Az egészség összefüggésben van a helyes táplálkozással. Azonban az egészséges étel, a gyógynövény is lehet méreg, ha nincs szimbiózisban a szedett gyógyszerekkel. Az természetes, hogy gyógyszert nem veszünk be alkohollal, azonban vannak olyanok, melyeket például tejjel sem szabad keverni.
Nézd meg, milyen élelmiszer és gyógyszer kombináció a legveszélyesebbek a szervezetedre!
Nem túl jó párosítás
1. Lime, pomelo és grépfrútlé – köhögés elleni gyógyszerek
Lehet, hogy hallottad már, nem túl szerencsés grépfrút lét inni, ha sztatinokat (koleszterinszint csökkentő) szedsz. Ugyanez a helyzet a lime-mal és a pomelo gyümölccsel is. Dextrometorfán tartalmú köhögéscsillapítóval együtt ezek a gyümölcsök blokkolják az enzim termelődést, ennek következtében olyan méreganyag halmozódik fel a szervezetben, ami nem kívánatos mellékhatásként hallucinációkat, alvászavart és súlyos izomkárosodást okozhat – figyelmeztet Mary Ellen Gullikson a wisconsini Marshfield Klinika orvosa.
2. Tejtermékek – antibiotikumok
Egyes antibiotikumok, mint például a ciprofloxacin, sokkal nehezebben szívódnak fel a gyomorban, ha tejterméket fogyasztasz – így jelentősen csökken a fertőzés elleni küzdelem esélye – mondja Dr. Gullickson. – Ugyanakkor némelyik antibiotikum elpusztítja az egészséges bélflórát is, és ilyenkor előfordulhat átmeneti laktóz intolerancia. (A kefir és a probiotikus joghurtok fogyasztása azonban kifejezetten ajánlott a bélflóra helyreállításához.)
Nem feltétlenül kell leállni a tejtermékek fogyasztásával, csak arra kell figyelni, hogy a gyógyszer bevétel előtt és után legalább 2 órával ne fogyassz tejtermékeket.
3. Füstölt termékek – antidepresszánsok
Mindig figyelmesen olvasd el, mi áll a hangulatjavító gyógyszer összetételében. Ha monoamin-oxidáz (MAO) gátlókat tartalmaz, sosem szabad gazdag aminosavas élelmiszerekkel együtt szedni, mert nagyon megemelheti a vérnyomást. Sajnos, az aminosavat tartalmazó termékek listája nem korlátozódik csupán a grill termékekre és a füstölt lazacra. Van a vörösborban, savanyú káposztában, a hot-dogban, egyes sajtokban, és még a csapolt sörben is.
Aki hajlamos a hisztamin kiváltotta allergiás és egyéb reakciókra, feltétlenül kerülje a következőket: füstölt és olajos hal, szalámi és sonka, sajtok, élesztős ételek, kakaó, csokoládé, savanyú káposzta, paradicsom, spenót, padlizsán, banán, bor és más alkoholok.
4. Kávé, csokoládé – Ritalin (központi idegrendszeri serkentő)
Nemcsak a kávé veszélyes. Heves szívdobogást, fejfájást és szédülést, és kiszámíthatatlan rohamokat is okozhat a csokoládé, és csökkenti egyes gyógyszerek hatását. A legjobb elkerülni a csokoládét, ha olyan stimuláns gyógyszert szedsz, mint a Ritalin. De, ha nem tudsz lemondani róla, és ha úgy érzed, hogy túl ideges, ingerlékeny és izgatott vagy, miután étcsokoládét fogyasztottál a Ritolin szedésével egyidejűleg, akkor válaszd inkább a tej- vagy fehér csokoládét. Minél sötétebb a csoki, annál több koffeint és teobromint tartalmaz, ami összeférhetetlen a Ritalinnal.
5. Alma-, narancs- vagy grépfrút lé – szénanáthára szedett gyógyszer
Ha beköszöntenek a forró nyári napok, és szénanáthára szedsz gyógyszert, semmiképpen ne igyál vele alma-, narancs- vagy grépfrút lét – legfeljebb legalább 4 órával a tabletta bevétele után! A problémát a naringin nevezetű anyag okozza, mely csökkenti az allergia elleni gyógyszerek hatását, megakadályozza, hogy a gyógyszer a vékonybélből a véráramba jusson, ezáltal gyengíti a hatását. Gyakorlatilag olyan lesz a szénanáthára szedett tabletta hatása, mint halottnak a csók.
6. Cassia fahéj – Warfarin
A cassia fahéj (Indozéz fahéj) olyan anyagot tartalmaz, kumarin, amely a Warfarinnal keveredve elvékonyítja a vért, és komoly gondokat okozhat a májnak. Ha tehát Warfarint szedsz, de nem tudsz fahéj nélkül élni, mindig a kiváló minőségű ceyloni fahéjat válaszd. Az nem okoz gondot.
7. Alkohol – Paracetamol
Egy, az Amerikai Közegészségügyi Társaság 141. éves gyűlésén ismertetett tanulmány szerint a kis-, és közepesen nagy mennyiségű alkoholfogyasztás paracetamollal kombinálva növelheti a veseelégtelenség és májkárosodás kialakulási esélyét.
Legalább 6 órás szünetnek kell eltennie a két szer (alkohol és paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapító) szervezetbe jutása között.