Kortizol hiány is okozhatja az állandó fáradtságot és a stresszes állapotot

 

Elsődleges stressz hormonunk a kortizol. Az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt szervezetünkben a mellékvese termeli. A folytonos stressz, tartós leterheltség hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek a kortizol hiány tünetei.

 

Mellékvese – a stressz kezelés szolgálatában

Stresszes szituációkban, például egy veszélyes közlekedési helyzetben gyors reakcióra van szükségünk, hogy a súlyos következményeket megelőzzük, testi épségünket megóvjuk. Ebben két, a mellékvese által termelt hormon van segítségünkre. A mellékvese páros szerv, melynek velőállománya az adrenalint, külső része, a kéreg többek közt a kortizol nevű hormont is termeli – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A stresszhelyzetek kezelése e két hormon összehangolt működésének köszönhető: az adrenalin megemeli a pulzust, így a szív gyorsabban dobog, több vér jut az izmokhoz, nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek. Az ehhez szükséges energiát a kortizol biztosítja: növeli a cukrok szintjét a vérben, fokozza az agy glükóz felhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.

 

Ha a mellékvese kimerül

Ha a stressz az életünk, mindennapjaink részévé válik, az a hormonrendszer működésén is meglátszik. A tartós magánéleti konfliktusok, vagy munkahelyi stressz leküzdéséhez a szervezet folyamatosan több stressz hormont termel. Az állandó készenlét, a folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek, hosszabb-rövidebb idő után megjelennek a „mellékvese fáradtság” tünetei. Az egyensúly felborulását kezdetben magasabb kortizol szint jelzi, hiszen a folytonos stressz ellen a beteg szervezete így igyekszik felvenni a harcot. Krónikus stressz esetén azonban a túlhajszolt mellékvese idővel képtelen lesz kielégíteni a szervezet megnövekedett kortizol szükségletét, így értéke egyre csökken.

 

Krónikus fáradtság a vezető tünet

A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Romlik a stressz tűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek. Nők esetében a kortizol hiány a teherbeesés elmaradásához is vezethet.

Az alvás hormonális folyamat. Ha a hormonháztartás felborul, borul vele az alvás is. A kortizol hiány és kortizol többlet is megzavarhatja az alvást, álmatlanságot, gyakori felébredéseket okozva. 

 

Fontos megjegyezni, hogy stressz alatt nem csak a konkrét idegeskedést kell érteni, egészen hétköznapi dolgok is jelenthetnek a szervezet és psziché számára olyan kihívást, ami „szabad szemmel” nem érzékelhető, azaz észre sem veszed, hogy stresszelsz.

 

Ilyen lehet például a napi ingázás a munkahelyre és haza, a nem a saját tempódban való dolgozás (akkor is tolnod kell a melót, amikor épp rád tört az ebéd utáni kajakóma), egy műtét és az azt követő felépülési időszak vagy az aggodalmas gondolatok és szorongás.

A stresszes életmód hormonrendszerünkön is érezteti hatását. Amikor stresszt élünk át, szervezetünk stressz hormonok termelésével reagál, hogy jobban tudjunk összpontosítani és reagálni a veszélyre.

 

A kortizol hiány tünetei

Az alacsony kortizol szintet jelezheti az álmatlanság, a vércukor és vérnyomás ingadozása, a tartósan alacsony vérnyomás, szédülés, és számos „lelki” tünet, szorongás, hirtelen idegességi rohamok, baljós érzések vagy pánik, ami az adrenalin löketeknek köszönhető.

A mellékvese ugyanis erőlködik, és minden eszközzel igyekszik teljesíteni feladatát, azaz kortizolt termelni bármi áron. Ehhez a szervezet mozgósítja teljes fegyvertárát, esetenként egyéb hormonok termelését csökkenti, vagy hirtelen, lökésszerűen termeli a kortizolt, ezzel viszont adrenalin is kerül a véráramba.

A kortizol és az adrenalin a két legjelentősebb stressz hormon. Ne csodálkozzunk tehát, hogy tartósan magas stresszhormon-szinttel valamint instabil pajzsmirigy- és egyéb hormonokkal a szervezetünkben nehezen tudunk leállni, megnyugodni – és elaludni.

 

 

Magas kortizol szint és álmatlanság

A kortizol az ébrenlét hormonja, egyfajta ébresztőhormon, szintje reggel a legmagasabb. Ha a kortizol stressz hatására tartósan megnövekedett szintet mutat, a szervezet nem lesz képes megnyugodni. Este sem. Ezért jelentkeznek elalvási vagy átalvási zavarok.

A kortizol tehát ébresztőhormon – ha rendszeresen fáradtan ébredsz, vagy úgy érzed, nagyon nehéz az ébredés, az részben ennek a hormonnak (kortizol hiánynak) is tulajdonítható. Akár magas, akár alacsony, még mielőtt orvoshoz rohansz, hogy megnézesd a kortizol szintedet, gondold át, hogy szimplán a kialvatlanság, egy nátha vagy egy nehezebb időszak is okozhat nehéz ébredést és reggeli fáradtságot. Álmatlanság esetén a kortizollal önmagában nem érdemes igazán törődni. Ha képes leszel csökkenteni a stresszt, kiegyensúlyozottan táplálkozol és sportolsz, a kortizol szint is beáll.

Azok az emberek, akik nehezen kezelik a feszültséggel teli helyzeteket, negatív dologként tekintenek rá. A stressz kortizolt szabadít fel.  Gyakran hívják stressz hormonnak, de mint a többi hormon esetében is, van jó oldala is, mert például ezt érzed, amikor szerelmes vagy.

 

A mellékvese-fáradtság legtipikusabb tünetei

●   állandó fáradtság,

●   szexuális inaktivitás,

●   kóros önbizalomhiány,

●   ok nélküli hízás, leginkább hasi területen,

●   enyhe depresszió,

●   sós vagy éppen az édes ételek kívánása,

●   nőknél komoly premenstruációs tünetek,

●   kifejezetten erős vérzés,

●   inzulinrezisztencia,

●   termékenységi problémák.

 

Stressz és mellékvese

Mellékvese-fáradtság esetén a mellékvese már nem képes elegendő kortizolt és más hormonokat megtermelni. Ez az állapot mindig fokozatosan alakul ki, ugyanis a mellékvese rendszerint lassan, hosszú évek alatt károsodik. Ezt a szervünket leginkább a stressz teszi tönkre, a mellékvese fáradtsága is mutatja, hogy a szervezet nem tud tovább megbirkózni a rengeteg stresszel. A mellékvesét ráadásul a legtöbb ajzószer is kikezdi, így a túl sok kávé, tea és alkohol fogyasztása is mellékvese fáradtsághoz vezet.

 

Hogyan javíts a kortizol szinteden legegyszerűbben?

A kortizolt leginkább az életmódoddal tudod szabályozni. Ebbe az edzés, megfelelő táplálkozás, és a stressz kezelés is beletartozik.

Mivel a mellékvese mirigyei imádják a sót, érdemes napi 5-6 gramm jó minőségű, feldolgozatlan sót bevinni, ilyen például a Himalája-só vagy a parajdi só.

 

A még egészséges mellékvesét vitamin- és nyomelem pótlással segíthetjük feladata ellátásában. Ebben az esetben több B-vitamin-komplexre, A-, C-, E-vitaminra, mangánra, cinkre, krómra és szelénre van szükség.

Krónikus mellékvese-fáradtság esetén fontos a B-vitamin- és a szelénpótlás, és szedjünk jól felszívódó magnéziumot. Fontos, hogy próbáljuk meg kiiktatni az életünkből a stresszt, ha ez nem megy, akkor kezdjünk el sportolni. Este 22 óra körül már ne végezzünk aktív tevékenységet, lehetőleg aludjunk el még éjfél előtt. Szükséges teljesen elkerülni az ajzószereket, a kávét, a teát és az alkoholt. Bármilyen furcsa, a feldolgozott élelmiszerekben található adalékanyagok, stimulátorok, ízfokozók ugyancsak stresszt váltanak ki a mellékvesében, éppen ezért lehetőleg ezeket is mellőzzük. Évszázadok óta ismert a rózsagyökér nevű gyógynövény jótékony hatása egyebek mellett a mellékvesére is. Ez a gyógynövény az immunrendszert, az állóképességet és az idegrendszert is erősíti.

 


NEKED AJÁNLJUK
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati és szakirodalmi adatok igazolják. Annyira sokoldalú, hogy...
TOVÁBB
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent. Nagyanyáink ősi praktikákat alkalmazva igyekeztek megtenni mindent...
TOVÁBB
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja a viselkedést is. Alacsony szintje a viselkedési zavarokkal...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék