Nincs a világon veszélyesebb drog a dohánynál és az alkoholnál

 

Szenvedélybetegséget, függőséget számos kémiai szer kiválthat, azonban legnagyobb figyelem mégis a drogosokra irányul. A függőséget okozó szerek közül az alkohol és a dohány messze a legveszélyesebb az emberiségre.

 dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, nikotin, függőség, cigaretta, passzív dohányzás

Az alkohol egy drog! A depresszánsok (nyugtatók) közé sorolható, ami azt jelenti, hogy lassítja az életfunkciókat, azaz összefolyó beszédet, bizonytalan mozgást, érzékelési zavarokat és gyors reagálásra való képtelenséget eredményez. Az elfogyasztott alkohol mennyisége határozza meg a hatás típusát. A legtöbben a serkentő hatása miatt isznak például egy pohár sört vagy bort, hogy „elengedjék magukat”. Ám ha a személy többet fogyaszt, mint amit a test fel tud dolgozni, akkor megtapasztalja az alkohol nyugtató hatását. Csökkenti a személy racionális gondolkodási képességét, és eltorzítja az ítélőképességét. Kezdi „butának” érezni magát, romlik a mozgáskoordinációja és az önuralma.

 

Az alkohol-túladagolás még súlyosabb depresszáns hatásokat vált ki: a fájdalomérzet hiányát, mérgezést, amelynek során a test kihányja a mérget, és végül öntudatlanságot vagy – ami még rosszabb – súlyos túladagolás esetén kómát vagy halált. Ezek a reakciók attól függenek, hogy mennyit fogyaszt az illető, és milyen gyorsan.

 

Az alkohol torzítja a személy érzékelési és ítélőképességét. Az alkoholos befolyás alatt álló emberek beismerik, hogy a reakcióidejük lassabb, mint amikor nem isznak, és sok mindent megkockáztatnak, amit sosem tennének, amikor józanok. Ez túl gyakran bizonyul végzetesnek.

 

Amikor az alkohol mennyisége a vérben meghalad egy bizonyos szintet, a légzőrendszer jelentősen lelassul, és kómát vagy halált okozhat, mivel az oxigén már nem éri el az agyat.

 

A fiatalok teste nem tud ugyanúgy megbirkózni az alkohollal, mint a felnőtteké.

Az ivás ártalmasabb a tizenévesekre, mint a felnőttekre, mivel az agy serdülőkorban és fiatal felnőttkorban még fejlődésben van. E kritikus növekedési időszak alatt az ivás egész életre szóló kárt okozhat az agyműködésben, különösen az emlékezetben és a mozgáskoordinációban.

 

A kutatás szerint azok a fiatalok, akik 15 éves kor előtt kezdenek inni, négyszer akkora valószínűséggel válnak alkoholfüggővé, mint azok, akik 21 éves korukban isznak először.

A súlyos függőség életveszélyes elvonási tünetekhez vezethet! Attól függően, hogy mennyit fogyaszt belőle, és milyen az illető fizikai állapota, az alkohol a következőket okozhatja:

 

●   összefolyó beszéd,

●   álmosság,

●   hányás,

●   hasmenés,

●   gyomorrontás,

●   fejfájás,

●   légzési nehézségek,

●   torz látás és hallás,

●   csökkent ítélőképesség,

●   romló érzékelés és mozgáskoordináció,

●   öntudatlanság,

●   vérszegénység,

●   kóma,

●   emlékezetkiesés.

 

A mértéktelen ivás és a folyamatos nagy mennyiségű alkoholfogyasztás egészségügyi problémái

●   akaratlan sérülések (pl. autóbaleset, elesés, égés, vízbe fulladás),

●   szándékos sérülések (pl. lőfegyverhasználat, szexuális zaklatás, családon belüli erőszak),

●   gyakoribb munkahelyi balesetek és termeléskiesés,

●   gyakoribb családi problémák, szakítások,

●   alkoholmérgezés,

●   magas vérnyomás, agyvérzés és egyéb szívvel kapcsolatos megbetegedések,

●   májbetegség,

●   idegkárosodás,

●   szexuális problémák,

●   maradandó agykárosodás,

●   B1-vitamin-hiány, amely amnéziát, fásultságot és tájékozódási zavart eredményezhet,

●   fekélyek,

●   gyomorhurut (a gyomorfal gyulladása),

●   alultápláltság,

●   száj- és torokrák.

 

Miért dohányoznak az emberek?

Mert a nikotin stimulálja az agy jókedvért és megelégedettség-érzésért felelős részét.

 

 

Amikor valaki cigarettát szív, a nikotin a tüdőbe kerül, onnan a véráramon keresztül pedig eljut az agyba. Mindez nagyon gyorsan történik, a nikotin a dohányfüst belélegzése után 8 másodpercen belül eléri az agyat. A nikotin a véráramba a nyálkahártyán keresztül is képes bejutni: szájon át (ha a dohányt rágják), orron keresztül (ha felszippantják) vagy akár bőrön keresztül is.

 

A nikotin az egész szervezet működését befolyásolja. Közvetlenül a szívben hat, megváltoztatja a szívritmust és a vérnyomást, és hatással van a légzést irányító idegekre is. Magas koncentrációban a nikotin halálos, évszázadokon keresztül rovarirtószerként használták. A tiszta nikotin képes embert ölni.

 

A cigaretta nagyon sokféle anyagot tartalmaz és ez által a szervezet minden részére kihatása van. Ennek következtében a dohányosok várható átlagos élettartama átlagosan nyolc esztendővel rövidebb a nemdohányzókénál.

 

Az első cigaretta elszívása általában nem okoz különösebb jó érzést: köhögés, szédülés enyhe hányinger jelentkezik, általában ilyenkor még le sem tüdőzik a füstöt. A rendszeres dohányosoknál a nikotinhiány miatt fellépő tüneteket enyhíti a cigaretta, ezért érzik, úgy hogy nyugtató hatású. A cigaretta igazi veszélye abban rejlik, hogy közvetlenül a használatkor nem érezni a konkrét károsító hatásokat, nem érzi úgy a dohányos, hogy a szervezetét ez befolyásolja, hanem alattomosan évek, évtizedek alatt fejti ki igazán károsító hatásait.

 

A dohányzás során a nikotin alakítja ki a függőséget. A nikotin az egyik legártalmasabb, nagy addiktív potenciállal rendelkező drog. A dohányzás esetében nincs olyan dózis, amely még ne lenne egészségkárosító. Mind testi, mind lelki függőséget kialakít.

 

Az utolsó cigaretta elszívása után pár órával erős hiányérzet jelentkezik, majd 24 óra múlva a nikotin elvonási tünetek is megjelennek: éhség, ingerlékenység, indulatosság, szorongás, koncentráció-gyengeség, nyugtalanság, csökkent szívműködés, növekvő étvágy, székrekedés képében.

A füst, ahogyan bejut a tüdőbe, útközben irritálja a légutakat, így mindenhol növeli a rák kialakulásának valószínűségét. A tüdőrákosoknak mindösszesen csak fél százaléka nem dohányzott soha korábban.

Nem csak a daganatos betegségek jöhetnek szóba, hanem a légutakba bejutó füst folyamatos irritáló hatása miatt egyéb krónikus légzőrendszeri betegség is kialakulhat. Ez szintén hozzájárul a dohányosok korai halálozásához.

A dohányzás hatására az ereken fokozódik az érelmeszesedés. Vagyis az erek fala merevvé, sérülékennyé válik. Az ereken belül mészszerű anyag rakódik le, beszűkítve ezzel az ér keresztmetszetét, rontva a szervek vérellátását.

 

Az érelmeszesedésnek szervenként különböző tünetei lehetnek

●   Az agyban növeli az agyvérzés kialakulásának valószínűségét. Itt is tulajdonképpen hasonló dolog történik, mint a szívizom esetében. Az elzáródott érszakasz mögötti agyterület vérellátásától megfosztva elhal. Ennek súlyos következményei lehetnek, bénulások, beszédzavar, látászavar, egyensúlyzavar, az érelzáródás helyétől függően.

●   A végtagokban ha romlik a vérellátás elhalnak a szövetek, emiatt sor kerülhet a végtag amputációjára.

●   A szívben az érelmeszesedés hatására nő a szívinfarktus esélye. Ezt az esélyt növeli a dohányzás miatt emelkedett vérnyomás és a vér emelkedett koleszterintartalma, illetve a nikotin érszűkítő hatása is.

●   A dohányzás növeli a vérrögképződés gyakoriságát. Külön veszélyes ez, ha valaki fogamzásgátló tabletta szedése mellett még dohányzik is, hiszen mindkét tényező önmagában vérrögképződést okozhat. Együtt pedig hatásuk megsokszorozódik. Kövér, dohányzó, fogamzásgátlót szedő nőknél a vérrögképződés esélye 10-szerese a normál értéknek.

 

A nikotin további káros hatásai

●   A nikotin növeli a gyomorsav szekréciót, serkenti a bél mozgását. Főleg alkohollal és kávéval együtt gyomorfekély kialakulásához vezethet.

●   A nikotin direkt érösszehúzó hatása miatt gátolja a merevedést. Hosszú távon pedig az érelmeszesedés érszűkítő hatása miatt impotencia alakulhat ki. Csökkenti a spermiumok számát és a kevés spermium között is több a rendellenes alakú, méretű és genetikailag károsodott spermium, hátráltatva ezzel a fogamzást.

●   Dohányzó nőknél gyakoribb a korai vetélés, amire esetleg csak egy megkésett, szokásosnál nagyobb mennyiségű, fájdalmasabb vérzés hívja fel a figyelmet. Ha a terhesség megmarad, akkor a dohányzás magzatkárosodásokhoz vezethet. Ennek oka, hogy a dohányzás miatt ugyanúgy, mint a szervezet összes többi ere, a méhlepény erei is károsodnak, rontva ezzel a magzat vérellátását. Dohányzó anyák gyermekei kisebb súlyúak kevésbé intelligensek az átlagosnál és magasabb a születés körüli halálozás mértéke is. Gyakoribb a koraszülés.

●   Passzív dohányzás esetében is ugyanúgy jelentkeznek a fenti károsító hatások. Sőt a mellékfüst több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a főfüst. Tehát soha ne felejtsük el, hogy ha valaki, pl. terhes nő közelében vagy gyermekekkel egy légtérben dohányzik, kockáztatja ezzel a kicsik egészséget. Kisgyermekek körüli dohányzás növeli a hirtelen csecsemőhalál valószínűségét is.

 

A dohányzás az egyik legsúlyosabb kockázati tényező az egészségromlás szempontjából, a szakemberek mégis azt állítják, hogy soha nem késő abbahagyni. És nem utolsó sorban pénzt takarít meg.

 

Aki most abbahagyja...

20 perc: a vérnyomás és a pulzus normális szintű lesz.

8 óra: a vér nikotin- és szénmonoxidszintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre.

24 óra: a szervezetből kiürül a szénmonoxid, a tüdő kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól.

48 óra: az illat- és ízérzékelés javul, a nikotin kiürül a szervezetből.

72 óra: a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő az energiaszintjük.

4 hét: elköltheted az első 15000Ft-os megtakarításodat.

3 hónap: 30%-kal növekszik a tüdő teljesítménye.

9 hónap: a nikotin okozta köhögés megszűnik, a kimerültségérzés és a szapora levegővétel csökken.

1 év: a szívinfarktus veszélye 50%-kal csökken.

5 év: a tüdőrák veszélye 50%-kal csökken.

10 év: a tüdőrák esélye a nemdohányzókéval azonos.

15 év: az egészségi állapot olyan, mint a sohasem dohányzóké.

 

függőség

A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós történettel is.   Susan vett 6 éves kisfiának egy táblagépet Mert úgy...
TOVÁBB
A cukor a halál fűszere?
  Aki olvasta a Cukor Blues című könyvet, annak nincs kétsége afelől, hogy korunk egyik legalattomosabb "mérge" a cukor, ami ráadásul kínzó függőséget...
TOVÁBB
Csicsóka, mint gyógynövény
  A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló  tápanyagok felszívódását, fokozza laktató...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék