A pszoriázis (pikkelysömör) különböző mértékű és megjelenésükben is különböző formákat öltő bőrbetegség tünetegyüttes, amelyet örökletes hajlamosító tényezők, az ételek és italok által felhalmozott káros anyagok és a fokozott érzelmi stressz együttesen jelenítenek meg.
A betegségben szenvedőket nemcsak a borzasztó viszketés viseli meg, hanem az egyéniségüket is negatívan átalakító viselkedés is a nyilvánosság, a közösségkerülés miatt.
A tünetek mérséklésében, elmulasztásában nagy fontosságú az elfogyasztott táplálékok mennyiségi és minőségi összetétele. Ehhez fel kell ismerni a saját anyagcserehibáikat, majd az egyetlen járható út az, hogy táplálkozásukkal "egészségesre etetik" magukat, tudatosan, nagy odafigyeléssel.
Válogatósnak kell lenni!
Meg kell tanulni napjaink bőséges élelmiszerkínálatából kiválogatni a betegség tüneteinek enyhítését elősegítő, jó minőségű, káros anyagoktól mentes táplálékokat. Kerülni kell minden "túlfinomított" élelmiszer, minden mesterséges adalékanyag és minden E210-213-ig jelzést tartalmazó táplálék fogyasztását, amelyek a benzoesavat és sóit jelölik.
Az állati fehérjék teljes elhagyása és az aránytalanul sok szójatermék fogyasztása éppúgy gátolja a máj regenerációs és méregtelenítő képességét, mint az egyoldalú, túlzott mértékű állati fehérjefogyasztás. Ennek oka, hogy az állati fehérjék aminosav összetétele közelebb áll az emberi anyagcsere során felépített fehérjékhez, mint a növényi fehérjék aminosav összetétele. Fogyasszunk tehát húsokat, hasznosak például az ún. "könnyű" húsok: főtt birka, marha, vadhúsok, borjú, és szárnyas húsok, a viszonylag nagy glikogéntartalmú lóhústermékek, kecsketej és kecsketejtermékek, tojás. A vegetáriánusoknak szintén szükséges az állati fehérje is, legalább kis mennyiségben. Jó minőségű fehérjeforrás lehet még a sörélesztő, legalább napi 3 evőkanálnyi, és ez egyben komplex B-vitamin forrás is. Fontos a friss halhúsok fogyasztása, mint a busa, lazac, makréla, tőkehal, amur, harcsa, heringfélék legalább más naponta, így egyben a szükséges A- és D-vitamin szükségletet is biztosítjuk.
Életfontosságú ásványi anyagok a májban
A pikkelysömör tüneteinek elmulasztásában fontos szereppel bíró táplálékok az algafélék, amelyek értékes fehérjék mellett ásványi anyag forrásként is jelentősek. A máj szabályozza a szervezetünk só és vízháztartását, a nemi és hangulati hormonok termelődését, feladata a felhasználatlan salakanyagok kiválasztása, az epe termelése és nitrogéntartalmú fehérjemaradványok karbamiddá alakítása, amelyet a vese választ ki. Így érthető, hogy a májat regeneráló fehérjeszint mellett a tisztító, méregtelenítő folyamatokat segítő legfontosabb táplálékok fogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges anyagcsere biztosításához. Ilyen zöldségek a sárgarépa és petrezselyem gyökere és levélzöldje, a cékla és levele, az endívia saláta, a cikória, articsóka, a zeller gumója és levele, a retekfélék, uborkafélék.
Zöldségek és gyümölcsök
A pikkelysömör tünetmentesítésében a káposztafélék jelentőségét külön ki kell emelni: ezek nemcsak az emésztési folyamatokat serkentik, hanem fontos ásványi anyag és vitaminforrások is. Fogyasztani kell az immunrendszert is erősítő karalábét, kelkáposztát, karotin forrásként is fontos ezek mellett a brokkoli, a bimbóskel. A leveles káposzták közül részesítsék előnyben a piros káposztát és a kínai kelt.
Kiváló E-vitaminforrások még a spárga, a feketegyökér és a padlizsán, a héj nélküli tökmag. Nélkülözhetetlen a csíráztatott magvak fogyasztása, ezek közül a leghatásosabbak a zsázsa (turbolya) a búzacsíra és a szójacsíra. A gyümölcsök közül fontos a citrom, alaposan megmosva, héjastól, a piros bogyósgyümölcsök, mint a fekete ribiszke, fekete szeder, fekete áfonya. Tisztító hatású E-vitamin, réz- és cinkforrás a fokhagyma, amelyet fogyaszthatunk tejfölös tormaszószba, majonézbe, friss túróba keverve, illetve húsok és a halhúsok eIőkészítésénél kipréselt fokhagymaként pácolásra, uborka és paradicsomsalátákba keverve.
Fontos a friss zöldhagyma, póréhagyma fogyasztása (a zöld részekkel együtt) vagy a metélőhagyma. A levélzöldségek közül gyógyhatású a sóska és a mángold is. A csicsóka nyers fogyasztásával a szénhidrát anyagcsere felfrissítését elvégezhetjük háromhetes kúrában, napi legalább egy gumóval. A kínai licsi bogyót nyersen vagy főzve a müzlikkel együtt fogyasszuk (árpapehely, zabpehely, búzacsíra stb.).
Hogyan kerüljük el a vegyszereket?
A friss zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg! A vegyszermentesítés szempontjából célszerű a zöldségféléket mosás után pár órán át levelestől friss vízben tartani, mint a vágott virágot, azért, hogy kiválasztódjanak az esetleges permetező és vegyszermaradványok, majd felhasználás előtt még egyszer átmossuk
Kerülni kell minden mesterséges, finomított élelmiszert. Teljes magvakat vagy ezek finomított őrleményeit és ezekből készült cereáliákat fogyasszunk. Kitűnő tápanyagforrás a hajdina, a köles, a kukorica, tavasszal a pitypanggyökér és levél, a tyúkhúrsaláta.
Mesterséges összetételű táplálékok nélkül
Az úgynevezett funkcionális élelmiszerek a máj regenerálásában és a pikkelysömör tünetmentesítésében kevésbé sikeresek, a bőrbetegség kialakulásában szerepet játszó életfontosságú anyagok hiányát vagy minimális mennyiségben való jelenlétük esetén a hasznosításukat kedvezőtlenül befolyásolják. Ugyanígy hatnak a mesterséges összetételű táplálékok, mert hiányzik belőlük az a természetes környezet, amely elősegíti a bennük levő értékes anyagok hasznosíthatóságát. Mindenféle mesterségesen színezett élelmiszer fogyasztását el kell hagyni, mert az ételfestékek szinte kivétel nélkül allergiás tüneteket okoznak, különösen akkor, amikor benzoátokkal (E210-E213-ig) együttesen alkalmazzák őket.
A pikkelysömör tünetmentesítésének táplálkozási követelményrendszerét ki kell egészíteni kúraszerűen almaecet fogyasztással és anyagcsere frissítő fűszerekkel, mint a nyers vagy szárított gyömbér, tárkony, bazsalikom, borsikafű, sáfrányos szeklice, cayennei bors, medvehagyma és pitypanggyökér tea.
Szerző: dr. Duschanek Valéria