A sokoldalú édesburgonya

 

Az édesburgonya nemcsak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de ez az egyik legtáplálóbb zöldség.

Az édesburgonya a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökeréért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökér húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

csicsókát több területen édesburgonyának is nevezik, holott az édesburgonya egy rendszertanilag teljesen más növény. Távoli rokonságuk ellenére hasonló a hasznosításuk, élettani hatásuk és táplálóanyag tartalmuk.

Elnevezései: kumara (Óceánia), camote, batata (spanyol), satuma-imo (japán)

 

Édesburgonya történelem

Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A termesztése és a fogyasztása például az Egyesült Államok déli államaiban a burgonyánál nagyobb arányú. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.

Angliában VII. Henrik egyik kedvenc étele az édesburgonyából sütött lepény volt, mert úgy vélte, ez segíti őt a szerelmi életében.

 

 

Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi A, és C, vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletet.

Az édesburgonyát sohasem szabad hűtőszekrényben tartani, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé.

Az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a régi vas késektől azonnal feketedik.

A hámozott, ill. felszeletelt batátát felhasználásig tegyük egy tál vízbe. A levegőn hamar oxidálódik.

 

Gyógyászati felhasználása

Az édesburgonya rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett kedvező élettani hatásai vannak. Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, továbbá nagy szerepe lehet a különböző rákbetegségek megelőzésében. Különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhetünk meg fogyasztásával. Gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára hasznos növény. Az édesburgonya segíti a cukorháztartás egyensúlyának fenntartását.

 

Nincs mellékhatása! Bárki biztonsággal fogyaszthatja. Bátran próbálkozhatunk kiskertünkben termesztésével. Kicsit macerás, de megéri. A kisgyermekek kedvence lehet édes íze miatt.

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a...
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...

Címkék