A pikkelysömör több, mint bőrbetegség

 

A pszoriázis (pikkelysömör) különböző mértékű és megjelenésükben is különböző formákat öltő bőrbetegség tünetegyüttes, amelyet örökletes hajlamosító tényezők, az ételek és italok által felhalmozott káros anyagok és a fokozott érzelmi stressz együttesen jelenítenek meg.

 

A betegségben szenvedőket nemcsak a borzasztó viszketés viseli meg, hanem az egyéniségüket is negatívan átalakító viselkedés is a nyilvánosság, a közösségkerülés miatt.

 

A tünetek mérséklésében, elmulasztásában nagy fontosságú az elfogyasztott táplálékok mennyiségi és minőségi összetétele. Ehhez fel kell ismerni a saját anyagcserehibáikat, majd az egyetlen járható út az, hogy táplálkozásukkal "egészségesre etetik" magukat, tudatosan, nagy odafigyeléssel.

 

Válogatósnak kell lenni!

Meg kell tanulni napjaink bőséges élelmiszerkínálatából kiválogatni a betegség tüneteinek enyhítését elősegítő, jó minőségű, káros anyagoktól mentes táplálékokat. Kerülni kell minden "túlfinomított" élelmiszer, minden mesterséges adalékanyag és minden E210-213-ig jelzést tartalmazó táplálék fogyasztását, amelyek a benzoesavat és sóit jelölik.

 

Az állati fehérjék teljes elhagyása és az aránytalanul sok szójatermék fogyasztása éppúgy gátolja a máj regenerációs és méregtelenítő képességét, mint az egyoldalú, túlzott mértékű állati fehérjefogyasztás. Ennek oka, hogy az állati fehérjék aminosav összetétele közelebb áll az emberi anyagcsere során felépített fehérjékhez, mint a növényi fehérjék aminosav összetétele. Fogyasszunk tehát húsokat, hasznosak például az ún. "könnyű" húsok: főtt birka, marha, vadhúsok, borjú, és szárnyas húsok, a viszonylag nagy glikogéntartalmú lóhústermékek, kecsketej és kecsketejtermékek, tojás. A vegetáriánusoknak szintén szükséges az állati fehérje is, legalább kis mennyiségben. Jó minőségű fehérjeforrás lehet még a sörélesztő, legalább napi 3 evőkanálnyi, és ez egyben komplex B-vitamin forrás is. Fontos a friss halhúsok fogyasztása, mint a busa, lazac, makréla, tőkehal, amur, harcsa, heringfélék legalább más naponta, így egyben a szükséges A- és D-vitamin szükségletet is biztosítjuk.

 

Életfontosságú ásványi anyagok a májban

A pikkelysömör tüneteinek elmulasztásában fontos szereppel bíró táplálékok az algafélék, amelyek értékes fehérjék mellett ásványi anyag forrásként is jelentősek. A máj szabályozza a szervezetünk só és vízháztartását, a nemi és hangulati hormonok termelődését, feladata a felhasználatlan salakanyagok kiválasztása, az epe termelése és nitrogéntartalmú fehérjemaradványok karbamiddá alakítása, amelyet a vese választ ki. Így érthető, hogy a májat regeneráló fehérjeszint mellett a tisztító, méregtelenítő folyamatokat segítő legfontosabb táplálékok fogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges anyagcsere biztosításához. Ilyen zöldségek a sárgarépa és petrezselyem gyökere és levélzöldje, a cékla és levele, az endívia saláta, a cikória, articsóka, a zeller gumója és levele, a retekfélék, uborkafélék.

 

Zöldségek és gyümölcsök

A pikkelysömör tünetmentesítésében a káposztafélék jelentőségét külön ki kell emelni: ezek nemcsak az emésztési folyamatokat serkentik, hanem fontos ásványi anyag és vitaminforrások is. Fogyasztani kell az immunrendszert is erősítő karalábét, kelkáposztát, karotin forrásként is fontos ezek mellett a brokkoli, a bimbóskel. A leveles káposzták közül részesítsék előnyben a piros káposztát és a kínai kelt.

 

Kiváló E-vitaminforrások még a spárga, a feketegyökér és a padlizsán, a héj nélküli tökmag. Nélkülözhetetlen a csíráztatott magvak fogyasztása, ezek közül a leghatásosabbak a zsázsa (turbolya) a búzacsíra és a szójacsíra. A gyümölcsök közül fontos a citrom, alaposan megmosva, héjastól, a piros bogyósgyümölcsök, mint a fekete ribiszke, fekete szeder, fekete áfonya. Tisztító hatású E-vitamin, réz- és cinkforrás a fokhagyma, amelyet fogyaszthatunk tejfölös tormaszószba, majonézbe, friss túróba keverve, illetve húsok és a halhúsok eIőkészítésénél kipréselt fokhagymaként pácolásra, uborka és paradicsomsalátákba keverve.

 

 

Fontos a friss zöldhagyma, póréhagyma fogyasztása (a zöld részekkel együtt) vagy a metélőhagyma. A levélzöldségek közül gyógyhatású a sóska és a mángold is. A csicsóka nyers fogyasztásával a szénhidrát anyagcsere felfrissítését elvégezhetjük háromhetes kúrában, napi legalább egy gumóval. A kínai licsi bogyót nyersen vagy főzve a müzlikkel együtt fogyasszuk (árpapehely, zabpehely, búzacsíra stb.).

 

Hogyan kerüljük el a vegyszereket?

A friss zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg! A vegyszermentesítés szempontjából célszerű a zöldségféléket mosás után pár órán át levelestől friss vízben tartani, mint a vágott virágot, azért, hogy kiválasztódjanak az esetleges permetező és vegyszermaradványok, majd felhasználás előtt még egyszer átmossuk

 

Kerülni kell minden mesterséges, finomított élelmiszert. Teljes magvakat vagy ezek finomított őrleményeit és ezekből készült cereáliákat fogyasszunk. Kitűnő tápanyagforrás a hajdina, a köles, a kukorica, tavasszal a pitypanggyökér és levél, a tyúkhúrsaláta.

 

Mesterséges összetételű táplálékok nélkül

Az úgynevezett funkcionális élelmiszerek a máj regenerálásában és a pikkelysömör tünetmentesítésében kevésbé sikeresek, a bőrbetegség kialakulásában szerepet játszó életfontosságú anyagok hiányát vagy minimális mennyiségben való jelenlétük esetén a hasznosításukat kedvezőtlenül befolyásolják. Ugyanígy hatnak a mesterséges összetételű táplálékok, mert hiányzik belőlük az a természetes környezet, amely elősegíti a bennük levő értékes anyagok hasznosíthatóságát. Mindenféle mesterségesen színezett élelmiszer fogyasztását el kell hagyni, mert az ételfestékek szinte kivétel nélkül allergiás tüneteket okoznak, különösen akkor, amikor benzoátokkal (E210-E213-ig) együttesen alkalmazzák őket.

 

A pikkelysömör tünetmentesítésének táplálkozási követelményrendszerét ki kell egészíteni kúraszerűen almaecet fogyasztással és anyagcsere frissítő fűszerekkel, mint a nyers vagy szárított gyömbér, tárkony, bazsalikom, borsikafű, sáfrányos szeklice, cayennei bors, medvehagyma és pitypanggyökér tea.

 

Szerző: dr. Duschanek Valéria

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Az almaecet és a méz keveréke gyógyítja az ízületi gyulladást!
  Az almaecet és a méz keveréke valóságos csodaszer ízületi gyulladásra és még számos betegség megelőzésére jelenthet gyógyírt.   Az almaecet...
TOVÁBB
Nyaki spondilózis: mi okozza a visszatérő szédülést és zsibbadást?
  A kellemetlen tünetek megjelenhetnek akár időváltozásra, akár hosszas erőkifejtés kapcsán, vagy a rossz testtartás, hideg és huzat is kiválthatja őket....
TOVÁBB
Lelki bajok testi tünetekben – A pszichoszomatikus betegségek
  Vaskos orvosi kartonok, számos kivizsgálás és negatív leletek ellenére sem szűnnek panaszai. Nem képzelődik, mégis tünetei megmagyarázhatatlanok – nem...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só!
  A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem...
A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer!
  Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok...
Készítsünk gyógyitalt zellergumóból!
  A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy...
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...

Címkék