Kurkuma - a szent fűszer

 

Általános gyógyító szer India régóta ismert, közkedvelt fűszere a kurkuma, mely elősegíti a jó egészség fenntartását, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fájdalomcsillapító szer.

 

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, mely Ázsia déli részén őshonos, ahol megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára.

 

A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz. A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik.

 

A kurkuma egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel. A gyömbérfélék családjának tagja. Vadon terem Dél-Kelet Ázsia erdőségeiben, a 20-30 fokot és a sok esőt kedveli.

A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga.

 

Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain. Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető illata van.

 

 

Az egészséges kurkuma

●   Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, azt tartották róla, hogy az egész testet megtisztítja.

●   Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre.

●   Hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban.

●   Bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét.

●   Szív és érrendszeri problémákra is jó hatással van.

●   Csökkenti a vérnyomást.

●   Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát.

●   Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere.

●   Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.

●   A kurkuma egészségre gyakorolt pozitív hatásai között fontos megemlíteni gombaölő, baktériumölő hatását.

●   A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.

●   A kurkuma különösen hasznos elhízásban, cukorbetegségben: gyulladásgátló, anyagcsere normalizáló.

●   A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó részét.

●   A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után.

 

További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak

●   prosztatarák megelőzés,

●   egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre,

●   természetes méregtelenítő, májtisztító,

●   csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét,

●   gátolja a daganatok áttét képződését,

●   természetes gyulladáscsökkentő,

●   egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját,

●   természetes fájdalomcsillapító,

●   segíti a zsíranyagcserét,

●   Kínában régóta használják a depresszió kezelésére,

●   gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén,

●   javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait,

●   bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél,

●   hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében,

●   gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pikkelysömör,

●   a kurkuma az egyik legjobb természetes fogfehérítő,

●  a kurkuma jót tesz szájhigiéniánknak, erős gyulladásgátló hatása miatt jó az ínynek, megöli a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat,

 

A kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani.

 

Kutatások igazolják, hogy kurkumát tartalmazó táplálékkiegészítők kevésbé hatékonyak, mint a por alakban fogyasztottak.

 

Fontos! A kurkumát ne szedjük véralvadásgátló gyógyszerek mellett, mert csökkentheti azok hatását.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék