Öngyógyítás

 

Az emberi test önmagában is csodálatos erőforrással van ellátva, képes arra, hogy önmagát gyógyítsa. Ha a szervezetbe testidegen anyag kerül – baktérium, vírus, gomba stb. – ideális helyzetben vagyunk, amikor azokat immunrendszerünk közömbösíteni tudja, megvéd, ellenállóvá tesz bennünket az adott kórokozóval szemben.

 

A természetes formában bevitt tápanyagokat köztudottan sokkal jobban hasznosítja a szervezetünk, mint a különböző vitamintablettákat vagy erősítőszereket.

 

A szervezet védekező rendszere, más néven az immunrendszer sejtjei részben a vérben keringő fehérvérsejtek, részben kötőszöveti sejtek, de vannak immunfeladatokat ellátó szervek is, ilyenek a nyirokcsomók vagy a lép.

Sok tényező hathat kedvezőtlenül védekező rendszerünkre, ilyenek az alkoholfogyasztás, a drogfüggés, nehézfémek (pl. higany, ólom, kadmium) lenyelése vagy belégzése, a dohányzás, a túlhajszolt életmód, az álmatlan éjszakák és nem utolsó sorban az emberiség lassú, de kíméletlen halálát okozó levegőszennyeződés. A levegő mérgező összetevőit antitápanyagoknak is nevezik, mivel csökkentik a táplálékkal bevitt hasznos ásványi sók, vitaminok hatását.

Hogy jó erőben maradjunk, és ellen tudjunk állni a kórokozók támadásainak, immunrendszerünk hatékony működése szükséges. Testünk természetes ellenálló képessége nagymértékben fokozható, ha étrendünk kiegyensúlyozott, állandó, és nem szűkölködik ásványi sókban, vitaminokban, antioxidánsokban.

 

 

Az antioxidánsokat szervezetünk maga is előállítja, de az immunrendszer erősítéséhez szükséges többlethez megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Ha nem lenne antioxidáns vegyület a szervezetünkben, sorozatosan fertőzéseknek, daganatoknak, szívbetegségeknek eshetnénk áldozatul; s feltehetőleg a korai öregedést is akadályozza a jelenlétük.

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabadgyököktől, amelyek a baktériumok elleni védekezéskor és az anyagcsere folyamán keletkeznek. Ha például az ember fizikuma gyenge, akkor tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás vagy betegségek sorozata miatt a szabadgyökök termelődése fokozódhat. A szervezet akkor tudja hatékonyan semlegesíteni a felgyülemlett szabadgyököket, ha antioxidánsok pótlásával segítünk neki. Ezek az antioxidánsok megtalálhatók sok élelmiszerben: például a mandulában, a mogyoróban, a napraforgómagban, a paprikában, a paradicsomban, a sárgabarackban, a fodros kelben, a brokkoliban, a sárgarépában, a spenótban, az avokádóban, a tőkehalban, a heringben, a kagylóban, a napraforgó- vagy a mogyoróolajban.

Ne felejtkezzünk el az ásványi anyagokban gazdag táplálékokról sem: ilyenek a hal, a sovány húsok, a szárnyasok, a zsírszegény tejtermékek, a gabonafélék és a hüvelyesek. A gabonafélék közül a teljes őrlésűek rendelkeznek a legnagyobb tápértékkel, a finomított termékeknél jóval nagyobb a rosttartalmuk, s ezért hasznosak székrekedés ellen, valamint csökkentik az aranyér és a vastagbélrák kialakulásának a veszélyét is.

A cinkhiányos állapot is csökkenti a szervezet védekező képességét. Jó cinkforrás a tökmag vagy a sovány marhahús.

Igen hatékony a tbc és más fertőző betegségek megelőzésében a B12-vitamin, amely különösen különféle húsokban, a tojásban, a halban és a dúsított gabonafélékben található meg.

Ugyancsak nagy tápértéke van a sajtnak, a tojásnak és a májnak (A-vitamin); a spenótnak és a sárgarépának (béta-karotin); az olívaolajnak, a kemény héjú gyümölcsöknek és a teljes kiőrlésű gabonaféléknek (E-vitamin) vagy a tengeri halaknak (D-vitamin).

Végül, de nem utolsó sorban elengedhetetlen a sok C-vitamint tartalmazó ételek fogyasztása, ugyanis C-vitamin hiányában kimerültté, étvágytalanná válunk, és fogékonyabbak leszünk a fertőzésekkel szemben is.

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék