Diéta a Candida gomba visszaszorítására

 

A Candida albicans sarjadzó gombára az emésztés segítésében van szerepe, hozzátartozik a szervezet természetes flórájához. Túlszaporodása kóros, normális szintre való visszaszorításának egyik módja a diéta.

 

Szervezetünkben a Candida elszaporodását mi idézzük elő. A normális bélflóra egyensúlya leggyakrabban az alábbi okok miatt borul fel:

●   túlzott édesség- és fehérjefogyasztás,

●   állományjavítók, színezékek, egyéb adalékanyagok fogyasztása,

●   kevés zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása.

 

A normális bélflóra egyik legnagyobb ellensége az antibiotikum, ami nem csak a káros baktériumokat, de a hasznosakat is elpusztítja.

 

Miután mi magunk idézzük elő a bajt, így sokat tehetünk, hogy egészségünk helyreálljon, fontos a diéta betartása is. A Candida-diéta szerencsére nem különbözik nagy mértékben a már megszokott ételektől, így nyugodtan és jóízűen fogyaszthatja az egész család. A diéta 3-6 hónapig tart, az első két-három hétben szigorúbb étrendet kell követni, az ezt követő időszakban viszont már kevesebb a tilalom.

A candida diéta lényege a szervezet megtisztítása!

 

Milyen szabályokat kell betartani?

Először az édességeket kell elhagynunk az étrendünkből (a mézet is) sőt, az első 2-3 hétben a gyümölcsöket is, mivel a Candida szénhidrátokkal táplálkozik. Még savanyú gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, és az édesítőszerekben is van fruktóz.

 

Ugyanígy nem ajánlatos élesztő alapú ételek, italok fogyasztása; a sajtok, a penészes sajtok kerülendők, a sör, a bor. Szintén kerülendők az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek, pl. fehér kenyér, fehér rizs, tészták. Vigyázzunk az adalékanyagokkal, színezőkkel, állományjavítókkal is. Ennek betartása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: vásároljunk piacon, főzzünk friss zöldségekből, húsból, gyümölcsökből. Használjunk fűszernövényeket, amelyek közül erős gombaölő hatással bír például a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a koriander és a római kömény.

Tiszta rozs, korpa, vagy graham kenyeret mi magunk is süthetünk.

 

 

A diéta alatt nem tanácsos fogyasztani:

●   édesség,

●   aszalt gyümölcs,

●   gyümölcsök,

●   élesztő, élesztővel készült termékek és ételek,

●   fehér kenyér, zsemle, kifli,

●   tejföl,

●   a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták),

●   ketchup, majonéz, mustár,

●   készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok,

●   gomba,

●   sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek.

 

Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható:

●   könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék,

●   kecskesajt,

●   kecsketej, tej,

●   bab, borsó, kukorica,

●   barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit.

 

Amit az egész kúra alatt ehetünk:

●   bármilyen sovány hús,

●   halak, kagyló- és rákfélék,

●   natúr rizs, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek,

●   hidegen sajtolt olajak,

●   tojás,

●   élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró,

●   padlizsán, patisszon, cukkini, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejes saláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehér- és vörös káposzta, kelbimbó, cékla,

●   rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander,

●   ananász,

●   dió, tökmag, szezámmag,

●   kávé, ásványvíz, teák.

 

Candida-diéta után

●   megszűnhetnek az alvászavaraink,

●   csökkenhet a fáradtság, a levertség, a hullámzó kedélyállapot, a migrén,

●   szűnhet a hirtelen kialakuló éhségérzet,

●   csökkenhet az étkezés utáni haspuffadás, a székrekedés vagy a hasmenés,

●   elmúlhat a nyelven a lepedékképződés és a rossz lehelet,

●   enyhülhetnek az allergiás panaszok, a vegyszerekkel szembeni érzékenység,

●   megszűnhetnek a bőrkiütések, a viszketési inger az arcon, a fejbőrön, a nemiszervek és a végbél környékén.

 

„Nem a kórokozók változtak, hanem az emberi szervezetben teremtettünk számukra ideálisabb táptalajt.”

 

Fogyasszunk legalább naponta 2 liter tiszta vizet és segítsük a szervezet tisztulását szaunával, mozgással!

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék