Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot

 

Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt, gyümölcslevet és meg is száríthatjuk. A fehér eperfa nem igényel különleges törődést, de gyümölcse aranyat ér.

 

Már őseink is ismerték, mára valahogy mégis feledésbe merült a fehér eperfa gyógyereje.

Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják annak ellenére, hogy a szeder valójában a rózsafélék családjába tartozó, 2-3 méter magasra növő cserjeféle.

 

A fekete, a piros, és fehér eperfa igen elterjedt szerte Indiában, ahol nagyon kedvelt gyümölcs, és termését nem csak nyersen, hanem szárítva is fogyasztják.

Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású, de éretten kiváló ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2-, B3-, C-vitamin), fenol-, flavonoid-, pektin- és antioxidáns forrás.

Jótékony hatással van a szívre, rost tartalmuk jelentős és értékes pektinforrások.

A pektin nevű poliszacharid fogyasztása igen kedvezően hat egészségünkre, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, valamint hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet.

Az eperfa termésének fogyasztásával jelentősen gazdagíthatjuk étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében.

Daganatos megbetegedések megelőzésében, a cukorbetegség és a magas vérnyomás enyhítésében is használják.

 

 

A megszárított gyümölcs feleannyi cukrot tartalmaz, mint más bogyós gyümölcsök, vagy egyik kedvencünk, a mazsola. Az eperben lévő resveratrol egy olyan természetes fenol, mely a legtöbb típusú daganattal szemben felveszi a harcot.

 

Az eperfa levele is gyógyhatással rendelkezik

Az eperfa levele is igen hasznos, olyan összetevőket tartalmaz, melyek segítenek normalizálni a vércukorszintet – a régi népi orvosok a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használták. Lassítják a bélben lévő cukrok lebomlását és felszívódását a vérben. Segít az inzulinrezisztencia kialakulásában.

Mindezek mellett ez a csodálatos bogyó antioxidánsokban is igen gazdag. A fehér eperfa levele gyűjthető és szárítás után egész évben a rendelkezésünkre áll, hogy hasznát vegyük.

Egy marék szárított fehér eper feleannyi cukrot tartalmaz, mint más szárított gyümölcs. Biztosítja napi rostszükségletünk 20 %-át.

 

A fehér eper fogyasztásával hatékonyan kezelhető a mandulagyulladás, a köhögés, a láz, a hasmenés, a fejfájás és egyéb gyulladások. Ugyancsak magas az antioxidáns tartalma, amely jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet, és hosszú távon fogyasztva megelőzheti és kezelheti a szívbetegségeket.

Ez a csodálatos növény nagyon hasznosnak bizonyult még a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, gyakori megfázás, izom- és ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, székrekedés, fülcsengés, szédülés, hajhullás és koraszülés elkerülése esetében.

Mivel nagy számban tartalmaz resveratrolt, ezáltal rákellenes és gyulladáscsökkentő hatású. Jó hatást fejt ki a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra is.

Kutatásokkal igazolták, hogy a fehér eperfa termésének kivonata megakadályozza a Hepatitis C és a HIV fertőzés kialakulását.

 

Régebben az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt, manapság (különösen városi környezetben, hulló termése miatt) kevésbé népszerű.

 

Nyersen is fogyasztható, de a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. A fehér eper csak a lehullása előtt közvetlenül élvezhető.

 

Befőttként, aszalva, vagy fagyasztva tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, turmix, jégkrém készíthető belőle.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A fenyőszirup mágiája
  A fenyők az egészség őrei. Tisztítja a tüdőt, a vért és a tudatot, a vért oxigénnel látja el, a szájbetegségek és a légutak kiváló gyógyszere.   A...
TOVÁBB
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb...
Pajzsmirigy túlműködés esetén engedjük a testet megnyugodni
  A pajzsmirigy túlműködését a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés,...
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag...
Egy újabb gyomnövény a vadonból, mely gyógynövény
  A selyemkóró igazi Hungarikum, mert csak hazánkban, az alföldi részen termel nektárt, ezért...

Címkék