Kurkuma, a sárga gyömbér, vagy a szent fűszer

 

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, mely Ázsia déli részén őshonos, mivel itt megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára.

 

A dél-indiai Nizamabad város Ázsia legnagyobb kurkuma termelője.

Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.

A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz.

A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik. A kurkumin egy általános gyógyító szer, és elősegíti a jó egészség fenntartását.

 

Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős, kesernyés, a mustárhoz hasonlít.

A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe jellegzetes sárgás, narancsos. Alapja a curry fűszerkeveréknek, de számos étel és ital köszönheti neki sárga színét.

 

Latin neve Curcuma longa, angolul turmeric (ejtsd: türmerik) vagy holy powder (szent por) néven ismerik.

Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.

A kurkuma a gyömbérfélék családjának tagja, egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel.

 

Hogy került Európába?

A Dél-Ázsiában őshonos fűszert indiai kereskedők hozták az ókori Görögországba, ahol kezdetben csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak.

Már Marco Polo feljegyzéseiben is - mint a sáfrány alternatívája – említi, ezt a szerepét azóta is betölti, bár a két fűszer alapvetően különbözik egymástól.

 

Mire használhatjuk?

A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere. Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.

Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát.

Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.

A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”.

 

 

Az egészséges kurkuma

Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész testet megtisztítja – tartották róla.

 

Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy

●   a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre,

●   hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban,

●   bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét,

●   szív és érrendszeri problémákra is jó hatással van,

●   csökkenti a vérnyomást,

●   gombaölő,

●   baktériumölő,

●   szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, az artritisz és egyes rákos daganatok.

A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.

 

További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak

●   prosztatarák megelőzés,

●   egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre,

●   természetes méregtelenítő, májtisztító,

●   csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét,

●   gátolja a daganatok-, áttét képződését,

●   természetes gyulladáscsökkentő,

●   egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját,

●   természetes fájdalomcsillapító,

●   segíti a zsíranyagcserét.

●   használható a depresszió kezelésére,

●   gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén,

●   javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait,

●   bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél,

●   gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pikkelysömör,

●   különösen hasznos elhízásban, hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében.

 

A kurkuma (Curcuma longa) nagyobb adagban is használható.

A kurkumin jótékony hatással van a testzsír-arányra. Az elhízás káros következményei is csökkennek.

A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó részét.

A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után.

 

Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt, ezen kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást.

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék