Veszélyes lehet a körömlakk!

 

Nagy valószínűséggel a körömlakkok alkalmankénti használata nem okoz súlyos egészségügyi károsodást, azonban érdemes alaposan tájékozódni az általunk vagy manikűrösünk által használt termékek összetételéről.

 körömlakk, gél manikür, gél lakk, zselés körömlakk, uv lámpa, formaldehid, DBT, dibutil-ftalát, hormonromboló, toluol, idegrendszer, memória kiesés

A körömlakkról, mielőtt megvásárolnánk, tudjuk meg, hogy mit tartalmaz. Azokat a termékeket válasszuk, melyek egyáltalán nem, vagy kevesebb mennyiségben tartalmaznak méreganyagokat.

 

Ártalmatlan esztétikai örömnek tűnhet a sok színben pompázó körömlakk, azonban vegyük figyelembe, hogy a szépség mögött megbújik számos káros összetevő.

 

Nem vagyunk kitéve nagy veszélynek, ha csak ritkán használunk körömlakkot, azonban bizonyára mindenki tudja, hogy a körömlakk csak egyike annak a sok szépségápolási cikknek, melyek szintén nem veszélytelenek.

 

Mérgező hármas a körömlakkokban

 

1. A toluol az egyik legkárosabb anyag az idegrendszerre, ezenkívül bőrirritáló hatású, negatívan hat a szaporodásra és a fejlődésre. Okozhat fáradtságot, zavartságot, gyengeséget és memória kiesést is. Nagyobb mennyiségben hatással van a májra és a vesékre. Állatokon végzett kísérletekből pedig kimutatták, hogy születési rendellenességeket okozhat. Ha csak belélegezzük sem jobb a helyzet, hiszen émelygést, fejfájást, szédülést okoz. Ezt az anyagot leginkább arra használják, hogy egyenletes, vagyis tökéletesen sima legyen a körmünk lakkozás után.

 

2. A DBT - dibutil-ftalát a körömlakkok egyik általános, igencsak káros összetevője. Ezt a hormonromboló anyagot a műanyagok lágyítására használják. Bizonyos tanulmányok szerint a ftalátok összefüggésbe hozhatók a lányoknál fellépő korai éréssel, és a férfiaknál az alacsony spermaszámmal. Nagyban közrejátszik a terméketlenség növelésében is.

 

3. A harmadik veszélyes csoport, a formaldehidek. Irritálja a bőrt, a szemet, a légzést, és bizonyos kutatások szerint köze lehet a leukémiához is. Ezt az anyagot azért használják, hogy kemény és sérthetetlenebb legyen a körömlakk.

 

 

Ezek az anyagok nem csak azokat veszélyeztetik, akik rendszeresen festik a körmüket, hanem azokat is, akik szépségszalonban dolgoznak, és rendszeres kapcsolatban állnak a körömlakkal. Ezelőtt pár évvel több nagy kozmetikai cég bejelentette, hogy megpróbálja kiiktatni termékeiből a veszélyes hármast.

 

Azonban még mindig nem lehet tudni pontosan, hogy mit tartalmaznak a körömlakkok teljes egészében. Vigyázzunk azonban gyermekeinkre és ne fessük ki a körmét. Egyre több kislány igényli a piros körmöket, és meg is kapja, pedig alig több mint három éves. A gyerek sokszor le is rágja a körömlakkját, így duplán veszélyeztetjük. Válasszunk egy olyan körömlakkot, mely környezetbarát, vízalapú, és nem tartalmaz káros anyagokat.

 

A zselés körömlakk kiváló módszer lehet, hogy hosszantartó és ápolt körmeink legyenek, azonban sokan panaszkodnak, hogy utána elvékonyodott, és töredezett lett a körmük.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a körmök töredezése a zselés körömlakkban lévő vegyi anyagok számlájára írható-e, vagy pedig az eltávolításhoz szükséges acetonos áztatás miatt jelentkezik. Az aceton ugyanis szárítja a körmöket és irritálja a körömágy bőrét.

A zselés manikűrt rendszeresen használóknak nem árt ismerniük azt a tényt, hogy az eljárás során alkalmazott UV-sugárzás veszélyes. Ez ugyanis bőrrákhoz vagy egyéb elváltozásokhoz vezethet az érintett területen.

A zselés körömlakk használatakor célszerű bekenni a kezet naptejjel, kiküszöbölve az UV-sugárzás okozta károsodást.

 

A gél lakkok fénykorukat élik, de valóban ez a legjobb megoldás? A gél manikűr kockázatai sajnos nem kerülnek napvilágra!

Szinte már minden szépségszalonban elérhetőek a gél lakkok és igen népszerűek, mivel tartós, gyors megoldást nyújtanak a szép körmökre vágyó nők számára.

 

Azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a gél lakk korántsem olyan tökéletes, mint amilyennek látszik. UV fényre szilárdul meg ez is, minden felkent réteg után. Így a körmeidet többször is kiteszed az UV fény káros hatásainak.

 

A gél manikűr egyéb veszélyei közé tartozik a köröm fizikai károsodása vagy a körömlemez szétválasztása a körömágytól, ugyanis a gél lakkot kaparással és reszeléssel lehet eltávolítani a körömről.

 

Egészséged érdekében próbáld meg természetes szerekkel ápolni körmeidet, így is lehet fényes, ápolt és vonzó.

 

 

idegrendszer

A csecsemőmirigy az egyik legfontosabb mirigyünk, keltsd életre
  A csecsemőmirigy a mellkasban, a szegycsont és a légcső között helyezkedik el és gyermekkorban nagyon fontos szerepet játszik a fejlődésben,...
TOVÁBB
Mazsola - a gyógyító
  Az egyik legegészségesebb gyümölcs fajták közé tartozik a mazsola!   A mazsola hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkező...
TOVÁBB
Ezt jelenti a krónikus fejfájás a fej bizonyos pontjain
  Az ájurvédikus tanok szerint, ha bizonyos pontokon alakul ki a fejfájás, akkor az kapcsolatban lehet valamelyik belső szervvel, és azt jelezheti,...
TOVÁBB
Aszalt szilva hatása az immunrendszerre
  Kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik, mint az erdei gyümölcsök.   Immunrendszerünk...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék