A krill olaj egyik legértékesebb összetevője az Omega-3 zsírsav, mely létfontosságú mindannyiunk számára.
Az antarktiszi rákolaj jóval hatékonyabb, mint a halolaj, ezért is tartják sokan az Omega-3 alapú készítmények új generációs képviselőjének.
Ráadásul a krill olajban ez az esszenciális zsírsav foszfolipid, vagyis bioaktív formában van jelen, mely által a lehető legjobban képes hasznosulni szervezetünkben.
Krill olaj a krill rákok (Euphasia Superba) kivonata, amely Omega-3-6-9 zsírsavakat és astaxantint tartalmaz különösen tiszta formában.
A krill apró, garnélarák-szerű héjas tengeri rákféle, amely a hideg vizű óceánokat, elsősorban az Antarktisz környékét népesíti be. Hasznosítása viszont nemrég kezdődött, alighanem ez a legkevésbé kihasznált biomassza a földön.
Kiemelkedő antioxidáns aktivitással, előnyös omega 3-6-9 zsírsav aránnyal rendelkezik, kolint tartalmaz. Foszfolipid formája egyedi, a világ egyetlen nem növényi eredetű flavonoidját is tartalmazza. Ez a forma biológiailag nagymértékben hasznosíthatóvá teszi az összetevőket az agy és a sejtmembránok számára, védve működésüket. Összetevői javítják az életminőséget, az általános, fizikai, mentális és érzelmi egészség fenntartását, erősítik az immunrendszert, serkentik az erőnlétet, valamint javítják az ízületek általános mozgékonyságát és védik a bőrt.
A krill olaj számos jótékony hatása ismert
● Fokozza az agyi, idegrendszeri teljesítményt, növeli a koncentrációs képességet, javítja a mentális és érzelmi funkciókat,
● segíti a szív és a máj megfelelő működését,
● javíthatja a vércukor értékeket,
● támogatja a csontok, ízületek épségének megőrzését, csökkenti a mozgásszervi fájdalmakat, az ízületi gyulladásokat, ízületi merevséget, megelőzi a csontok károsodását,
● enyhíti a pre-menstruációs syndroma (PMS) tüneteit, csökkenti a fájdalmat,
● támogatja az immunrendszert,
● hatékony bőrvédő, javítja a hidratáltságot, csökkenti a ráncok mélységét, lassítja a bőr öregedését.
Miért jobb a krill olaj a halolajnál?
Számos klasszikus koleszterincsökkentőről köztudott, hogy rákkeltő hatású, és szívelégtelenséghez vezet, ezért kell alternatívákat keresni. A krill olaj zsírsavjai sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos halolaj. Ráadásul védenek a koleszterin oxidációjától, és ez által a véredények sérüléseitől.
A halolaj triglicerid formában tartalmazza az Omeg-3 zsírsavat, ami sokkal nehezebben tud hasznosulni, mivel a mi szervezetünk sejtfalaiban foszfolipid formában van jelen ez a nélkülözhetetlen zsírsav.
A halolajban jelen lévő triglicerid formulát nem tudja az agyunk és testünk azonnal hasznosítani, csak azután, hogy májunk átalakítja, ami azonban sajnos sok veszteséggel jár együtt.
Ezzel szemben a krill olajban található foszfolipid formájú Omega-3 zsírsav a bélfalon keresztül könnyedén fel tud szívódni, majd pedig közvetlenül be tud épülni a sejtmembránokba.
Mindennek köszönhetően a krill olaj roppant magas biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik, így Omega-3 zsírsavjaiból sokkal többet képes szervezetünk hasznosítani, mint a halolajban található Omega-3-ból.
Milyen értékes hatóanyagok vannak még a krill olajban?
A krill olajban megtalálható a rendkívül erős antioxidáns tulajdonságú asztaxantin is, mivel a krillek, vagyis a tengeri rákok asztaxantint termelő algákkal táplálkoznak. Ez a kivételes képességű antioxidáns vegyület roppant hatékonyan védi minden egyes sejtünket a szabadgyökök káros hatásaitól.
A krill olaj fogyasztása ezáltal két hatalmas egészségügyi előnnyel is jár, hiszen azon túl, hogy biztosítjuk általa a létfontosságú Omega-3 zsírsav pótlását, még ráadásként az asztaxantinnak köszönhetően kivételesen erős antioxidáns védelmet is nyújtunk szervezetünk szánára.
A krill olaj lehetséges alkalmazási területei:
● koleszterin-, vérnyomás-, gyulladáscsökkentő,
● az agy jelzőanyagainak serkentése depressziónál, szenvedélybetegségnél vagy hiperaktivitásnál (alacsony Dopaminszint), a kognitív funkciók és a járás- és beszédközpontok javulása,
● elvonókúra (nikotin, drog),
● reuma/arthritis,
● érbetegség, arteriosklerosis, szélütés,
● szívinfarktus,
● diabetes,
● szívritmuszavarok,
● neurodermitis,
● allergiák,
● collitis Ulcerosa, Morbus Crohn,
● migrének,
● PMS (praemenstruelles szindróma, hat mind a 10 szindrómára, melyet tanulmányok bizonyítanak),
● rák, tumor képződés,
● Parkinson-kór,
● Sklerosis multiplex,
● kényszeres asztma,
● depresszió,
● karpalis alagút szindróma,
● makula degenerációja, szürke hályog,
● kisbabák látás- és kognitív képessége,
● gyulladások enyhítése,
● immunerősítés és általános egészségjavítás,
● szív -és érrendszeri problémák tüneteinek enyhítésére - érelmeszesedésnél, magasvérnyomásnál, magas LDL koleszterin szintnél,
● idegrendszeri problémák esetén – koncentráció és memória javítás,
● bőrápolás, – selymesebbé, puhábbé teszi a bőrt
● pikkelysömör, ekcéma kezelése,
● haj ápolás,
● a szem állapotának javítása – jobb látás – a kiszáradt szem ellen,
● jobb emésztést érhetünk el + gyomorbántalmak ellen,
● teljesítményfokozás és energiaszint növelés,
● allergia enyhítése vagy akár megszüntetése,
● depresszió csökkentése,
● koraszülés megelőzése, illetve terhesség alatt,
● az öregedés lassítása, az agyi teljesítmény fokozása.
A-, E- és D-vitamin tartalma szintén jelentős a krill olajnak. A rákolaj foszfatidilkolinja ingerületátvivőként működnek és szerepük van a szervezet glikogén szintézisében is.
Agyunk jelentős része Omega zsírsavakból áll. A megfelelő agyi teljesítmény eléréséhez szervezetünknek folyamatosan szüksége van omega-3-ra. Az alacsony omega-3 szint, nemcsak idős korban vezethet a mentális teljesítmény csökkenéséhez vagy elbutuláshoz, hanem jóval korábban is.
Sok „modern élelmiszer” hozzájárul ahhoz, hogy lecsökkenjen szervezetünkben az Omega-3 szint, ami egyenes út a fáradékonyság, a gyenge agyi teljesítmény, a rossz memória és koncentrációs képességek felé. Ez pedig minden esetben minőségi romlást eredményez életünk számos területén.
A krill olajnak kiemelkedően magas a tápanyagtartalma, ezért emberi fogyasztásra, az egészség megőrzésére teljesen ideális.