Gyógyszer helyett gyógynövény

 

Gyógynövényekkel számos betegség kezelhető vagy megelőzhető. A szintetikus gyógyszerek helyett elsősorban gyógynövényekhez nyúlj.

 szurokfű, oregáno, cickafark, köhögsécsillapító, köptetőszer, emésztésre, fejfájásra, borsmenta, fodormenta, ökörfarkkóró, rozmaring, citromfű, papsajtmályva, kakukkfű, alvászavarokra, ízületi gyulladásra, migrén

A gyógynövények használata hozzájárulhat az egészségesebb életmód kialakításához, számos betegség megelőzéséhez, illetve tüneteinek enyhítéséhez.

 

Fejfájásra

A fejfájás nemtől és kortól függetlenül az egyik leggyakoribb fájdalomtípus. Az emberek egy részénél ez rendszeresen jelentkező panasz, míg másoknál csak ritkán jelentkezik, de annál hevesebb. Általában nem áll mögötte komoly probléma, de ritkán súlyosabb betegség lehet a hátterében.

Az orvos az enyhe-mérsékelt fejfájásra bármely vény nélkül beszerezhető gyógyszert javasolja, az aszpirin, paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményeket. Ezek gyorsan, de csak időlegesen csökkentik a fájdalmat. Erősebb fájdalom esetén receptköteles szereket ajánlanak. A koffeintartalmú szerekkel nem árt óvatosan bánni, mert túlzott használatuk krónikus, visszatérő fejfájáshoz vezethetnek.

A gyógynövények között lehet találni a fejfájásra is megoldást. A borsmentában található illóolajok, cseranyagok hatásosan csillapítják a fejfájást, ha teafőzetet készítünk belőle. Tinktúra formájában a halántékba masszírozva szintén gyorsan csillapítja a fájdalmat. A levendulából főzött tea is régóta ismert nyugtató, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatásáról.

 

Ízületi gyulladásra

Világszerte a lakosság 1 százaléka szenved a reumás gyulladásoktól. Általában 25 és 50 éves kor között kezdődik a betegség. Valódi okát a mai napig nem ismerik.

Az orvosi kezelések gyulladásgátló gyógyszereket alkalmaznak. A gyulladáscsökkentők mellett nagyon fontos a kezelésében a mozgatás, gyógytorna, fizikoterápia.

A gyógynövények közül a rozmaring illóolaját bedörzsöléssel vagy fürdővízhez adva használják az ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére a benne található kámfor miatt.

A fekete nadálytövet paszták, kenőcsök formájában használják. Ízületi gyulladásoknál a nadálytő gyökerének lisztjéből készült borogatás jól bevált módszer. A benne található allantoin nevű fő hatóanyag serkentően hat a vérellátásra és segíti a sejtek regenerálódását.

Az árnika is jól használható szer fájdalom esetén. Megelőzi és enyhíti a túlzott igénybevétel következtében kialakuló izom- és ízületi fájdalmakat. 

Olyan reumás esetekben is sikerrel alkalmazható, ahol a beteg végtagjai sajognak, és már érintésre is érzékenyek, az ízületek pedig láthatóan gyulladtak, fénylőek és kemények. Köszvény esetén is jótékony hatású az árnika.

A fehér földitök akkor segít, ha a fájdalom mozgástól fokozódik, de nyugalomban, nyomástól, szoros kötéstől, meleg borogatástól enyhül. A fájdalmat, amely sikeresen kezelhető a földitökkel, általában huzat vagy megfázás váltja ki, nyilalló jellegű.

 

Alvászavarokra

Azokat a rendellenességeket sorolják az alvászavarok közé, amelyek az elalvást, átalvást vagy az ébren maradást érintik, valamint valamelyik alvás alatti különös viselkedéssel, például alvajárással járnak. Ezek közül a leggyakoribb probléma az álmatlanság, a nehéz álomba merülés, de idetartozik az is, amikor nem pihentető az alvás folyamata. Mind a fiatalok, mind az idősek körében gyakori, a felnőttek 10 százaléka küzd vele rendszeresen.

Az orvos az álmatlanság kezelésére altatókat ír fel, azonban ezek gyakran mellékhatásokat okoznak, főleg idősebbeknél. Néha melatoninnal kezelik a problémát, különösen időseknél, akiknél az alvást elősegítő hormon szintje már alacsony. A gyógynövények között az álmatlanság ellen is találhatók hatékony szerek.

Az orbáncfű teáját gyakran alkalmazzák alvászavarok ellen. A teát a növény virágjából készítik el. A népi gyógyászatban nemcsak az alvásproblémákra, hanem a reumás fájdalmakra is előszeretettel használják.

A macskagyökérnek, ahogy a neve is mutatja, a gyökerét használják a gyógyászatban. Olyan illóolajat tartalmaz, amely nyugtató, altató hatású. A stresszoldásban is hatékony segítőszer a valeriána néven ismertebb macskagyökér.

 

Mikor, milyen gyógynövényt?

●   köhögésre: ánizs, bodza borsmenta,

●   émelygésre, hányingerre: gyömbér, kamilla, citromfű,

●   visszérpanaszokra: árnika, cserszömörce, körömvirág,

●   magas koleszterinszintre: articsóka, ligetszépe, medvehagyma,

●   cukorbetegségre: kapor.

 

Ezek a gyógynövények nem hiányozhatnak háztartásunkból általános hatásait tekintve:

Levendulavirág - teája nyugtató hatású, valamint idegi eredetű bélproblémákra jó. Vászonzsákocskában nem csak a molyok ellen hatásos a ruhásszekrényben, hanem ágyunkra akasztva segíti a nyugodt alvást is.

 

 

Kakukkfű

Teája hurutos köhögés ellen javasolt. Eldugult, náthás orron is segít inhalációval, vagy a növény forrázata feletti gőz belégzésével.

 

Papsajtmályva

Levelei és virágai gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással rendelkeznek. Teája gyógyhatással van torokfájásra, köhögésre, rekedtségre, szájnyálkahártya és fogínygyulladásra, külsőleg bőrkiütésekre, gyulladt visszérre.

 

Citromfű

Teája nyugtató hatású. Frissen 1-2 levéllel fagylaltokat, üdítőket, gyümölcstálakat ízesíthetünk vele.

 

Ökörfarkkóró  

Teája hurutoldó és gyulladást gátló (légcsőhurut, hörghurut, bélhurut, gyomorhurut, vastagbélgyulladás) hatású.

 

Rozmaring

Serkenti az epehólyag működését, elősegíti a mérgező anyagok távozását a májból, görcsoldó és vízhajtó hatású. Fürdővízbe téve a reumatikus fájdalmakat csökkenti. Kitűnő fűszere leveseknek, húsoknak. Kellemes illata révén használhatjuk zsákocskákban.

 

Menta

Legelterjedtebb fajtái a fodor-, és a borsmenta. A fodormenta íze, illata kevésbé erőteljes. Teája emésztési problémákra, a has puffadására, szélhajtásra, görcsoldásra, székrekedésre alkalmazható. Frissítő, élénkítő íze révén szájöblítésre is kiváló, melyet fokozhatunk 1-1 levél elrágásával is. Italokban, fagylaltokban, mártásokban is jól érvényesül frissítő hatása.

 

Cickafark

Teája csillapítja a görcsöket, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, elősegíti a bélgázok távozását. Borogatásként ekcémára, viszkető bőrre, kötőhártya-gyulladásra, ülőfürdőként a medencetáji fájdalmak enyhítésére is alkalmazható.

 

Szurokfű, vagy oregáno

Virágos hajtásainak és leveleinek teája hatékony köhögéscsillapító és köptetőszer, valamint elősegíti az emésztést. Csillapítja a reumás és fejfájdalmakat kenőcsökbe, vagy bedörzsölő olajokba keverve. Levelei az olaszos ételek fűszere.

 

emésztésre

Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Életet menthet a gyömbér leve
  Általában megfázásra főzünk gyömbérteát, vagy sütibe tesszük, de ennél sokkal több mindenre használhatjuk gyógyító erejét. A gyömbér egy sor...
TOVÁBB
A kovászos uborka ezer csodája
  Az egészség a táplálkozással és az emésztéssel szorosan összefügg.   Az uborka már több ezer éve ismert, nálunk azonban csak a 17. század óta terjedt...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék