Öngyógyítás

 

Az emberi test önmagában is csodálatos erőforrással van ellátva, képes arra, hogy önmagát gyógyítsa. Ha a szervezetbe testidegen anyag kerül – baktérium, vírus, gomba stb. – ideális helyzetben vagyunk, amikor azokat immunrendszerünk közömbösíteni tudja, megvéd, ellenállóvá tesz bennünket az adott kórokozóval szemben.

 

A természetes formában bevitt tápanyagokat köztudottan sokkal jobban hasznosítja a szervezetünk, mint a különböző vitamintablettákat vagy erősítőszereket.

 

A szervezet védekező rendszere, más néven az immunrendszer sejtjei részben a vérben keringő fehérvérsejtek, részben kötőszöveti sejtek, de vannak immunfeladatokat ellátó szervek is, ilyenek a nyirokcsomók vagy a lép.

Sok tényező hathat kedvezőtlenül védekező rendszerünkre, ilyenek az alkoholfogyasztás, a drogfüggés, nehézfémek (pl. higany, ólom, kadmium) lenyelése vagy belégzése, a dohányzás, a túlhajszolt életmód, az álmatlan éjszakák és nem utolsó sorban az emberiség lassú, de kíméletlen halálát okozó levegőszennyeződés. A levegő mérgező összetevőit antitápanyagoknak is nevezik, mivel csökkentik a táplálékkal bevitt hasznos ásványi sók, vitaminok hatását.

Hogy jó erőben maradjunk, és ellen tudjunk állni a kórokozók támadásainak, immunrendszerünk hatékony működése szükséges. Testünk természetes ellenálló képessége nagymértékben fokozható, ha étrendünk kiegyensúlyozott, állandó, és nem szűkölködik ásványi sókban, vitaminokban, antioxidánsokban.

 

 

Az antioxidánsokat szervezetünk maga is előállítja, de az immunrendszer erősítéséhez szükséges többlethez megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Ha nem lenne antioxidáns vegyület a szervezetünkben, sorozatosan fertőzéseknek, daganatoknak, szívbetegségeknek eshetnénk áldozatul; s feltehetőleg a korai öregedést is akadályozza a jelenlétük.

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabadgyököktől, amelyek a baktériumok elleni védekezéskor és az anyagcsere folyamán keletkeznek. Ha például az ember fizikuma gyenge, akkor tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás vagy betegségek sorozata miatt a szabadgyökök termelődése fokozódhat. A szervezet akkor tudja hatékonyan semlegesíteni a felgyülemlett szabadgyököket, ha antioxidánsok pótlásával segítünk neki. Ezek az antioxidánsok megtalálhatók sok élelmiszerben: például a mandulában, a mogyoróban, a napraforgómagban, a paprikában, a paradicsomban, a sárgabarackban, a fodros kelben, a brokkoliban, a sárgarépában, a spenótban, az avokádóban, a tőkehalban, a heringben, a kagylóban, a napraforgó- vagy a mogyoróolajban.

Ne felejtkezzünk el az ásványi anyagokban gazdag táplálékokról sem: ilyenek a hal, a sovány húsok, a szárnyasok, a zsírszegény tejtermékek, a gabonafélék és a hüvelyesek. A gabonafélék közül a teljes őrlésűek rendelkeznek a legnagyobb tápértékkel, a finomított termékeknél jóval nagyobb a rosttartalmuk, s ezért hasznosak székrekedés ellen, valamint csökkentik az aranyér és a vastagbélrák kialakulásának a veszélyét is.

A cinkhiányos állapot is csökkenti a szervezet védekező képességét. Jó cinkforrás a tökmag vagy a sovány marhahús.

Igen hatékony a tbc és más fertőző betegségek megelőzésében a B12-vitamin, amely különösen különféle húsokban, a tojásban, a halban és a dúsított gabonafélékben található meg.

Ugyancsak nagy tápértéke van a sajtnak, a tojásnak és a májnak (A-vitamin); a spenótnak és a sárgarépának (béta-karotin); az olívaolajnak, a kemény héjú gyümölcsöknek és a teljes kiőrlésű gabonaféléknek (E-vitamin) vagy a tengeri halaknak (D-vitamin).

Végül, de nem utolsó sorban elengedhetetlen a sok C-vitamint tartalmazó ételek fogyasztása, ugyanis C-vitamin hiányában kimerültté, étvágytalanná válunk, és fogékonyabbak leszünk a fertőzésekkel szemben is.

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a kollagén fogyasztása
  A bőrünk állapota sokat elárul rólunk. Bizonyára senki nem bánná, ha bőre szépsége, feszessége, finomsága nem változna meg az idő során. Azonban a...
TOVÁBB
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület...
TOVÁBB
A kókuszolaj jótékony hatásai
  Az egészséges életmódot támogatók körében ma már nagyon elterjedt a kókuszzsír vagy kókuszolaj használata. A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy...
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s...
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik...
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a...

Címkék