Így szabadulhatsz meg az arcodon lévő miliától (apró, fehér pöttyök)

 

Tapasztaltad már, hogy az arcodon váratlanul fehér, apró, grízszerű pontocskák jelentek meg, melyek sem mitesszerre, sem pattanásra nem hasonlítottak. Ennek a bőrrendellenességnek a neve milia.

 milia, bőrbetegségek, teafaolaj, gőzölés, zabpelyhes bőrradír

Az apró fehér dudorok leginkább az orron és az orcán jelennek meg. Habár legtöbb esetben kisbabáknál fordul elő, a felnőttek egy jó része is küszködik vele, viszont cseppet sem veszélyes.

 

Mi okozza a milia megjelenését?

A milia akkor alakul ki, amikor a bőrben található keratin bekeményedik a bőr mélyebb rétegeibe, így nem tud kiürülni, ezért apró fehér dudorok jönnek létre. Felnőttek esetében napégés, rossz minőségű krémek, és túlzásba vitt arckezelések is előidézhetik.

 

Habár a milia cseppet sem ártalmas az egészségre, esztétikai kellemetlenséget kelthet, ezért a legtöbb ember szeretne megszabadulni tőle. A lézeres és sebészeti megoldások helyett inkább nézzünk pár természetes módszert a milia eltávolítására:

 

1. Méz

Az arcra felvitt méz nem csak hidratálja a problémás területet, hanem fontos antioxidánsokat is biztosít. Az optimális hatás elérése érdekében naponta 15-20 percet legalább hagyjuk az arcunkon a felkent mézet, majd öblítsük le.

 

2. Zabpelyhes bőrradír

Az üzletekben könnyen beszerezhető zabpehelyből tápláló arcradírt is készíthetsz, csupán keverj össze 1 evőkanál cukrot, kis mézet és 3 evőkanál zabpelyhet egy tálkában, majd a keverékkel masszírozd át az arcod. Ez eltávolítja az elhalt hámsejteket és megnyitja az eltömődött pórusokat.

 

3. Citromos arcradír

Hasonló hatású bőrradírt készíthetünk 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé és 1 evőkanál olívaolaj kombinációjából. Dörzsöljük át vele az arcunkat és hagyjuk fent 20 percig, majd öblítsük le.

 

4. Kukoricakeményítő és ecet

Igazi nyerőpáros: a keményítő felszívja a bőrön található fölösleges faggyút, míg az ecet kitisztítja a pórusokat. A két összetevőből készítsünk egy paszta állagú keveréket, oszlassuk el a területen és hagyjuk hatni 25 percig.

5. Gránátalmás hámlasztás

A gránátalma számos kozmetikai készítmény népszerű összetevője. Porként segít lehámlasztani a bőr felső rétegét. Ahhoz, hogy por állagot kapjunk sütőben pirítsuk a gránátalma héját addig, amíg ki nem szárad, majd zúzzuk össze. A port keverjük össze citromlével, és máris használhatjuk.

 

6. Gőzölés

Ez az egyik legkönnyebb, otthon is végezhető módszer. A gőz megnyitja a pórusokat, így a nemkívánatos anyagok ki tudjak ürülni. Forró vízbe áztassunk egy törülközőt, majd csavarjuk ki a fölösleges vizet és terítsük az arcunkra. Ismételjük meg a folyamatot párszor.

 

7. Teafaolaj

Antibakteriális hatásánál fogva szépen tisztítja a problémás felületet, csak kenjük be vele lefekvés előtt, majd reggel alaposan mossunk arcot.

 

8. Paradicsom

Lehet, hogy kissé bizarrnak tűnik, de működik. Egy szelet paradicsomot márts cukorba, majd ezzel dörzsöld át az arcod. Így egyben radírozol is és a paradicsomban található C vitamin elhalványítja a milia dudorokat és ragyogóbbá teszi a bőrt.

 

9. Agyagos arcmaszk

Otthonra is könnyen beszerezhetőek az agyag tartalmú arcmaszkok. Puhítja, bársonyossá teszi az arcbőrt, ráadásul a miliát is enyhíti.

 

10. Fogkrém

Fluorid tartalma segít eltüntetni az apró kis dudorokat, csupán kenjük be a miliás területet és hagyjuk rajta percig és mossuk le.

 

Felnőttek esetében ezen módszerek alkalmazásával a szemmel látható javulás kb. 1 hónapon belül várható. Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb módszert, és iktasd be a napi rutinodba, hogy megszabadítsd bőröd a miliától.

 

bőrbetegségek

Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Csonthéjba zárt egészség - a dió élettani hatásai
  A dióbél nemcsak a bélműködést serkenti, de bőséges vitaminforrás is. Megtalálható benne a tartós egészség és az örök szépség titka.   A legtöbb...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék