Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot

 

Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt, gyümölcslevet és meg is száríthatjuk. A fehér eperfa nem igényel különleges törődést, de gyümölcse aranyat ér.

 

Már őseink is ismerték, mára valahogy mégis feledésbe merült a fehér eperfa gyógyereje.

Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják annak ellenére, hogy a szeder valójában a rózsafélék családjába tartozó, 2-3 méter magasra növő cserjeféle.

 

A fekete, a piros, és fehér eperfa igen elterjedt szerte Indiában, ahol nagyon kedvelt gyümölcs, és termését nem csak nyersen, hanem szárítva is fogyasztják.

Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású, de éretten kiváló ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2-, B3-, C-vitamin), fenol-, flavonoid-, pektin- és antioxidáns forrás.

Jótékony hatással van a szívre, rost tartalmuk jelentős és értékes pektinforrások.

A pektin nevű poliszacharid fogyasztása igen kedvezően hat egészségünkre, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, valamint hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet.

Az eperfa termésének fogyasztásával jelentősen gazdagíthatjuk étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében.

Daganatos megbetegedések megelőzésében, a cukorbetegség és a magas vérnyomás enyhítésében is használják.

 

 

A megszárított gyümölcs feleannyi cukrot tartalmaz, mint más bogyós gyümölcsök, vagy egyik kedvencünk, a mazsola. Az eperben lévő resveratrol egy olyan természetes fenol, mely a legtöbb típusú daganattal szemben felveszi a harcot.

 

Az eperfa levele is gyógyhatással rendelkezik

Az eperfa levele is igen hasznos, olyan összetevőket tartalmaz, melyek segítenek normalizálni a vércukorszintet – a régi népi orvosok a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használták. Lassítják a bélben lévő cukrok lebomlását és felszívódását a vérben. Segít az inzulinrezisztencia kialakulásában.

Mindezek mellett ez a csodálatos bogyó antioxidánsokban is igen gazdag. A fehér eperfa levele gyűjthető és szárítás után egész évben a rendelkezésünkre áll, hogy hasznát vegyük.

Egy marék szárított fehér eper feleannyi cukrot tartalmaz, mint más szárított gyümölcs. Biztosítja napi rostszükségletünk 20 %-át.

 

A fehér eper fogyasztásával hatékonyan kezelhető a mandulagyulladás, a köhögés, a láz, a hasmenés, a fejfájás és egyéb gyulladások. Ugyancsak magas az antioxidáns tartalma, amely jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet, és hosszú távon fogyasztva megelőzheti és kezelheti a szívbetegségeket.

Ez a csodálatos növény nagyon hasznosnak bizonyult még a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, gyakori megfázás, izom- és ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, székrekedés, fülcsengés, szédülés, hajhullás és koraszülés elkerülése esetében.

Mivel nagy számban tartalmaz resveratrolt, ezáltal rákellenes és gyulladáscsökkentő hatású. Jó hatást fejt ki a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra is.

Kutatásokkal igazolták, hogy a fehér eperfa termésének kivonata megakadályozza a Hepatitis C és a HIV fertőzés kialakulását.

 

Régebben az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt, manapság (különösen városi környezetben, hulló termése miatt) kevésbé népszerű.

 

Nyersen is fogyasztható, de a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. A fehér eper csak a lehullása előtt közvetlenül élvezhető.

 

Befőttként, aszalva, vagy fagyasztva tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, turmix, jégkrém készíthető belőle.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
Naponta néhány szem dió elfogyasztása csodákat művel a testeddel
  Mára már bizonyítékokon alapul, hogy a dió érdekes dolgokra képes a szervezetedben.   Ha naponta megeszel egy marék diót, akkor a gyümölcsben...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Illóolaj, mely képes visszafordítani a rákos daganatokat
  A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a keresztény hagyomány szerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Ha elmúltál 40, ne szedj ADVILT, ALGOFLEXET és más ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítót!
  Számos fájdalomcsillapítóban megtalálható az ibuprofen nevű hatóanyag, köztük a népszerű...
Mikortól tekinthető valaki alkoholistának?- Beszélgetés Dr. Zacher Gábor toxikológussal
  A politikusok, hatóságok a dohányzással és “ártalmaival” vannak elfoglalva, pedig az...
Miért fontos a magnézium? Milyen élelmiszerekben található meg?
  A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben. Egy egészséges felnőtt...
Egyél több lila hagymát!
  A lila hagymának rendkívül jótékony hatása van a rákos megbetegedésekkel szemben, megállítja...

Címkék