Kurkuma, a sárga gyömbér, vagy a szent fűszer

 

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, mely Ázsia déli részén őshonos, mivel itt megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára.

 

A dél-indiai Nizamabad város Ázsia legnagyobb kurkuma termelője.

Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.

A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz.

A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik. A kurkumin egy általános gyógyító szer, és elősegíti a jó egészség fenntartását.

 

Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős, kesernyés, a mustárhoz hasonlít.

A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe jellegzetes sárgás, narancsos. Alapja a curry fűszerkeveréknek, de számos étel és ital köszönheti neki sárga színét.

 

Latin neve Curcuma longa, angolul turmeric (ejtsd: türmerik) vagy holy powder (szent por) néven ismerik.

Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.

A kurkuma a gyömbérfélék családjának tagja, egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel.

 

Hogy került Európába?

A Dél-Ázsiában őshonos fűszert indiai kereskedők hozták az ókori Görögországba, ahol kezdetben csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak.

Már Marco Polo feljegyzéseiben is - mint a sáfrány alternatívája – említi, ezt a szerepét azóta is betölti, bár a két fűszer alapvetően különbözik egymástól.

 

Mire használhatjuk?

A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere. Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.

Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát.

Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.

A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”.

 

 

Az egészséges kurkuma

Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész testet megtisztítja – tartották róla.

 

Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy

●   a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre,

●   hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban,

●   bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét,

●   szív és érrendszeri problémákra is jó hatással van,

●   csökkenti a vérnyomást,

●   gombaölő,

●   baktériumölő,

●   szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, az artritisz és egyes rákos daganatok.

A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.

 

További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak

●   prosztatarák megelőzés,

●   egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre,

●   természetes méregtelenítő, májtisztító,

●   csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét,

●   gátolja a daganatok-, áttét képződését,

●   természetes gyulladáscsökkentő,

●   egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját,

●   természetes fájdalomcsillapító,

●   segíti a zsíranyagcserét.

●   használható a depresszió kezelésére,

●   gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén,

●   javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait,

●   bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél,

●   gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pikkelysömör,

●   különösen hasznos elhízásban, hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében.

 

A kurkuma (Curcuma longa) nagyobb adagban is használható.

A kurkumin jótékony hatással van a testzsír-arányra. Az elhízás káros következményei is csökkennek.

A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó részét.

A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után.

 

Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt, ezen kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást.

 


NEKED AJÁNLJUK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere. Kiváló hurutoldó, így megszabadíthatjuk a légutakat a...
TOVÁBB
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk védekezőképességét erősítjük, és megpróbáljuk a szövődményes...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes...

Címkék