A legjobb minőségű lapkasajt is olyan, mint a gumi

 

A lapkasajt nem sajt, inkább csak készítmény. A kulcsszavak: olcsó, szendvicsfeltét, koleszterinmentes.

 

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan tejtermék-utánzatokkal, melyeknek egyelőre több a hátránya, mint az előnye.

 

Tudod, hogy mit eszel?

Mindenki bevallhatja, hogy többnyire nem. Vásárláskor kapkodunk, sietünk pedig nem ártana a körültekintés. Alkalmanként jó lenne időt szánni, hogy megnézzük, mit teszünk az asztalra vagy éppen gyermekünk szendvicsére.

 

Vegyük nagyító alá a lapkasajtot. Aki nem sajtszakértő még az is tudja, hogy a sajt jó esetben tejből készül. Sajnos bevásárló központokban, a sajtos pultban egy helyen kínálja magát a jobb minőségű sajt és a sajtszerű készítmény.

 

A lapkasajt évek óta népszerű hazánkban is, mivel feltétként szendvicsekre kitűnően használható. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ezek a sajtok nem nevezhetők sajtnak, mivel sem az állaguk, sem az ízük, sem pedig az illatuk nem alkalmas arra, hogy ilyen névvel illessük.

 

A csomagolásában hajszálra megegyezik valódi sajt-kollegáinak műanyag borításával, csupán az ára olcsóbb. A minőségbeli különbség pedig hangsúlyosan érezhető.

Sokan emelik le a polcról, pedig rá van írva:

"Sajttal és növényi zsírral készült vágható készítmény"

Akkor most sajt, vagy sajtból készült készítmény? Ez nagyon különös!

 

Összetevők:

●   sajt (30-40%, jó esetben kicsit több),

●   víz (miután a második összetevő, így feltételezhetjük, hogy nagy százalékban tartalmazza készítményünket),

●   növényi zsír( 15-20% pl. pálmazsír),

●   tejsavópor (évszázadok óta tudjuk, hogy gyógyhatású de leginkább abban az esetben, ha magát a nyers savóitalt isszuk meg),

●   emulgeáló (homogénná teszi az összetevőket),

●   tejfehérje,

●   keményítő,

●   színezőanyag.

 

Tetszik vagy sem, ezen összetevőkből készül a sajt, pontosabban a sajtkészítmény.

 

 

A fogyasztók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a tejpótló anyagok felhasználása révén csökkentett tápanyagértékű termékhez jutnak. Egyetlen pozitívumként említhetjük meg kisebb koleszterintartalmát, viszont kisebb lehet a kalciumtartalma, lényegesen rosszabb a zsír/fehérje aránya. Az üzleteknek nem érdekük a fogyasztók tájékoztatása az utánzatok fogyasztásából adódó hátrányokra.

Azért azt szögezzük le, hogy ezeket a sajtokat vétek sajtnak nevezni, ugyanis sem az állaguk, sem az ízük, sem pedig az illatuk nem alkalmas arra, hogy ilyen névvel illessük őket.

 

A boltokban rengeteg változat kapható, ezek szerint az emberek veszik, igény van rá, ha azonban sajttal szeretnénk megbolondítani a szendvicsünket, elsősorban ne a lapkasajtot válasszuk.

  

Ezt a gusztusosan csomagolt, szép négyzet alakúra vágott szeletelt sajtot, leggyakrabban szendvicsek közé rakjuk, mivel egyszerű kibontani és még a gyerekek is előszeretettel fogyasztják. 

 

Az eredeti sajt már szobahőmérsékleten kissé meglágyul, kánikulában azonban már kezd olvadozni, ha pedig feltesszük egy lábasban a tűzhelyre, akkor teljesen felolvad.

 

Az alábbi interneten közreadott felvételen azonban egy a tűzhely begyújtására használt öngyújtóval igyekeznek megolvasztani a sajtot, de ez sehogy sem sikerül, mindössze összekormozódik a széle. A megdöbbentő talán az, hogy a csomagoláshoz használt műanyagtasak természetesen gyorsan összezsugorodik, ha tűz éri, de a sajtunknak semmi baja nem lesz, csak egy kissé szikrázni, pattogni kezd a sarka.

  

Gondolkodjunk el, hogy kiadunk-e pénzt az üzletekben, egy olyan termékre, amely még a műanyagnál is rosszabb.

 


NEKED AJÁNLJUK
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
A vörösborban található rezveratrol gátolja a melanoma kialakulását
  A rezveratrol szervezetre gyakorolt hatásainak se szeri, se száma. Erről a polifenol antioxidánsról, ami a vörösborban és a szőlőben természetes...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
Az almaecet és a méz keveréke gyógyítja az ízületi gyulladást!
  Az almaecet és a méz keveréke valóságos csodaszer ízületi gyulladásra és még számos...
Lelki bajok testi tünetekben – A pszichoszomatikus betegségek
  Vaskos orvosi kartonok, számos kivizsgálás és negatív leletek ellenére sem szűnnek panaszai....
A hét legerősebb gyógyító kristály, amire mindenkinek szüksége lehet
  A kristályokról közismert, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket az élet...
Ahol a lelki bajok kiütköznek - A negatív érzelmek hatása az egészségünkre
  Az emberi tapasztalat része egy sor érzelem, kezdve a boldogságtól a szomorúságig, a...

Címkék