Mielőtt „elsóznánk” a sófogyasztásunkat

 

Népmesénkből tudjuk, hogy a legkisebb királylány úgy szerette az apját, mint emberek a sót. Nem is lehet ennél szebben kifejezni, hogy a só az embernek létszükséglete.

 

Manapság sokat foglalkoznak azzal, hogy ebből mennyit vegyünk magunkhoz, s leginkább igyekeznek lebeszélni bennünket az ízlésünk szerinti használatáról. Nem volt ez mindig így. Amikor sóval tartósítottak, nem tartottak annak túlzott fogyasztásától. Ezt a nyelvünk is megőrizte, hiszen, ha már számunkra ehetetlen az étel, akkor azt mondjuk rá, hogy „elsóztuk”. Ha valamit elrontottunk, azt is „elsóztuk”. Ha tehát valamiben érezzük a sót és az az íz jólesik nekünk, akkor azt nyugodtan ehetjük, mert az nincs elrontva, nincs elsózva.

A mai sókról azt is tudnunk kell, hogy minél inkább finomított, annál több vegyszermaradék van benne, ami egyáltalán nem hiányzik a szervezetünknek. Azzal teszünk igazán jót, ha a sóbányákból származó, kezelésen át nem esett sót fogyasztjuk (mint volt ez évezredeken keresztül).

 

 

Ismeretes, hogy a marháknak és a juhoknak a teljes sóigényét azzal biztosítjuk, hogy nyalósót adunk nekik. Ebből annyit nyalnak, amennyi jólesik nekik, s bennünk föl sem merül, hogy esetleg besokallnak belőle. Az állatainkra ezt rábízhatjuk. A hagyományos sófogyasztási szokásainkat látszik igazolni az itt következő cikk:

 

Nem kevesebb a szívbaj, ha visszafogjuk a sózást?

A sok sót fogyasztó embereknél sem nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, s kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik kevesebb sót vettek magukhoz – állapították meg kutatók egy európai tanulmányban. Az eredmény nem támasztja alá a jelenlegi ajánlásokat, amelyek a sóbevitel csökkentését célozzák meg – ismerte el Jan Staessen, a belgiumi Leuveni Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy a mostani irányelvek rövid távú tanulmányokon alapszanak, melyekbe olyan önkénteseket vontak be, akik átmenetileg vállalták az alacsony vagy magas sótartalmú diétát.

 

A jelenlegi amerikai ajánlások szerint a napi sófogyasztást érdemes 2300 milligramm alatt tartani, sőt a magas vérnyomás által veszélyeztetett embereknek még ennél is kevesebbet, legfeljebb 1500 milligrammot javasolnak.

Az új felmérésben 3700 európai ember adatait értékelték. A résztvevők sófogyasztását vizeletminták elemzésével állapították meg. Ennek alapján három (alacsony, közepes és magas sófogyasztású) csoportba osztották őket. A végeredmény szerint – sófogyasztástól függetlenül – a résztvevők kétharmadának normális volt a vérnyomása, s egyiküknek sem volt szívbetegsége.”

Szondi Miklós

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a kollagén fogyasztása
  A bőrünk állapota sokat elárul rólunk. Bizonyára senki nem bánná, ha bőre szépsége, feszessége, finomsága nem változna meg az idő során. Azonban a...
TOVÁBB
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület...
TOVÁBB
A kókuszolaj jótékony hatásai
  Az egészséges életmódot támogatók körében ma már nagyon elterjedt a kókuszzsír vagy kókuszolaj használata. A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy...
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s...
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik...
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a...

Címkék