Az alvási apnoe tünete is lehet az éjszakai vizelési inger

 

Nem normális, ha egynél többször kell pisilned éjszaka. Az éjszakai vizelési inger okozója lehet az alvási apnoe, a légzéshez kapcsolódó alvási rendellenesség is.

 alvási apnoe, gyakori vizelési inger, depresszió, légzészavar, horkolás, álmatlanság

Akik az éjszaka folyamán felébrednek, mert pisilniük kell, nem feltétlenül kellene, hogy automatikusan urológiai problémákra gyanakodjanak.

Az éjszakai vizelési inger (nocturia) ugyanúgy, mint a hangos horkolás, az obstruktív alvási apnoe markere, egy olyan rendellenességé, amelyben a torokban lévő lágyszövet blokkolja a levegő beáramlását a tüdőbe, és ezzel megtöri az alvás folyamatosságát. Korábbi kutatások már megállapítottak összefüggést a nocturia és az alvási apnoe között.

 

Kutatási eredmények igazolják, hogy az alvási apnoe kezelése csökkentheti az éjszakai vizelési inger tüneteit, ami által javulhat az alvás minősége, idősebb emberek esetében pedig segíthet elkerülni azokat az eleséseket, amelyek akkor következnek be, amikor éjszaka félálomban felkelnek az ágyból és gyengült egyensúlyérzékkel kimennek a fürdőszobába.

 

Az alvási apnoe diagnózisának felállítása nem egyszerű. Az orvosok tipikusan a beteg súlyát (az alvási apnoe túlsúlyhoz társuló kórkép) mérik fel, majd kikérdezik őket éjszakai horkolásukról, éjszakai légzési problémáikról, fáradtnak érzik-e magukat nappal. A fáradtság a megszakított alvás következménye. Mivel azonban nagyon sok beteg nem tud saját horkolásáról, az alvási apnoe gyakran diagnosztizálatlan marad. Ugyanakkor, ha az orvos arról faggatja őket, hogy vizelési inger miatt éjszaka fel kell-e kelniük, az már sokkal inkább célravezető módszer és olyan esemény, amelyre a betegek is emlékeznek.

 

Mind az orvosok, mind a betegek hajlamosak az éjszakai vizelési inger miatti felébredést a cukorbetegséggel, a prosztata-megnagyobbodással, vagy más kóros egészségügyi állapottal összehozni, amelyekkel egyébként valóban együtt jár ez a tünet. Az esetek 80 %-ában derül azonban ki, hogy az éjszakai vizelési inger oka az alvási apnoe.

Az alvási apnoe tünete még a nocturia és a horkolás mellett a napközbeni álmosság, a memóriazavar és a depresszió is. A kezeletlen alvási apnoe komoly kórkép, mely magas vérnyomáshoz, vérrögök kialakulásához és szívbetegségekhez is vezethet.

Általában a közép- és időskorúakat sújtja az alvási apnoe, ami miatt nem tudnak egy igazán jót aludni, ennek azonban nem kéne így lennie. Az éjszakai vizelés egy meglepő magyarázatára derült fény, ami rámutat arra is, hogy a gyógyulás érdekében lehet, hogy nem urológust, hanem inkább alvásspecialistát kell felkeresni.

 

Ideális esetben egyáltalán nem lenne szabad felébredni pisilési inger miatt. Az éjszakai felébredések megzavarhatják az alvást, álmatlanságot okozhatnak, különösen akkor, ha gyakran fordulnak elő. Férfiaknál és nőknél egyaránt rontja az alvás minőségét a gyakori éjszakai vizelés főleg, ha ez más egészségügyi problémával, fájdalommal társul. Idősek körében a nocturia az egyik leggyakoribb oka a rossz alvásnak – tájékoztat a Huffingtonpost.

 

A nőknél azt mondják, hogy a túlzott folyadékfogyasztásnak, a hiperaktív hólyagnak, a hólyag feletti kontroll romlásának és a menopauzának köszönhető a nocturia. A nőknél tízszeresére nő az alvási apnoe kockázata a menopauza alatt. Ezt az állapotot gyakori ébredés, visszatérő légzéskimaradás, az alvás feldarabolódása, a vér oxigénszintjének csökkenése és nocturia jellemzi.

Az alvási apnoe más klasszikus tünetekkel is társulhat, mint pl.

●   horkolás,

●   túlzott nappali álmosság,

●   igazolt légzéskimaradás,

●   zihálás vagy fulladozás alvás közben,

●   éjszakai szájszárazság,

●   szívdobogásérzés,

●   gyomorégés,

●   éjszakai izzadás,

●   fogcsikorgatás,

●   reggeli fejfájás,

●   koncentráció és a memória zavarai, valamint

●   hangulati problémák.

 

Ha ezek közül bármelyik tünet fennáll, akkor vizsgálatokat kell végezni alvási apnoe irányába, ami a nocturia egyik lehetséges oka. Alkoholfogyasztást követően szintén gyakrabban kell vizelés miatt felkelni, ugyanis ez hozzájárul a horkolás és az alvási apnoe kialakulásához.

 

Az éjszakai légzészavarok gyakori ébredést okozhatnak, de miért van tele a húgyhólyag éjszaka?

 

Normális esetben a szervezet antidiuretikus hormont (ADH) termel alvás közben, ezért éjszaka nem kell pisilés miatt felkelni. Az ADH vesére gyakorolt hatása miatt kevesebb folyadék választódik ki. A hólyag olyan, mint egy tároló ballon, ha nem telik meg vizelettel, akkor nem szükséges kiüríteni. Nem számít, hogy mennyire jó vagy rossz a hólyagfunkció, hogy a prosztata okoz-e szűkületet a húgycsövön vagy sem, ha a vesék nem választanak ki annyi vizeletet.

A kutatási eredmények és a klinikai gyakorlat azt mutatja, hogy alvási apnoe esetén megváltozik az ADH-termelés. A súlyos alvási apnoe pulmonalis hypertoniát és jobb szívfél elégtelenséget okozhat. Ha ennek következtében a szervezet úgy reagál, hogy leállítja az ADH termelést, akkor több vizelet keletkezik, a húgyhólyag hamarabb megtelik, ami éjszaka gyakoribb ébredést okozhat.

 

Ha még mindig meg vagy győződve arról, hogy az éjszakai gyakori vizelést az túlzott esti folyadékfogyasztás, az öregedés, a megnagyobbodott prosztata, vagy a gyenge húgyhólyag okozza, akkor fontos még egyszer ezt átgondolnod. Ha az alvási apnoe mellett bármi más egyéb tünet is fennáll, érdemes felkeresni orvosod, hogy a megfelelő kivizsgálást és kezelést követően ismét át tudd aludni az éjszakát.

 

Győzd le természetesen az alvási apnoét!

Az étel-allergének és más károsító tényezők gyulladásos folyamatot okozhatnak, ami alvási apnoéhoz vezethet.

Az ideális étrendnek a megfelelő zsírokra, mint elsődleges kalóriaforrásra kell fókuszálni, amit megkaphatunk az avokádóból, olívaolajból, csíráztatott diófélékből és magvakból. Tiszta állati fehérjéket, amilyen például a fűvel táplált marha, a vadon élő hal, az organikusan tenyésztett csirke, rendszeresen kellene fogyasztanunk. Táplálkozásunkban jelentős mennyiségben kellene szerepelnie zöldségeknek, fűszernövényeknek és gyümölcsöknek.

Hívjuk segítségül a természet gyógyszertárát. Léteznek olyan gyógynövények, melyeket bevethetünk alvásunk minőségének javításában.

Bátran használhatjuk a különféle alvást segítő gyógyszerek helyett a macskagyökeret, a citromfüvet, a komlót, szurokfüvet, a galagonyavirágot, de az orbáncfű is segít, amely hangulati zavarok esetén is nyugtat. Hasonlóan jótékony a sokak által kedvelt levendula, mely a nyugtalanságot oldja, de alvászavarok ellen is hat.

 

Érdemes a gyógynövényeket teaként elkészítve fogyasztani. A citromfűből azonban fürdőt is készíthetünk, mely lazító és idegnyugtató hatású.

 

álmatlanság

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék