Egészséggyilkos láz- és fájdalomcsillapítók gyógyszeres fiókodban

 

Évek óta köztudott a fájdalomcsillapítók egészségre gyakorolt negatív hatása, mégis akárhányszor rosszul érezzük magunkat, mindannyiszor gondolkodás nélkül a gyógyszeres fiókba nyúlunk. Lényegtelen, hogy ezt tudatlanságból, vagy felelőtlenségből tesszük, az eredmény ugyanaz: rendszeres szedésük által komolyabb, akár visszafordíthatatlan gondokat is okozhatunk szervezetünkben.

Minél hatásosabb, annál veszélyesebb

Szinte nincs is olyan reklámblokk, mely alatt minimum kétszer ne találkoznánk láz- és fájdalomcsillapító hirdetésekkel. Ígérik, hogy percek alatt elmulasztják minden gondunk-bajunk, viszont azt nem teszik hozzá, hogy mindezt milyen áron. Ezek a gyógyszerek ugyanis minél „jobbak”, azaz minél gyorsabban hatnak, annál inkább károsítják a szervezetünket, mivel olyan óriási dózisban juttatják be a méreganyagokat, hogy azt nem, vagy csak nagyon nehezen tudjuk lebontani, újabb betegségeket generálva ezzel.

 

Májgyilkos paracetamol

A téli időszak nagy „slágerei” a megfázás elleni italporok, melyeket a kívánt hatás, valamint fimon ízük miatt szívesen fogyasztunk, akár tea helyett is. Pedig nagyon fontos, hogy tartsuk be az előírt adagot – bár jobb, ha napi egy pohárnál megállunk -, különben súlyosan károsíthatjuk májunkat, akkor is, ha csupán egy kicsit léptük túl az ajánlott mennyiséget. A benne található anyag, a paracetamol bomlástermékei ugyanis oda rakódnak le, és mérgeznek hosszú időn keresztül.

 

Ibuprofen, mint megmentő?

A fájdalomcsillapítók másik nagy családja ibuprofen tartalmú, ami sajnos nem kevésbé veszélyes, mint a korábban említett társa.  Mellékhatásai közé tartoznak többek között a különböző gyomor- és bélbántalmak, fekélyek, valamint 40%-kal megnövelik a szív-és érrendszeri panaszok kockázatát. Az ibuprofenben ugyanis egy olyan enzim található, amely gátolja a szervezet helyes működéséért felelős anyag (prosztagladin) termelődését. Ennek a kiiktatásával igaz, megszűnik a fájdalom, de tudni kell, ezzel hátráltatjuk a fontos biológiai folyamatokat a testünkben.

 

 

Az ibuprofen rendszeres szedése komoly mellékhatásokat okozhat! Ha ez csak alkalmankénti, annyira nem okoz nagy bajt, de rendszeres szedés esetén az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek.

 

●   Csökkenő spermaszám: A Proceedings of The National Academy of Sciences tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy ha hat héten át napi két alkalommal veszünk be ibuprofent tartalmazó készítményt, az csökkentheti a termelődő spermiumok mennyiségét, illetve a termékenységet.

●   Merevedési zavarok: A hosszú távú ibuprofen-használók között gyakoribbak az erekciós zavarok is, mivel az ibuprofen csökkenti a prosztaglandin termelődését. Újabb ok, hogy mértékletesek legyünk a fájdalomcsillapítókkal.

●   Gyomorégés, gyomorfájás: Ha azt tapasztaljuk, hogy ég a gyomrunk a tabletták bevétele után, annak szintén a prosztaglandin-kibocsátás csökkenése lehet az oka, mivel ez az anyag védi a gyomrot a gyomorsavtól. Az ibuprofen rendszeres bevitele irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ezért gyomorfájást, gyomorégést okozhat.

●   Fejfájás: Talán furán hangzik, hiszen gyakran pont a fejfájás ellen veszünk be ilyesmit, de azoknál, akik heti három-négy alkalomnál gyakrabban szednek ibuprofent, éppen emiatt nő meg a fejfájás kialakulásának esélye. Az ibuprofen ugyanis hat a hormonrendszerre is.

●   Fülcsengés: Az ibuprofen túlszedésének egyik, szerencsére ritka mellékhatása a fülcsengés. A jó hír, hogy a gyógyszerek hatásával együtt a kellemetlenség is elmúlik.

●   Kiütések, bőrpír: Az ibuprofen túlzott szedésének eredményeként bőrtünetekkel jelentkező allergiás reakció is felléphet, kiütések, vagy bőrpír formájában. Egyes esetekben előfordulhat ödémásodás, fokozott vízvisszatartás is.

●   Növeli a vetélés kockázatát: Az összes lelkiismeretes orvos óva inti a várandós nőket az ibuprofen szedésétől, ugyanis igencsak megnöveli a vetélés kockázatát, mivel a már említett prosztagladin segítené a beágyazódást. Éppen ezért, ha nagyon muszáj, a terhesség első felében inkább a paracetamol-tartalmú készítményeket részesítsd előnyben (de a napi maximális 3000 mg paracetamol dózist mindenképp tartsd be), mivel ilyen szempontból ott nem mutattak ki hasonló mellékhatásokat. Arra viszont ügyelj, hogy egyszerre ne fogyassz kétféle fájdalomcsillapítót, mert úgy egyrészt növeled a szervezeted roncsolódását, másrészt meghosszabbítod a betegségből való kigyógyulás idejét!

 

Ezt a két hatóanyagot sajnos azért könnyű túladagolni, mert rengeteg készítményben ott lapulnak, sokszor észre sem veszi a beteg, hogy többet vett be belőle, mint amennyi még egészséges. De van más is, amire mostantól figyelni kell! Mégpedig a pszichológiai hatásokra.

Ugyanis friss kutatások szerint az információfeldolgozás módja, fájó érzések megélése, vagy érzelmileg felkavaró képekre hozott reakciók – mind-mind más azoknál, akik ibuprofen vagy paracetamol tartalmú készítményeket vettek be.

„A kutatók szerint az eredmények sok szempontból aggodalomra adnak okot. A vásárlók, akik vény nélküli fájdalomcsillapítót vesznek, fizikai tüneteik enyhülését várják, de egyáltalán nem számítanak átfogóbb pszichológiai hatásokra.”

 

A láz normális állapot

Akármennyire is kellemetlen, ne omolj össze egyből, ha lázas vagy, hiszen ez csak azt jelzi, hogy a szervezeted felvette a harcot a kórokozók ellen. Abban a szakemberek egyetértenek, hogy mind az agresszív lázcsillapítás, mind a teljes elhanyagolás veszélyes, ezért a köztes megoldás javasolt, lehetőleg gyógyszerek nélkül. Az egyik leghatásosabb erre a célra a hűtőfürdő: ülj 38 fokos vízbe, majd ha már benne ülsz, hűtsd le kézmelegre, és relaxálj 15 percig. Ezzel a módszerrel kitűnően lehet csillapítani a lázat anélkül, hogy ártanál magadnak.

 

A fájdalom jelzőtünet, mely egyidős az emberiséggel. Keressük meg az okot, ne a tünetet kezeljük fájdalomcsillapítókkal!

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék