A sokoldalú édesburgonya

 

Az édesburgonya nemcsak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de ez az egyik legtáplálóbb zöldség.

Az édesburgonya a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökeréért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökér húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

csicsókát több területen édesburgonyának is nevezik, holott az édesburgonya egy rendszertanilag teljesen más növény. Távoli rokonságuk ellenére hasonló a hasznosításuk, élettani hatásuk és táplálóanyag tartalmuk.

Elnevezései: kumara (Óceánia), camote, batata (spanyol), satuma-imo (japán)

 

Édesburgonya történelem

Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A termesztése és a fogyasztása például az Egyesült Államok déli államaiban a burgonyánál nagyobb arányú. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.

Angliában VII. Henrik egyik kedvenc étele az édesburgonyából sütött lepény volt, mert úgy vélte, ez segíti őt a szerelmi életében.

 

 

Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi A, és C, vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletet.

Az édesburgonyát sohasem szabad hűtőszekrényben tartani, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé.

Az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a régi vas késektől azonnal feketedik.

A hámozott, ill. felszeletelt batátát felhasználásig tegyük egy tál vízbe. A levegőn hamar oxidálódik.

 

Gyógyászati felhasználása

Az édesburgonya rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett kedvező élettani hatásai vannak. Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, továbbá nagy szerepe lehet a különböző rákbetegségek megelőzésében. Különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhetünk meg fogyasztásával. Gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára hasznos növény. Az édesburgonya segíti a cukorháztartás egyensúlyának fenntartását.

 

Nincs mellékhatása! Bárki biztonsággal fogyaszthatja. Bátran próbálkozhatunk kiskertünkben termesztésével. Kicsit macerás, de megéri. A kisgyermekek kedvence lehet édes íze miatt.

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A nőgyógyászati műtétek nagy része elkerülhető lenne ennek a teának a fogyasztásával
  Megszüntetheti a petefészek és a méh betegségeit a palástfűből főzött tea rendszeres fogyasztása.   Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Gyógynövény kisokos
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.   Nincs olyan ember,...
TOVÁBB
Izzadjanak bátran, igyanak parlagfű teát!
  Legalább 150 féle gyógynövényt ismer és használ. Leghíresebb felfedezése pedig a cukorbetegség elleni tea, emellett számos komoly betegséget megelőző...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Fogyassz minden nap hagymát
  Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobbi, vagy a...
A legjobb és leghatásosabb tavaszi gyógynövények
Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek azok a gyógynövények, melyek leginkább segítik a...
Nagyanyáink gyógyító tudása
  Nagyanyáink sok mindent átéltek, és sok tapasztalatot gyűjtöttek. Széles körű...
Minden háznál legyen sósborszesz
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is...

Címkék