Négyszer egészségesebb a zöldség, mint a gyümölcs

Az egészséget igazán védő étrendnek nem napi öt, hanem napi tíz, de legalább hét adag zöldséget-gyümölcsöt kellene tartalmaznia – derült ki egy új vizsgálatból.

A 12 éves vizsgálatot a brit University College London (UCL) népegészségügyi kutatói végezték. A kutatás szerint, aki nagy mennyiségű zöldséget-gyümölcsöt eszik, annak minden életkorban jelentősen alacsonyabb a halálozási kockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztanak zöldséget-gyümölcsöt. A kutatás szerint azonban érdemes az érvényes WHO-ajánlásnál is többet fogyasztani.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben tette közzé azt az ajánlását, amely napi öt adag (400 gramm) zöldség-gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség-gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a kettestípusú cukorbetegség és az elhízás kockázata.

 

A mostani kutatás szerint azonban még jobb, ha ennek a mennyiségnek a dupláját fogyasztjuk, de legalább hét adagot. (Igaz, Angliában napi öt adag zöldség-gyümölcsöt is csak a lakosság 30 százaléka fogyaszt.)

A kutatók 65 ezer angol étkezési szokásait vizsgálták 2001 és 2013 között. A statisztikák szerint, aki naponta hétszer fogyasztott zöldség-gyümölcsöt, annak átlagosan 42 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázata azokhoz képest, akik csak egy adagot ettek. Napi 5-7 adag 36, 3-5 adag pedig 29 százalékkal mérsékelte a halálozás kockázatát azokhoz képest, akik csak egy adagot fogyasztottak.

A kutatás szerint a gyümölcslevek fogyasztása semmi előnnyel nem jár, azaz nem csökkenti a halálozás kockázatát, a konzerv gyümölcsök fogyasztása pedig még növeli is.

Érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy a zöldségeket négyszer hatékonyabbnak találták a halálozási kockázat csökkentésében, mint a gyümölcsöket. A kutatás szerzői azt javasolják a brit népegészségügyi intézet vezetőinek, hogy vegyenek példát ausztrál kollégáikról: Ausztráliában a hivatalos ajánlást már 5-ről 5+2 adagra, azaz öt adag zöldség és két adag gyümölcs elfogyasztására emelték.

 

A kutatás a Journal of Epidemiology and Community Health népegészségügyi szaklapban jelent meg.


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
Koronavírus idején
  Néhány héttel ez előtt senki sem gondolta, hogy a 21. században lesz olyan nap, amikor nem mehetünk ki az utcára, mert kijárási tilalom van...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék