Készítsünk házilag tinktúrát, de csak jó minőségű pálinkából

 

A gyümölcspálinka amellett, hogy stresszoldó hatású, baktérium ölő és összehozza a barátokat, még remek tinktúra alapanyag is. Azonban tudjuk azt is, hogy az igazi jó minőségű pálinka gyógyszer, gyógyhatású gyümölcspárlat.

 akrolein, mérgezés, pálinka, tinktúra, másnaposság, diólikör, zölddió tinktúra, talajbaktérium, fertőzés, technokolos pálinka, előpárlat

Fotó: Egészségtér (jó minőségű házipálinkából készített diólikör és zölddió tinktúra)

 

Nem szeretnék a pálinkafőzésről írni, mivel nem értek hozzá, de a rossz minőségű házipálinkát már az "illatáról" meg tudom különböztetni, annak ellenére, hogy szinte csak tinktúra készítésre használom. Ebben az írásban arról szeretnélek tájékoztatni, hogy az akroleinnel fertőzött pálinka erős méreg és akár súlyos idegrendszeri károsodásokat is okozhat fogyasztójának.

 

„Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is!” tartja a mondás, de az is lehet, hogy ez a mondás fordítva igaz.

Bizonyára ismeri mindenki a viccet:

A székely gazda kisétál fiával a gyümölcsösbe, ahol roskadoznak a fák a rengeteg szilva alatt. Mi lesz ebből a sok szilvából Ídősapám? - kérdi a fiú. Ha Anyád ér ki előbb, akkor lekvár, ha mi, akkor pályinka!

 

Aki egy kicsit is ért a pálinkákhoz, az tudja, hogy már az illatáról felismerhető a jó minőségű házi. Nem lehet „bűdös”, technokolos, higítós szagú, fogyasztásnál pedig nem kell, hogy csípje, vagy kaparja a torkunkat. Bármennyire hihetetlen, de van, aki még élvezi is ezeket a hibákat, ők azok, akik még soha nem ittak jó minőségű pálinkát. A jó pálinka bizony nem pálpusztai, nem lehetne büdös, mert akkor hibás.

 

Pálinkakészítés során hibát lehet elkövetni a gyümölcs szedésénél, tárolásánál és cefrézésénél, ami aztán a végtermék élvezetében bosszulja meg magát és súlyos mérgezéseket is okozhat.

 

Melyek ezek a hibák?

●   A gyümölcsöt nem szabad érés előtt szedni, mert zöldes jegyeket adhat a pálinkának és nem lesz korrekt alkohol kihozatal.

●   A földdel szennyezett gyümölcs akroleinos ízt okoz.

●   A már leszüretelt gyümölcsöt későn dolgozzák fel (már folyik a gyümölcs leve, penészes lett, oxidálódott).

●   A kierjedt cefre tárolási hőmérséklete magas és hosszú a tárolás ideje.

●   Az elő-utópárlat elválasztásának is vannak hibái, ha ezt a hibát elkövetjük, akkor ez belekerül a pálinkába. Ez nagyon kis mennyiség, és nagyon nehéz pont jól elválasztani, de ha nem sikerül, akkor egy kellemetlen szagú és rendkívül mérgező pálinkánk lesz. Ez az előpárlat a Technokol Rapid ragasztóra, vagy a higítóra emlékeztető szagú anyagokat tartalmaz.

 

Az előírások és a technológiai fegyelem be nem tartása a cefrézéskor okozza a fertőzést. Általában az akroleinnel szennyezett pálinkában egyéb nemkívánatos, minőségrontó tényezők is megjelennek, amelyek szintén mikroorganizmusok hatására képződnek. Az akrolein képződést a hosszúra nyúlt erjedési idő, az alacsony cefrehőmérséklet és a savhiány is elősegíti.

 

 

Egészséges, érett, ízben gazdag gyümölcsből megfelelő gondossággal feldolgozott és korrekt erjesztéssel készítsünk jó minőségű pálinkát tinktúráinkhoz. Ha nem saját magunk készítjük el, vagy nincs lehetőségünk saját gyümölcsünk kifőzéséhez, akkor sem kell elkeseredni, hiszen nagyon jó minőségű pálinkákat vásárolhatunk megbízható helyekről. A fentiek ismeretében pedig már a szagáról megállapíthatjuk, hogy milyen minőségű a pálinka.

Akkor jó a pálinka, ha hozza az alapgyümölcs jellegét és értékeit, illatát, ízét és nem büdös az utópárlattól, nem szúrós szagú az előpárlattól és nem mérgező az akroleintől.

 

Mi az akrolein?

A talajbaktériumos fertőzöttség hatására keletkező akrolein kellemetlen, szúrós szagú, igen erősen mérgező folyadék, amit legtöbbször érzékszervileg is kilehet mutatni. Az akroleines pálinka nem hozható forgalomba!

Az akrolein az erjedés folyamán keletkezik, az erjedés egyik mellékterméke, glicerinből a talajbaktériumok hatására képződik. Mivel forráspontja 44oC, így az alszeszpárlatba kerül. Finomításkor jelentős része az előpárlattal távozik, de mindig kerül a középpárlatba is. Erősen mérgező, ezért a vonatkozó szabványok a pálinkában való jelenlétét tiltják. Az akroleines pálinka könnyen felismerhető, mivel főzéskor a nyálkahártyát (orrban, szájban, garatban, szemben) erősen ingerli, szúrós szagú.

Ha a kész pálinka erősen akroleines, azon nem lehet segíteni, azt meg kell semmisíteni és semmilyen formában nem szabad felhasználni!

Amennyiben akroleines pálinkát fogyasztunk, már kevés mennyiség fogyasztása esetén is (4-5 cl) a másnaposság olyan tüneteit észlelhetjük magunkon, mint a hányinger, hányás, erős fejfájás, fáradtság, ingerlékenység.

Ha jó minőségű pálinkát fogyasztunk, akkor még nagyobb mennyiségnél sem jelentkezhetnek a másnaposság tünetei.

 

Tinktúráink készítéséhez minden esetben jó minőségű pálinkát vagy gyógyszertárban kapható alkoholt használjunk, mivel ha ez nem így történik, akkor többet ártunk magunknak, mint amennyit használni szeretnénk.

 

 

 

mérgezés

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Veszélyesebb, mint a cigaretta és fejfájást is okozhat
  A stresszes, rohanó világunkban számos nyugtató tevékenységet és technikát alkalmazunk hazatérve otthonunkba. Illatos gyertyákat gyújtunk, körbe...
TOVÁBB
Zeller, mint gyógynövény
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől...
TOVÁBB
Diókopács (dióburok) főzet hétköznapi bajokra
  A diókopácsban a diófa hatóanyagai jelentős mennyiségben megtalálhatók. Flavonoidokban rendkívül gazdag. Vizsgálatok igazolják, hogy 12-féle...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék