Kortizol hiány is okozhatja az állandó fáradtságot és a stresszes állapotot

 

Elsődleges stressz hormonunk a kortizol. Az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt szervezetünkben a mellékvese termeli. A folytonos stressz, tartós leterheltség hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek a kortizol hiány tünetei.

 kortizol, rózsagyökér, stressz, mellékvese, mellékvese kéreg

Mellékvese – a stressz kezelés szolgálatában

Stresszes szituációkban, például egy veszélyes közlekedési helyzetben gyors reakcióra van szükségünk, hogy a súlyos következményeket megelőzzük, testi épségünket megóvjuk. Ebben két, a mellékvese által termelt hormon van segítségünkre. A mellékvese páros szerv, melynek velőállománya az adrenalint, külső része, a kéreg többek közt a kortizol nevű hormont is termeli – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A stresszhelyzetek kezelése e két hormon összehangolt működésének köszönhető: az adrenalin megemeli a pulzust, így a szív gyorsabban dobog, több vér jut az izmokhoz, nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek. Az ehhez szükséges energiát a kortizol biztosítja: növeli a cukrok szintjét a vérben, fokozza az agy glükóz felhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.

 

Ha a mellékvese kimerül

Ha a stressz az életünk, mindennapjaink részévé válik, az a hormonrendszer működésén is meglátszik. A tartós magánéleti konfliktusok, vagy munkahelyi stressz leküzdéséhez a szervezet folyamatosan több stressz hormont termel. Az állandó készenlét, a folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek, hosszabb-rövidebb idő után megjelennek a „mellékvese fáradtság” tünetei. Az egyensúly felborulását kezdetben magasabb kortizol szint jelzi, hiszen a folytonos stressz ellen a beteg szervezete így igyekszik felvenni a harcot. Krónikus stressz esetén azonban a túlhajszolt mellékvese idővel képtelen lesz kielégíteni a szervezet megnövekedett kortizol szükségletét, így értéke egyre csökken.

 

Krónikus fáradtság a vezető tünet

A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Romlik a stressz tűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek. Nők esetében a kortizol hiány a teherbeesés elmaradásához is vezethet.

Az alvás hormonális folyamat. Ha a hormonháztartás felborul, borul vele az alvás is. A kortizol hiány és kortizol többlet is megzavarhatja az alvást, álmatlanságot, gyakori felébredéseket okozva. 

 

Fontos megjegyezni, hogy stressz alatt nem csak a konkrét idegeskedést kell érteni, egészen hétköznapi dolgok is jelenthetnek a szervezet és psziché számára olyan kihívást, ami „szabad szemmel” nem érzékelhető, azaz észre sem veszed, hogy stresszelsz.

 

Ilyen lehet például a napi ingázás a munkahelyre és haza, a nem a saját tempódban való dolgozás (akkor is tolnod kell a melót, amikor épp rád tört az ebéd utáni kajakóma), egy műtét és az azt követő felépülési időszak vagy az aggodalmas gondolatok és szorongás.

A stresszes életmód hormonrendszerünkön is érezteti hatását. Amikor stresszt élünk át, szervezetünk stressz hormonok termelésével reagál, hogy jobban tudjunk összpontosítani és reagálni a veszélyre.

 

A kortizol hiány tünetei

Az alacsony kortizol szintet jelezheti az álmatlanság, a vércukor és vérnyomás ingadozása, a tartósan alacsony vérnyomás, szédülés, és számos „lelki” tünet, szorongás, hirtelen idegességi rohamok, baljós érzések vagy pánik, ami az adrenalin löketeknek köszönhető.

A mellékvese ugyanis erőlködik, és minden eszközzel igyekszik teljesíteni feladatát, azaz kortizolt termelni bármi áron. Ehhez a szervezet mozgósítja teljes fegyvertárát, esetenként egyéb hormonok termelését csökkenti, vagy hirtelen, lökésszerűen termeli a kortizolt, ezzel viszont adrenalin is kerül a véráramba.

A kortizol és az adrenalin a két legjelentősebb stressz hormon. Ne csodálkozzunk tehát, hogy tartósan magas stresszhormon-szinttel valamint instabil pajzsmirigy- és egyéb hormonokkal a szervezetünkben nehezen tudunk leállni, megnyugodni – és elaludni.

 

 

Magas kortizol szint és álmatlanság

A kortizol az ébrenlét hormonja, egyfajta ébresztőhormon, szintje reggel a legmagasabb. Ha a kortizol stressz hatására tartósan megnövekedett szintet mutat, a szervezet nem lesz képes megnyugodni. Este sem. Ezért jelentkeznek elalvási vagy átalvási zavarok.

A kortizol tehát ébresztőhormon – ha rendszeresen fáradtan ébredsz, vagy úgy érzed, nagyon nehéz az ébredés, az részben ennek a hormonnak (kortizol hiánynak) is tulajdonítható. Akár magas, akár alacsony, még mielőtt orvoshoz rohansz, hogy megnézesd a kortizol szintedet, gondold át, hogy szimplán a kialvatlanság, egy nátha vagy egy nehezebb időszak is okozhat nehéz ébredést és reggeli fáradtságot. Álmatlanság esetén a kortizollal önmagában nem érdemes igazán törődni. Ha képes leszel csökkenteni a stresszt, kiegyensúlyozottan táplálkozol és sportolsz, a kortizol szint is beáll.

Azok az emberek, akik nehezen kezelik a feszültséggel teli helyzeteket, negatív dologként tekintenek rá. A stressz kortizolt szabadít fel.  Gyakran hívják stressz hormonnak, de mint a többi hormon esetében is, van jó oldala is, mert például ezt érzed, amikor szerelmes vagy.

 

A mellékvese-fáradtság legtipikusabb tünetei

●   állandó fáradtság,

●   szexuális inaktivitás,

●   kóros önbizalomhiány,

●   ok nélküli hízás, leginkább hasi területen,

●   enyhe depresszió,

●   sós vagy éppen az édes ételek kívánása,

●   nőknél komoly premenstruációs tünetek,

●   kifejezetten erős vérzés,

●   inzulinrezisztencia,

●   termékenységi problémák.

 

Stressz és mellékvese

Mellékvese-fáradtság esetén a mellékvese már nem képes elegendő kortizolt és más hormonokat megtermelni. Ez az állapot mindig fokozatosan alakul ki, ugyanis a mellékvese rendszerint lassan, hosszú évek alatt károsodik. Ezt a szervünket leginkább a stressz teszi tönkre, a mellékvese fáradtsága is mutatja, hogy a szervezet nem tud tovább megbirkózni a rengeteg stresszel. A mellékvesét ráadásul a legtöbb ajzószer is kikezdi, így a túl sok kávé, tea és alkohol fogyasztása is mellékvese fáradtsághoz vezet.

 

Hogyan javíts a kortizol szinteden legegyszerűbben?

A kortizolt leginkább az életmódoddal tudod szabályozni. Ebbe az edzés, megfelelő táplálkozás, és a stressz kezelés is beletartozik.

Mivel a mellékvese mirigyei imádják a sót, érdemes napi 5-6 gramm jó minőségű, feldolgozatlan sót bevinni, ilyen például a Himalája-só vagy a parajdi só.

 

A még egészséges mellékvesét vitamin- és nyomelem pótlással segíthetjük feladata ellátásában. Ebben az esetben több B-vitamin-komplexre, A-, C-, E-vitaminra, mangánra, cinkre, krómra és szelénre van szükség.

Krónikus mellékvese-fáradtság esetén fontos a B-vitamin- és a szelénpótlás, és szedjünk jól felszívódó magnéziumot. Fontos, hogy próbáljuk meg kiiktatni az életünkből a stresszt, ha ez nem megy, akkor kezdjünk el sportolni. Este 22 óra körül már ne végezzünk aktív tevékenységet, lehetőleg aludjunk el még éjfél előtt. Szükséges teljesen elkerülni az ajzószereket, a kávét, a teát és az alkoholt. Bármilyen furcsa, a feldolgozott élelmiszerekben található adalékanyagok, stimulátorok, ízfokozók ugyancsak stresszt váltanak ki a mellékvesében, éppen ezért lehetőleg ezeket is mellőzzük. Évszázadok óta ismert a rózsagyökér nevű gyógynövény jótékony hatása egyebek mellett a mellékvesére is. Ez a gyógynövény az immunrendszert, az állóképességet és az idegrendszert is erősíti.

 

stressz

Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Ennek a pontnak a masszírozása 100 betegséget gyógyít. Tanuld meg te is!
  A távol-keleti gyógyászatban használt kínai zú san lí fogalom jelentése “láb három mérföld”, a test legfontosabb pontja, amelyet elsősorban...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék