Négyszer egészségesebb a zöldség, mint a gyümölcs

Az egészséget igazán védő étrendnek nem napi öt, hanem napi tíz, de legalább hét adag zöldséget-gyümölcsöt kellene tartalmaznia – derült ki egy új vizsgálatból.

A 12 éves vizsgálatot a brit University College London (UCL) népegészségügyi kutatói végezték. A kutatás szerint, aki nagy mennyiségű zöldséget-gyümölcsöt eszik, annak minden életkorban jelentősen alacsonyabb a halálozási kockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztanak zöldséget-gyümölcsöt. A kutatás szerint azonban érdemes az érvényes WHO-ajánlásnál is többet fogyasztani.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben tette közzé azt az ajánlását, amely napi öt adag (400 gramm) zöldség-gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség-gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a kettestípusú cukorbetegség és az elhízás kockázata.

 

A mostani kutatás szerint azonban még jobb, ha ennek a mennyiségnek a dupláját fogyasztjuk, de legalább hét adagot. (Igaz, Angliában napi öt adag zöldség-gyümölcsöt is csak a lakosság 30 százaléka fogyaszt.)

A kutatók 65 ezer angol étkezési szokásait vizsgálták 2001 és 2013 között. A statisztikák szerint, aki naponta hétszer fogyasztott zöldség-gyümölcsöt, annak átlagosan 42 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázata azokhoz képest, akik csak egy adagot ettek. Napi 5-7 adag 36, 3-5 adag pedig 29 százalékkal mérsékelte a halálozás kockázatát azokhoz képest, akik csak egy adagot fogyasztottak.

A kutatás szerint a gyümölcslevek fogyasztása semmi előnnyel nem jár, azaz nem csökkenti a halálozás kockázatát, a konzerv gyümölcsök fogyasztása pedig még növeli is.

Érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy a zöldségeket négyszer hatékonyabbnak találták a halálozási kockázat csökkentésében, mint a gyümölcsöket. A kutatás szerzői azt javasolják a brit népegészségügyi intézet vezetőinek, hogy vegyenek példát ausztrál kollégáikról: Ausztráliában a hivatalos ajánlást már 5-ről 5+2 adagra, azaz öt adag zöldség és két adag gyümölcs elfogyasztására emelték.

 

A kutatás a Journal of Epidemiology and Community Health népegészségügyi szaklapban jelent meg.


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék