Mielőtt „elsóznánk” a sófogyasztásunkat

 

Népmesénkből tudjuk, hogy a legkisebb királylány úgy szerette az apját, mint emberek a sót. Nem is lehet ennél szebben kifejezni, hogy a só az embernek létszükséglete.

 

Manapság sokat foglalkoznak azzal, hogy ebből mennyit vegyünk magunkhoz, s leginkább igyekeznek lebeszélni bennünket az ízlésünk szerinti használatáról. Nem volt ez mindig így. Amikor sóval tartósítottak, nem tartottak annak túlzott fogyasztásától. Ezt a nyelvünk is megőrizte, hiszen, ha már számunkra ehetetlen az étel, akkor azt mondjuk rá, hogy „elsóztuk”. Ha valamit elrontottunk, azt is „elsóztuk”. Ha tehát valamiben érezzük a sót és az az íz jólesik nekünk, akkor azt nyugodtan ehetjük, mert az nincs elrontva, nincs elsózva.

A mai sókról azt is tudnunk kell, hogy minél inkább finomított, annál több vegyszermaradék van benne, ami egyáltalán nem hiányzik a szervezetünknek. Azzal teszünk igazán jót, ha a sóbányákból származó, kezelésen át nem esett sót fogyasztjuk (mint volt ez évezredeken keresztül).

 

 

Ismeretes, hogy a marháknak és a juhoknak a teljes sóigényét azzal biztosítjuk, hogy nyalósót adunk nekik. Ebből annyit nyalnak, amennyi jólesik nekik, s bennünk föl sem merül, hogy esetleg besokallnak belőle. Az állatainkra ezt rábízhatjuk. A hagyományos sófogyasztási szokásainkat látszik igazolni az itt következő cikk:

 

Nem kevesebb a szívbaj, ha visszafogjuk a sózást?

A sok sót fogyasztó embereknél sem nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, s kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik kevesebb sót vettek magukhoz – állapították meg kutatók egy európai tanulmányban. Az eredmény nem támasztja alá a jelenlegi ajánlásokat, amelyek a sóbevitel csökkentését célozzák meg – ismerte el Jan Staessen, a belgiumi Leuveni Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy a mostani irányelvek rövid távú tanulmányokon alapszanak, melyekbe olyan önkénteseket vontak be, akik átmenetileg vállalták az alacsony vagy magas sótartalmú diétát.

 

A jelenlegi amerikai ajánlások szerint a napi sófogyasztást érdemes 2300 milligramm alatt tartani, sőt a magas vérnyomás által veszélyeztetett embereknek még ennél is kevesebbet, legfeljebb 1500 milligrammot javasolnak.

Az új felmérésben 3700 európai ember adatait értékelték. A résztvevők sófogyasztását vizeletminták elemzésével állapították meg. Ennek alapján három (alacsony, közepes és magas sófogyasztású) csoportba osztották őket. A végeredmény szerint – sófogyasztástól függetlenül – a résztvevők kétharmadának normális volt a vérnyomása, s egyiküknek sem volt szívbetegsége.”

Szondi Miklós

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek...
A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só!
  A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem...
A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer!
  Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok...
Készítsünk gyógyitalt zellergumóból!
  A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy...

Címkék