonkészítmények szedése, ami nemcsak a Candida-gombák szaporodását segíti, hanem a bélflóra jótékony baktériumait is elpusztítja.

A betegség azonban viszonylag könnyen gyógyítható egy célzott diétával.

A Candida-betegség gyógyítására alkalmazzák elsősorban a Candida-diétát. A Candida-diéta többek között a kifejezetten hizlaló és egészségtelen táplálékok megvonásán alapszik.

 

Mikor van szükséged a Candida-diétára? Melyek a Candida tünetei?

Bizonyos körülmények között – ha például védekezőképességünk valamilyen oknál fogva meggyengül – a Candida túlszaporodhat, és a legkülönbözőbb akut és krónikus tüneteket mutatva betegségeket okozhat.

Ilyen tünetek lehetnek, ha

●      gyakran érzed rosszul magad, mintha valami nem lenne rendben az emésztéseddel,

●      fáradékony és levert vagy,

●      szívpanaszaid vannak,

●      erőteljesen hullik a hajad,

●      bőrkiütések jelennek meg rajtad,

●      szorulásod vagy krónikus hasmenésed van,

●      gyakran fázol fel, nagyon sokszor van hólyaghurutod,

●      kedélyállapotod gyakran hullámzik, libidód lecsökkent,

●      koncentrációs képességed már nem a régi.

 

Mielőtt belekezdenél a diétába, mindenképp konzultálj kezelőorvosoddal, aki szükség esetén elvégezteti a Candida-tesztet! Azonban, ha a gyanúja is felmerül, hogy Candida betegséged van, akkor meg ér egy próbát, hogy 1-2 napig kipróbálod a diétát, mivel már ennyi idő elég ahhoz, hogy csökkenjenek a betegség tünetei. Ennyi idő elég ahhoz, hogy jelentősen jobban érezd magad, szűnhet a gyomorfájdalom, fejfájás, kipihentebbnek érezheted magad és a hangulatod is sokkal jobb lesz.

Sajnos volt már rá példa, hogy félre diagnosztizáltak eseteket, és Candida helyett más betegséget kezeltek. Drága gyógyszereket szedett a páciens és súlyos mellékhatásokat kellett átélnie, a mellékhatásokra pedig újabb gyógyszereket kellett szednie, holott csak egy diétát kellett volna követnie és minden problémája megoldódott volna. Nem beszélve arról, ha depressziót vagy hangulatzavart kezelnek félre. Ilyen esetben gyógyszerhozzászokások is előfordulhatnak.

 

A Candida-diéta lényege, hogy az elszaporodott gombáktól megvonod kedvenc táplálékukat, a szénhidrátokat. Ha nem jutnak hozzá, nem szaporodnak tovább, nagy részük előbb-utóbb elpusztul, így számukat visszaszoríthatod a normális szintre. Ehhez azonban időre van szükség. A nők sokkal érzékenyebbek rájuk, és fogékonyabbak a betegség kialakulására, a szükséges diéta ideje esetükben három-hat hónap is lehet, míg a férfiak megússzák egy-két hónappal.

 

Azonban nem kell megijedni, mivel a diéta az első két-három hét után egyáltalán nem szigorú, csupán néhány élelmiszert kell megvonnunk magunktól. Már az első néhány hét is tökéletesen alkalmas arra, hogy rendbe tedd emésztésed, helyrehozd anyagcseréd, és néhány kilótól is megszabadulj.

 

A diéta alatt szigorúan tilos fogyasztani: édesség, szárított-, aszalt gyümölcs, élesztő, élesztővel készült termékek, finomított lisztből készült pékáru, tejföl, sajt, ketchup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntet, szószok, gomba, sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek.

 

Amit az első két-három hét után már szabad fogyasztani: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, kecskesajt, kecsketej, tej, bab, borsó, kukorica, barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, cseresznye, avokádó, narancs, citrom, grapefruit.

 

Amit mindvégig szabad fogyasztani: gombaölő fűszerek – sáfrány, kurkuma, koriander, köménymag, bazsalikom, curry –, Graham-kenyér, rozskenyér, korpás kenyér, hajdina, árpa, köles, lencse, lenmag, mustármag, szezámmag, zab, zabtermékek, tojás, élőflórás natúr joghurt, juhtúró, zöldségek minden mennyiségben, dió, tökmag, hidegen sajtolt olajok, padlizsán, zeller, fehérrépa, ananász, karfiol, fejes saláta, brokkoli, hagyma, uborka, spárga, sárgarépa, spenót, burgonya, fejes káposzta, zöldpaprika, hagyma, kecsketej, paradicsom, vöröskáposzta, petrezselyem, retek, korpatermékek, minden sovány hús, hal, kelbimbó, kagylófélék, cékla, natúr rizs, kávé, ásványvíz, teák.

 

Mivel a diéta célja elsősorban a gyógyulás, ezért nincs előírások az ételadagokra vonatkozóan, arra azonban ügyelni kell, hogy soha ne együk túl magunkat. Ha úgy érzed, kezdesz jóllakni, várj 10-15 percet, és csak akkor folytasd az evést, lehet, hogy már nem is vagy valójában éhes. Amennyiben túlsúlytól is szenvedsz, mindenképp megindul a fogyás is az egészséges táplálékoknak köszönhetően.

 

 

Íme, egy könnyedén elvégezhető Candida-diéta, melynek összetevőit könnyedén beszerezheted!

1. nap

Reggeli: főtt tojás Graham-kenyérrel, csirkemell sonkával, tea.

Ebéd: grillezett csirkemell, barnarizs, paprikás-paradicsomos saláta.

Vacsora: csirkés zöldségsaláta jégsalátából, uborkából és paradicsomból.

2. nap

Reggeli: egy pohár élőflórás natúr joghurt lenmaggal, egy pohár tea.

Ebéd: tonhal citrommal, barnarizs, fejes saláta.

Vacsora: zöldségleves.

3. nap

Reggeli: pirítós rozskenyérből, paradicsommal, sajttal, sonkával, egy pohár tea.

Ebéd: túrós és fahéjas palacsinta - teljes kiőrlésű lisztből.

Vacsora: grillezett pulykaszelet spenótsalátával.

4. nap

Reggeli: zabkása fahéjjal, egy pohár tea.

Ebéd: grillezett csirkemell, héjában főtt krumpli, párolt brokkoli.

Vacsora: zöldségleves.

5. nap

Reggeli: egy pohár élőflórás natúr joghurt tökmaggal és mustármaggal, egy pohár tea.

Ebéd: lazac fokhagymával, barnarizs, paradicsomsaláta.

Vacsora: héjában főtt burgonya céklával.

6. nap

Reggeli: tükörtojás zöldsalátával, egy pohár tea.

Ebéd: durva kiőrlésű lisztből készült főtt tészta padlizsánnal, hagymával, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal.

Vacsora: egy pohár élőflórás natúr joghurt tökmaggal és mustármaggal.

7. nap

Reggeli: gabonapehelyből készült natúr müzli, egy pohár élőflórás natúr joghurt.

Ebéd: grillezett csirke fokhagymával, héjában főtt krumpli, fejes saláta.

Vacsora: saláta sárgarépából, borsóból, zellerből és spenótból.

Tízóraira és uzsonnára egyél zöldséget, zöldségsalátát, tökmagot, szezámmagot vagy diót.

 

Civilizációs betegségnek is nevezhetjük a Candidát, mivel általában a modern világra jellemző felgyorsult életmód egyik következményeként szaporodik el a gomba a szervezetben. Valójában tehát a Candida elszaporodásáért mi magunk, az életmódunk tehető felelőssé. Ennek megfelelően a visszaszorításáért mi magunk tehetünk a legtöbbet.

 

A Candida betegség oka

A nem megfelelő táplálkozás miatt borulhat fel a normális bélflóra egyensúlya, melyet a túl sok édesség, állati fehérje, kalóriadús szénhidrátok bevitele, emellett kevés friss gyümölcs, zöldség, gabona fogyasztása jellemez. A túl sok kémiai anyagok, természetellenes táplálékfajták, állományjavítók, színezékek és más adalékanyagok fogyasztása idővel tönkreteszik emésztőrendszerünket, felborítják normális bélflóránkat.

A Candida túlszaporodását a szervezet hiányos fehérjemérlege is elősegíti, éppúgy, mint a túl zsíros vagy természetellenes ételek fogyasztása, illetve a túl sok hideg és nyers táplálék.

Már szinte természetesen kapcsolódik ezekhez az állandó stressz, a kevés mozgás, indokolatlan gyógyszerfogyasztás, a gyakran felesleges antibiotikumok szedése, valamint a különböző hormonkészítmények és szteroidok bevitele.

 

Tünetek és a diagnózis

A gombák sajnos az emésztőrendszerből kijutva nagymértékben elszaporodhatnak, szétterjedhetnek a test más területeire is. Különböző területeken alakulhatnak ki fertőzésgócok, melyek a legkülönfélébb tüneteket okozhatják. Sajnos elég gyakran a szakorvosok csak későn diagnosztizálják helyesen a fertőzést, mivel a tünetek gyakran egészen más megbetegedésekre is utalhatnak. Nem veszik észre, hogy a tünetek okozója a gomba által kibocsátott méreganyag. Gyakran előfordul, hogy a beteget más szakorvosi kezelésre küldik, mivel a rossz közérzet, a depresszió és általában pszichoszomatikus panaszok állnak előtérben.

 

Milyen tüneteket okozhat a gomba által kibocsátott méreganyag?

Idegrendszerrel kapcsolatos tünetek: fáradékonyság, fáradtságérzet, kimerültség, letargia, rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam, feledékenység, memóriazavar, koncentrációképesség csökkenése (már fiatal korban is), bizonytalanság, határozatképtelenség, fejfájás (migrén), ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia, álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok.

 

Gyomortáji panaszok: reflux, gyomorégés, haspuffadás, gázképződés, hasfájdalom, hasmenés vagy székrekedés; éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastagbélgyulladás.

 

Nőgyógyászati, urológiai tünetek: vaginális panaszok (folyás, égő érzés, viszketés), gyakori felfázás, hólyaghurut, méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás, meddőség, menstruációs zavarok, premenstruációs feszültség, PMS-tünetek; libidócsökkenés, férfiaknál makacs prosztatagyulladás.

 

Bőrgyógyászati panaszok: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma; hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás.

 

Allergiás reakciók: élelmiszerallergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység, a száj belső elváltozásai.

 

Gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek; gyakori felső légúti és középfülgyulladások; bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság; a pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése.

 

Egyéb tünetek: a felső légutak gyakori gyulladása, látásromlás, kettős látás, homályos látás, szikrázó látás, ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve ízületi bántalmak, testsúlycsökkenés vagy elhízás, energiahiány, gyengeség, szájpenész.

 

Vizsgálati módszerek

Nagyon nehéz egyértelműen azonosítani a betegséget a tünetek rendkívüli változatossága miatt. Előfordul, hogy a tünetek közül több is fennáll, és az is, hogy csak egy, éppen ezért ha a szakorvosi vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor mindenképpen gondolni kell a megbomlott egyensúlyra, melyet a Candida albicans gomba okoz. Sajnos gyakran múlik a betegség felismerése az orvos ráérzésén.

A gombákat ki lehet mutatni széklet- vagy hüvelyváladék-vizsgálattal, illetve a vérsavóban a gomba elleni antitestek meghatározásával. A gomba toxintermelését ezenkívül még a magasabb májenzimérték és koleszterinszint is jelezheti.

Sajnos azonban az eredmények még a vérvizsgálat esetében sem teljesen egyértelműek; ha ugyanis eleve gyenge az immunrendszer, az ellenanyagszint-vizsgálat eredménye nem tudja azt kimutatni.

 

Szeretnék ismertetni egy régóta használt, egyszerűen elvégezhető candida tesztet, melyet nyálunkból tudunk elvégezni.

 

Reggel, közvetlenül ébredés után, mielőtt még bármit is ennél vagy innál, és mielőtt fogat mosnál, tölts meg egy átlátszó poharat szoba hőmérsékletű vízzel!

 candida, gomba, felső léguti gyulladások, látásromlás kettős látás, homályos látás, szikrázó látás, izomfájdalom, görcs, merevség, ízületi bántalmak, testsúlycsökkenés, elhízás, energiahiány, gyengeség, szájpenész, hasmenés, étvágytalanság, pajzsmirigy, hiperaktivitás, tanulási nehézségek, bőrviszketés, hasfájás, meddőség, pánikbetegség, halálfélelem, depresszió, migrén

Óvatosan köpj bele a pohárba! Várj kb. 30 percet, ha a köpet úszik a víz tetején, akkor minden rendben van. Viszont, ha lesüllyedt a pohár aljára, a víz zavaros (ködös, felhős) lesz, vagy a nyál úszik ugyan a vízen, de szálak, húrok lógnak belőle, vagy szakadnak le róla, valószínűleg a candida albicans túlzott mértékben jelen van a szervezetedben.

 

Hogyan kezelhetjük a Candida-fertőzést?

A candidiasis kezelésében fontos az emésztés helyreállítása, az étrendi kiegyensúlyozatlanság megszüntetése.

A kezelés eltarthat akár 3-6 hónapig is és az a lényege, hogy „ne etessük a gombákat” ne kapjanak a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat.

Szigorúan kerülni kell a finomított cukrokat, a csokoládékat, (ideértve a mogyorókrémeket is), a cukrozott üdítőitalokat, szörpöket; az élesztővel készült élelmiszereket; az erjedt, illetve erjedéssel készült termékeket (például: ecet, ecetes élelmiszerek), a penészgombás termékeket (a sajtok közül jó néhány), és minden olyan élelmiszert, mely megterhelheti a szervezetet és az immunrendszert. A gyógyulási folyamat ideje alatt ügyelni kell az immunrendszer folyamatos erősítésére.

A Candida-fertőzöttek nagy többségénél nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő stresszoldásra, valamint a lelki egyensúly helyreállítására.

 

A Candida albicans súlyos, akár életveszélyes fertőzést okozhat a szájban, a vérben és más szövetekben azoknál az embereknél, akik rákos megbetegedésük miatt kemo- vagy radioterápián esnek át, előrehaladott AIDS-ben, esetleg más immunrendszert gyengítő betegségben szenvednek.

 

Kiegyensúlyozott étrend

A szervezetünkben együtt élő jó és rossz baktériumok és gombák egyensúlyát táplálkozásunkkal is fenn kell tartanunk. Táplálékainkat kell úgy összeállítanunk, hogy ezzel biztosítsuk életfeltételeiket a szervezetünkben.

A kiegyensúlyozott étrend természetesen tartalmazzon húst, erjesztett tejtermékeket és nagyobb mennyiségű zöldségfogyasztás is szükséges. Ez utóbbiak közül a candidiasis megelőzése szempontjából fontosak a spenót, a tökfélék, a petrezselyemgyökér és levél, ami nemcsak az emésztést segíti, hanem természetes antibiotikus hatású és gyulladáscsökkentő is, éppúgy, mint a káposztafélék.

 

A húsfélék közül a vörös húsok fogyasztását részesítsük előnyben, mert ezeknek a telítetlen zsírsavtartalma magasabb, mint a fehér húsoké. Fontos továbbá a vastartalom és a B-vitamin (különösen a B2 vitamin) miatt is. Ajánlatos a gyömbérrel, fokhagymával és rozmaringgal elkészített marhahús, birkahús rendszeres beiktatása étrendünkbe. A nagyobb arányú halfogyasztás mellett ehetünk liba- és kacsahúst is.

 

A fűszerezéshez feltétlenül használjunk rozmaringot, sáfrányt, kurkumát, gyömbért, köményféléket (elsősorban római köményt), bazsalikomot, curryt és koriandert.

 

Kerüljük a nem szezonális gyümölcsöket és a tejet – ez alól csak a kecsketej kivétel.

Az energiahiányt és a kimerültséget, valamint a magas koleszterinszintet a zab fogyasztásának rendszeres beiktatásával elkerülhetjük: használjunk zablisztet, zabkorpát, zabpelyhet, és időnként egészítsük ki a zabot árpával, mellyel a szervezet méregtelenítését fokozzuk.

Fogyasszunk barna rizst, a finomított lisztek helyett használjunk tönkölybúzalisztet vagy hajdinalisztet.

 

A legnagyobb önfegyelmet követelő előírás a szigorú diéta. Ennek az a célja, hogy csökkentsük a szervezet elsavasodásának mértékét a gombák eledelének megvonásával.

A szigorú, teljesen élesztő- és szénhidrátmentes diétát minimum egy-két hétig érdemes következetesen végig csinálni megalapozva ezzel a kúra sikerét. Muszáj ugyanis megvonnunk gombáink táplálékát ahhoz, hogy kiutasítsuk őket szervezetünkből.

 

Tehát mindent, aminek alapja a cukor – így természetesen a méz is – ki kell vonnunk étkezésünkből. Még a diabetikus cukrot is, mivel van benne fruktóz.

Fontos, hogy az ember sok ballasztanyagot egyen, mert azokkal a bélnyálkahártya tisztul, és a gombák kipucolódnak. Például sok korpaterméket, hajdinát, barna rizst. Nyeljünk le étkezések előtt fél órával egy-egy evőkanál len- vagy mustármagot rágás nélkül egy pohár víz kíséretében. A legjobb, ha reggel éhgyomorra tesszük.

 

A gyógyító-, karcsúsító Candida-diéta elpusztítja a túlszaporodott gombákat és helyreállítja a tested egészségét.

 

Természetesen a Candida gomba ellen

A gombaellenes szerek nem mindig válnak be a kezelés során, és akkor még nem is szóltunk májkárosító hatásukról és más, szervezetre káros mellékhatásukról.

 

Néhány gyógynövény segítségünkre lehet a probléma megoldásában. Ezek a gyógynövények gombaellenes hatással rendelkeznek, azonban a diétára is kiemelt hangsúlyt kell fektetni, mivel az immunrendszert is újból meg kell erősíteni, illetve a bélflóra egyensúlyát meg kell teremteni.

 

Gombaölő gyógynövények

Lapachokéreg: Vegyületei támogatják az immunrendszert, hatékonyan alkalmazható különféle fertőzések megelőzésére, kezelésére és csökkentik a gyulladást. A lapachokérget tea és kapszula formájában lehetséges fogyasztani.

  

Körömvirág: Gyulladásgátló és antivirális tulajdonsága van. Fogyaszthatjuk tea és tinktúra formájában. Hüvelyfertőzésekre ma már hüvelykúpot is készítenek más gyógynövényekkel felhasználva.

 

Fekete dió: A benne lévő juglon nevű vegyület nagyon hatékony a gombás fertőzések kezelésére. Kivonat és tinktúra formájában lehet fogyasztani. Terhes nőknek nem ajánlott semmilyen formában sem az alkalmazása.

 

Fahéj: Nem csak gombaellenes hatása van, hanem a vércukorszintet is szabályozni tudja, márpedig ez a hatása is segít kontrollálni a túlbuzgó Candida gombákat. Nagyon ízletes tehát készíthetünk a fahéjból.

 

Szegfűszeg: Gombaellenes hatása mellett bátran alkalmazhatjuk emésztési zavarokra is. A gombák elszaporodása elleni küzdelemben az egyik leghatásosabb fegyver lehet a szegfűszeg, készítsünk teát belőle.

 

Olajfalevél: Antibiotikus hatással rendelkezik, erősíti az immunrendszert, stabilizálja a vércukorszintet.

 

Borbolya: Csodálatos hatásai révén, hatásos a gombás fertőzésekkel szemben, tisztítja a májat és támogatja a szív működését.

 

Oregánó: Gombaellenes, vírusellenes, antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal büszkélkedhet.

 

Édesgyökér: A Candida túlzott elszaporodását megakadályozza, csökkenti a bélgyulladás kellemetlen tüneteit, elősegíti az emésztést, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az édes ételek utáni sóvárgást.

 

A kedvező hatás elérése érdekében ízesítés nélkül fogyasszuk a gyógynövényekből készített teákat.

 

 

depresszió

A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A csakrák betegségei
  Számtalan fizikai és lelki probléma jelzi, ha nem működnek megfelelően testünk csakrái. Ismerd meg a tüneteket!   A hét csakra speciális hely...
TOVÁBB
Gyógyító erővel rendelkezik az ázsiai gyümölcs
  Ha eddig nem is hallottunk róla, érdemes megismerni, hiszen egyaránt hatásos depresszió ellen, ajánlott bőrregenerálásra, de kiváló immunerősítő is. És...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék