A sokoldalú édesburgonya

 

Az édesburgonya nemcsak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de ez az egyik legtáplálóbb zöldség.

Az édesburgonya a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökeréért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökér húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

csicsókát több területen édesburgonyának is nevezik, holott az édesburgonya egy rendszertanilag teljesen más növény. Távoli rokonságuk ellenére hasonló a hasznosításuk, élettani hatásuk és táplálóanyag tartalmuk.

Elnevezései: kumara (Óceánia), camote, batata (spanyol), satuma-imo (japán)

 

Édesburgonya történelem

Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A termesztése és a fogyasztása például az Egyesült Államok déli államaiban a burgonyánál nagyobb arányú. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.

Angliában VII. Henrik egyik kedvenc étele az édesburgonyából sütött lepény volt, mert úgy vélte, ez segíti őt a szerelmi életében.

 

 

Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi A, és C, vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletet.

Az édesburgonyát sohasem szabad hűtőszekrényben tartani, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé.

Az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a régi vas késektől azonnal feketedik.

A hámozott, ill. felszeletelt batátát felhasználásig tegyük egy tál vízbe. A levegőn hamar oxidálódik.

 

Gyógyászati felhasználása

Az édesburgonya rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett kedvező élettani hatásai vannak. Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, továbbá nagy szerepe lehet a különböző rákbetegségek megelőzésében. Különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhetünk meg fogyasztásával. Gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára hasznos növény. Az édesburgonya segíti a cukorháztartás egyensúlyának fenntartását.

 

Nincs mellékhatása! Bárki biztonsággal fogyaszthatja. Bátran próbálkozhatunk kiskertünkben termesztésével. Kicsit macerás, de megéri. A kisgyermekek kedvence lehet édes íze miatt.

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó
  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.   Mire jó a...
TOVÁBB
Így használd ki a kövirózsa gyógyító erejét!
  Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet...
TOVÁBB
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék