A legjobb minőségű lapkasajt is olyan, mint a gumi

 

A lapkasajt nem sajt, inkább csak készítmény. A kulcsszavak: olcsó, szendvicsfeltét, koleszterinmentes.

 

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan tejtermék-utánzatokkal, melyeknek egyelőre több a hátránya, mint az előnye.

 

Tudod, hogy mit eszel?

Mindenki bevallhatja, hogy többnyire nem. Vásárláskor kapkodunk, sietünk pedig nem ártana a körültekintés. Alkalmanként jó lenne időt szánni, hogy megnézzük, mit teszünk az asztalra vagy éppen gyermekünk szendvicsére.

 

Vegyük nagyító alá a lapkasajtot. Aki nem sajtszakértő még az is tudja, hogy a sajt jó esetben tejből készül. Sajnos bevásárló központokban, a sajtos pultban egy helyen kínálja magát a jobb minőségű sajt és a sajtszerű készítmény.

 

A lapkasajt évek óta népszerű hazánkban is, mivel feltétként szendvicsekre kitűnően használható. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ezek a sajtok nem nevezhetők sajtnak, mivel sem az állaguk, sem az ízük, sem pedig az illatuk nem alkalmas arra, hogy ilyen névvel illessük.

 

A csomagolásában hajszálra megegyezik valódi sajt-kollegáinak műanyag borításával, csupán az ára olcsóbb. A minőségbeli különbség pedig hangsúlyosan érezhető.

Sokan emelik le a polcról, pedig rá van írva:

"Sajttal és növényi zsírral készült vágható készítmény"

Akkor most sajt, vagy sajtból készült készítmény? Ez nagyon különös!

 

Összetevők:

●   sajt (30-40%, jó esetben kicsit több),

●   víz (miután a második összetevő, így feltételezhetjük, hogy nagy százalékban tartalmazza készítményünket),

●   növényi zsír( 15-20% pl. pálmazsír),

●   tejsavópor (évszázadok óta tudjuk, hogy gyógyhatású de leginkább abban az esetben, ha magát a nyers savóitalt isszuk meg),

●   emulgeáló (homogénná teszi az összetevőket),

●   tejfehérje,

●   keményítő,

●   színezőanyag.

 

Tetszik vagy sem, ezen összetevőkből készül a sajt, pontosabban a sajtkészítmény.

 

 

A fogyasztók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a tejpótló anyagok felhasználása révén csökkentett tápanyagértékű termékhez jutnak. Egyetlen pozitívumként említhetjük meg kisebb koleszterintartalmát, viszont kisebb lehet a kalciumtartalma, lényegesen rosszabb a zsír/fehérje aránya. Az üzleteknek nem érdekük a fogyasztók tájékoztatása az utánzatok fogyasztásából adódó hátrányokra.

Azért azt szögezzük le, hogy ezeket a sajtokat vétek sajtnak nevezni, ugyanis sem az állaguk, sem az ízük, sem pedig az illatuk nem alkalmas arra, hogy ilyen névvel illessük őket.

 

A boltokban rengeteg változat kapható, ezek szerint az emberek veszik, igény van rá, ha azonban sajttal szeretnénk megbolondítani a szendvicsünket, elsősorban ne a lapkasajtot válasszuk.

  

Ezt a gusztusosan csomagolt, szép négyzet alakúra vágott szeletelt sajtot, leggyakrabban szendvicsek közé rakjuk, mivel egyszerű kibontani és még a gyerekek is előszeretettel fogyasztják. 

 

Az eredeti sajt már szobahőmérsékleten kissé meglágyul, kánikulában azonban már kezd olvadozni, ha pedig feltesszük egy lábasban a tűzhelyre, akkor teljesen felolvad.

 

Az alábbi interneten közreadott felvételen azonban egy a tűzhely begyújtására használt öngyújtóval igyekeznek megolvasztani a sajtot, de ez sehogy sem sikerül, mindössze összekormozódik a széle. A megdöbbentő talán az, hogy a csomagoláshoz használt műanyagtasak természetesen gyorsan összezsugorodik, ha tűz éri, de a sajtunknak semmi baja nem lesz, csak egy kissé szikrázni, pattogni kezd a sarka.

  

Gondolkodjunk el, hogy kiadunk-e pénzt az üzletekben, egy olyan termékre, amely még a műanyagnál is rosszabb.

 


NEKED AJÁNLJUK
C-vitamin az életelixír
  Még egy orvos, aki a betegek gyógyulásáért a protokollokon túl is megtesz mindent.   „A nagy dózisú C-vitamin injekciók a kísérleti...
TOVÁBB
Így szabadulhatsz meg az arcodon lévő miliától (apró, fehér pöttyök)
  Tapasztaltad már, hogy az arcodon váratlanul fehér, apró, grízszerű pontocskák jelentek meg, melyek sem mitesszerre, sem pattanásra nem hasonlítottak....
TOVÁBB
Őszintén a burgonyáról és a paradicsomról
  A következő cikk valószínűleg sokakban ellenállást vált majd ki, mivel olyan növényekről esik szó, amelyek bár csak az 1800-as évek elején jelentek...
TOVÁBB
A nagymamámtól tanultam, hogyan űzzük el a legyeket környezetünkből
  Az élénk házi legyek mászkálásukkal, zümmögésükkel tönkretehetnek egy szép délutánt, melyet barátainkkal, családunkkal szeretnénk eltölteni. A...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A csakrák betegségei
  Számtalan fizikai és lelki probléma jelzi, ha nem működnek megfelelően testünk csakrái....
Mi történhet veled, ha kevés vizet iszol?
  A dehidratáltság nem csak nyáron veszélyes. Szervezetünknek folyamatosan vízpótlásra...
A boldogság 10 parancsolata
  Akkor lesz boldog az életünk, ha megtanulunk többé nem feltételezni semmit, ha...
Miért egészséges a kecsketej?
  A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt...

Címkék