Öngyógyítás

 

Az emberi test önmagában is csodálatos erőforrással van ellátva, képes arra, hogy önmagát gyógyítsa. Ha a szervezetbe testidegen anyag kerül – baktérium, vírus, gomba stb. – ideális helyzetben vagyunk, amikor azokat immunrendszerünk közömbösíteni tudja, megvéd, ellenállóvá tesz bennünket az adott kórokozóval szemben.

 

A természetes formában bevitt tápanyagokat köztudottan sokkal jobban hasznosítja a szervezetünk, mint a különböző vitamintablettákat vagy erősítőszereket.

 

A szervezet védekező rendszere, más néven az immunrendszer sejtjei részben a vérben keringő fehérvérsejtek, részben kötőszöveti sejtek, de vannak immunfeladatokat ellátó szervek is, ilyenek a nyirokcsomók vagy a lép.

Sok tényező hathat kedvezőtlenül védekező rendszerünkre, ilyenek az alkoholfogyasztás, a drogfüggés, nehézfémek (pl. higany, ólom, kadmium) lenyelése vagy belégzése, a dohányzás, a túlhajszolt életmód, az álmatlan éjszakák és nem utolsó sorban az emberiség lassú, de kíméletlen halálát okozó levegőszennyeződés. A levegő mérgező összetevőit antitápanyagoknak is nevezik, mivel csökkentik a táplálékkal bevitt hasznos ásványi sók, vitaminok hatását.

Hogy jó erőben maradjunk, és ellen tudjunk állni a kórokozók támadásainak, immunrendszerünk hatékony működése szükséges. Testünk természetes ellenálló képessége nagymértékben fokozható, ha étrendünk kiegyensúlyozott, állandó, és nem szűkölködik ásványi sókban, vitaminokban, antioxidánsokban.

 

 

Az antioxidánsokat szervezetünk maga is előállítja, de az immunrendszer erősítéséhez szükséges többlethez megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Ha nem lenne antioxidáns vegyület a szervezetünkben, sorozatosan fertőzéseknek, daganatoknak, szívbetegségeknek eshetnénk áldozatul; s feltehetőleg a korai öregedést is akadályozza a jelenlétük.

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabadgyököktől, amelyek a baktériumok elleni védekezéskor és az anyagcsere folyamán keletkeznek. Ha például az ember fizikuma gyenge, akkor tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás vagy betegségek sorozata miatt a szabadgyökök termelődése fokozódhat. A szervezet akkor tudja hatékonyan semlegesíteni a felgyülemlett szabadgyököket, ha antioxidánsok pótlásával segítünk neki. Ezek az antioxidánsok megtalálhatók sok élelmiszerben: például a mandulában, a mogyoróban, a napraforgómagban, a paprikában, a paradicsomban, a sárgabarackban, a fodros kelben, a brokkoliban, a sárgarépában, a spenótban, az avokádóban, a tőkehalban, a heringben, a kagylóban, a napraforgó- vagy a mogyoróolajban.

Ne felejtkezzünk el az ásványi anyagokban gazdag táplálékokról sem: ilyenek a hal, a sovány húsok, a szárnyasok, a zsírszegény tejtermékek, a gabonafélék és a hüvelyesek. A gabonafélék közül a teljes őrlésűek rendelkeznek a legnagyobb tápértékkel, a finomított termékeknél jóval nagyobb a rosttartalmuk, s ezért hasznosak székrekedés ellen, valamint csökkentik az aranyér és a vastagbélrák kialakulásának a veszélyét is.

A cinkhiányos állapot is csökkenti a szervezet védekező képességét. Jó cinkforrás a tökmag vagy a sovány marhahús.

Igen hatékony a tbc és más fertőző betegségek megelőzésében a B12-vitamin, amely különösen különféle húsokban, a tojásban, a halban és a dúsított gabonafélékben található meg.

Ugyancsak nagy tápértéke van a sajtnak, a tojásnak és a májnak (A-vitamin); a spenótnak és a sárgarépának (béta-karotin); az olívaolajnak, a kemény héjú gyümölcsöknek és a teljes kiőrlésű gabonaféléknek (E-vitamin) vagy a tengeri halaknak (D-vitamin).

Végül, de nem utolsó sorban elengedhetetlen a sok C-vitamint tartalmazó ételek fogyasztása, ugyanis C-vitamin hiányában kimerültté, étvágytalanná válunk, és fogékonyabbak leszünk a fertőzésekkel szemben is.

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék