Mielőtt „elsóznánk” a sófogyasztásunkat

 

Népmesénkből tudjuk, hogy a legkisebb királylány úgy szerette az apját, mint emberek a sót. Nem is lehet ennél szebben kifejezni, hogy a só az embernek létszükséglete.

 

Manapság sokat foglalkoznak azzal, hogy ebből mennyit vegyünk magunkhoz, s leginkább igyekeznek lebeszélni bennünket az ízlésünk szerinti használatáról. Nem volt ez mindig így. Amikor sóval tartósítottak, nem tartottak annak túlzott fogyasztásától. Ezt a nyelvünk is megőrizte, hiszen, ha már számunkra ehetetlen az étel, akkor azt mondjuk rá, hogy „elsóztuk”. Ha valamit elrontottunk, azt is „elsóztuk”. Ha tehát valamiben érezzük a sót és az az íz jólesik nekünk, akkor azt nyugodtan ehetjük, mert az nincs elrontva, nincs elsózva.

A mai sókról azt is tudnunk kell, hogy minél inkább finomított, annál több vegyszermaradék van benne, ami egyáltalán nem hiányzik a szervezetünknek. Azzal teszünk igazán jót, ha a sóbányákból származó, kezelésen át nem esett sót fogyasztjuk (mint volt ez évezredeken keresztül).

 

 

Ismeretes, hogy a marháknak és a juhoknak a teljes sóigényét azzal biztosítjuk, hogy nyalósót adunk nekik. Ebből annyit nyalnak, amennyi jólesik nekik, s bennünk föl sem merül, hogy esetleg besokallnak belőle. Az állatainkra ezt rábízhatjuk. A hagyományos sófogyasztási szokásainkat látszik igazolni az itt következő cikk:

 

Nem kevesebb a szívbaj, ha visszafogjuk a sózást?

A sok sót fogyasztó embereknél sem nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, s kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik kevesebb sót vettek magukhoz – állapították meg kutatók egy európai tanulmányban. Az eredmény nem támasztja alá a jelenlegi ajánlásokat, amelyek a sóbevitel csökkentését célozzák meg – ismerte el Jan Staessen, a belgiumi Leuveni Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy a mostani irányelvek rövid távú tanulmányokon alapszanak, melyekbe olyan önkénteseket vontak be, akik átmenetileg vállalták az alacsony vagy magas sótartalmú diétát.

 

A jelenlegi amerikai ajánlások szerint a napi sófogyasztást érdemes 2300 milligramm alatt tartani, sőt a magas vérnyomás által veszélyeztetett embereknek még ennél is kevesebbet, legfeljebb 1500 milligrammot javasolnak.

Az új felmérésben 3700 európai ember adatait értékelték. A résztvevők sófogyasztását vizeletminták elemzésével állapították meg. Ennek alapján három (alacsony, közepes és magas sófogyasztású) csoportba osztották őket. A végeredmény szerint – sófogyasztástól függetlenül – a résztvevők kétharmadának normális volt a vérnyomása, s egyiküknek sem volt szívbetegsége.”

Szondi Miklós

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék