A zsírsejtekben tárolt méreganyagok okozzák a hízást és puffadást – Szabadulj meg tőlük

 

Mindannyian mérgező környezetben élünk és folyamatosan ki vagyunk téve vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A toxicitást ezért szinte lehetetlen elkerülni, így a máj és az emésztőrendszer könnyen túlterheltté válhat. Úgy vagyunk kitalálva, hogy a méreganyagok folyamatosan és természetes módon távozzanak szervezetünkből.

 

A méreganyagokat két kategóriába sorolhatjuk: vízoldékony és zsíroldékony toxinok. A vízoldékony mérgek könnyedén kimosódnak a szervezetből a vesék és a vér által. A zsíroldékony mérgektől azonban jóval nehezebb megszabadulni.

Az emberi test úgy van kitalálva, hogy folyamatosan eltávolítsa a méreganyagokat. A zsíroldékony mérgek közé tartoznak a peszticidek, tartósítószerek, élelmiszer adalékanyagok, nehézfémek, műanyagok és más vegyi anyagok. Ezeknek vízoldékonnyá kell válniuk ahhoz, hogy a test teljes egészében képes legyen eltávolítani őket.

 

A máj létfontosságú szerepet tölt be ebben a folyamatban. Ha az emésztés és a méregtelenítés nem megfelelően működik, a helyzet rosszabb lesz. Ezek a mérgek utat fognak találni maguknak a májból a vérbe, a zsírsejtekbe és az agyba, ahol éveken át képesek elraktározódni.

 

Kiegyensúlyozott emésztésnél, megfelelő stressz szintnél és méregtelenítésnél ezek a káros anyagok nem tudnak elraktározódni. Amikor megemésztjük az ételt, az étkezési- és a mérgező zsírok a gyomorból a vékonybélbe kerülnek, ahol az epe a májból kiválasztódik és az epehólyag emulgeálja őket. Bolyhok milliói és nyálka is található a vékonybélben. Ezek kisöprik a vékonybelet és segítik az étkezési zsírok felszívódását, miközben a mérgező zsírokat a májba küldik feldolgozásra. Ha ez a méregtelenítési folyamat károsodik, a szervezet nem fogja tudni eltávolítani a mérgező zsírokat, helyette tárolni kezdi őket.

 

A test nyirokrendszerének legelejét GALT-nak, azaz a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövetnek nevezik, ez veszi körbe az egész bélrendszert. A nyálka segít felszívni és feldolgozni az étkezési és a mérgező zsírt is

Nagyon fontos, hogy a bélfalon fél cm-es vastagságban a nyálka és a bélbolyhok is megfelelően működjenek. A nyirokrendszer a bél körül az összes felszívott zsírt a májba szállítja vissza, ahol a máj a hasznos zsírból koleszterint, sejtmembránokat, hormonokat, agysejteket és bőrt állít elő. A káros zsírokat a máj feldolgozza és eltávolításra alkalmassá tesz. Egy túlterhelt nyirokrendszer minderre nem képes.

 

A következő tünetek jelezhetik, hogy a túlterhelt GALT károsan hat a nyirokrendszerre:

●   puffadás,

●   mell duzzadása és érzékenysége menstruáció alatt,

●   felesleg lerakódása a hason,

●   hiperérzékenység,

●   bőrirritációk, bőrviszketés,

●   ízületek merevsége,

●   kéz- és lábdagadás,

●   kiválasztási zavarok,

●   fejfájás.

 

A bélbolyhokat számos tényező károsíthatja, pl. a stressz, ételek, melyek veszélyeztetik a belek megfelelő működését. A bélbolyhok ki is tudnak száradni nagy stressz hatására, ilyenkor székrekedés léphet fel. A székrekedés is kiszáríthatja a bélbolyhokat és nyálkatermelésre kényszerítheti őket. Ha túl sok nyálka termelődik, a széklet normálisnak tűnhet (1-3 székletürítés naponta), de még mindig fennállhat a puffadás, valamint megmaradhat a hason az egészségtelen zsírréteg. Ha még több a nyálka, a széklet egyre gyakoribbá és lazább állagúvá válik, hasmenésszerű lesz. Ha nyálka van a székletben, azonnal foglalkoznunk kell ezzel a problémával! Ez azt jelenti, hogy a túl sok nyálka károsította a bélbolyhokat. Ilyenkor a méreganyagok lebontásának folyamata meggátolja a jó zsírok szállítását, a mérgező zsírok kiválasztását, a normális immunválaszt, a bélfal egészségének fenntartását. Normál esetben a nyirokrendszer által felszívott mérgek semlegesítését az immunrendszert támogató fehérvérsejtek végzik a nyirokrendszer több mint 500 nyirokcsomójában.

 

Ha túl sok a nyálka, lehetséges, hogy ez nem történik meg és a toxinok vissza lesznek irányítva a májba. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a méreganyagok visszaáramlását a májba, meg kell teremteni a béltraktus nyálka membránjainak érzékeny egyensúlyát, nem lehetnek sem túl szárazak, sem túl nedvesek.

A bélbolyhok más tényezők miatt is károsodhatnak, pl. a stressz, az aggodalom, a feldolgozott élelmiszerek, a kávé, a cukros üdítők, az élelmiszer adalékanyagok és a savtúltengés. Egészségünk szempontjából az optimális epeáramlás a májból szintén nagyon fontos, mivel az epe felfalja a zsírokat és immunválasz adóként viselkedik az emésztőrendszerben. Felfalja a nehézfémeket, a parazitákat, a káros baktériumokat és számos más anyagot, ami károsíthatja a szervezetet. Ha sok rost szerepel az étrendünkben, a túl sok epe a wc-be kerül. Ellenkező esetben, ha az étrendből hiányzik a rost, az epe akár 94%-a újra felszívódik a májban a benne lévő méreganyagokkal együtt. Ilyenkor a máj túlterheltté válik, mivel nem számít a toxikus zsírsejtek visszatértére.

 

 

Következésképpen a máj idővel telítődhet, az epe pedig vastag és iszapos lesz, így nehezebben fogja lebontani a zsíroldékony mérgeket és nem fog tudni ellenállni a gyomorsavaknak, amik belépnek a vékonybélbe. A sav irritálja a bélbolyhokat és több pangó, reaktív nyálka termelődéséhez vezet. Ez akadályozhatja a hasnyálmirigy enzimjeinek áramlását a vékonybélbe, mivel a hasnyálmirigynek közös epevezetéke van az epehólyaggal, és amikor az áramlás blokkolva van vagy lassú, az emésztés veszélybe kerülhet.

 

A máj telítődése

A méreganyagokkal és epével feltelt máj a zsíroldékony mérgeket a véráramba nyomja, ahol azok megtalálják az útjukat a zsírsejtekhez, ahol éveken át el tudnak raktározódni, degenerációhoz és oxidációhoz vezetve. A test minden része, beleértve az agyat is, lehet ezeknek a méreganyagoknak a célpontja. Egyre gyakoribb, hogy ezek a toxinok neurotoxinokká válnak és az agy zsírszöveteiben raktározódnak el kognitív zavarokat és más egészségi problémákat okozva ezzel.

 

Szüntessük meg a zsírt, hogy megszabaduljunk a mérgektől!

Az ajurvédikus orvoslásban a fő hangsúlyt a zsírégetésre helyezik és nem elsősorban fogyás céljából. A zsíranyagcsere segítségével megy végbe a szervezet méregtelenítési folyamata, a toxinok eltávolításához elengedhetetlen a zsírsejtek felszámolása. Amint az idegrendszer kikerül a stressz nyomása alól, a szervezet természetes módon zsírt kezd égetni.

Zsírt számos módon égethetünk, de fontos néhány életmódbeli változtatást is eszközölni. Fontos megérteni az emésztőrendszer, a nyirokrendszer és az epe integritását, melyek a legfontosabb résztvevői a zsírégetési és méregtelenítési folyamatnak.

 

A jó zsírok hasznosítására való képtelenség és az ételallergia

Előfordul, hogy valaki nem tudja lebontani és felszívni ezeket az egészséges zsírokat, mivel a bélbolyhok és a nyirokerek a bél körül túlterheltté válhatnak. Ennek eredményeként sokakat diagnosztizálnak gabonafélékre, tejtermékre és szójára való érzékenységgel. Ezek az élelmiszerek nehezek, nehéz őket megemészteni és magas a nyálka tartalmuk. A glutén irritálhatja a bélfalat és még több reaktív nyálka termelődését idézheti elő, ha már egyébként is van nyálka a bélben és a glutén nem bomlott le megfelelően a gyomorban és a vékonybél felső szakaszán.

 

Ez komolyan károsíthatja a bélfal azon képességét, hogy egészséges védelmezője legyen testünknek. Nem olyan nehéz mellőzni ezeket az élelmiszereket egy ideig, de teljesen felhagyni a búza és a tej fogyasztásával igen embert próbáló feladat.

 

Összefoglalás

Ha alkalmanként székrekedést vagy laza székletet tapasztalunk, esetleg nyálkát látunk a székletben, az tünete lehet annak, hogy a szervezet méregtelenítési és felszívódási folyamataiban zavar keletkezett: Ilyenkor ajánlatos elkerülni néhány élelmiszert vagy bizonyos ételeket. Ha úgy érezzük, hogy egy nehéz, magas zsírtartalmú étel megfeküdte a gyomrunkat vagy étkezés után hányingerünk lesz, esetleg fájdalmat érzünk, ez annak a jele, hogy az epe nem tud megfelelően áramolni, feltehetően a mérgező zsírok elraktározódása miatt. Hogy ezt elkerüljük vagy megszüntessük, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, így segíthetjük szervezetünket a káros anyagok elleni védekezésben.

 

Az Ajurvéda szerint szükséges a bélfal egészségének a támogatása, a nyirokrendszer tisztítása, az epe és a máj működésének serkentése ezekben az esetekben. Nagyon sok javasolt módja van annak, hogy segítsük szervezetünket a méreganyagoktól való megtisztulásban.

 

Vannak bizonyos élelmiszerek, melyek rendkívül hatékonyak a máj megtisztításában és egészséges működésének helyreállításában. Ilyen a fokhagyma, a grapefruit, a cékla, sárgarépa, zöld tea, zöld leveles zöldségek, alma, olívaolaj, avokádó, gabonafélék, keresztes virágú zöldségek, citrom, lime, dió, káposzta, kurkuma.

 


NEKED AJÁNLJUK
Minden háznál legyen sósborszesz
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is használ, nem biztos, de az tény, hogy több mint 100 éve...
TOVÁBB
Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a kollagén fogyasztása
  A bőrünk állapota sokat elárul rólunk. Bizonyára senki nem bánná, ha bőre szépsége, feszessége, finomsága nem változna meg az idő során. Azonban a...
TOVÁBB
Egyes élelmiszerek fogyasztása tilos bizonyos gyógyszerek szedése mellett
  Ha gyógyszert szedünk és közben bizonyos ételeket fogyasztunk, akkor vesekárosodás, szívritmuszavar vagy akár gyomorvérzés is kialakulhat.   Mi az...
TOVÁBB
Miért hízunk 40 év felett? Miért nem hatásos a fogyókúra?
  40 éves korunk előtt csinosak és karcsúak voltunk, de később minden megváltozik? Csak úgy szaladnak fel a kilók szinte megállíthatatlanul?...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Húsvét elengedhetetlen étele a sárga túró
  Az ország észak-keleti csücskében a sárga túró a húsvéti menüsor elengedhetetlen...
Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a kollagén fogyasztása
  A bőrünk állapota sokat elárul rólunk. Bizonyára senki nem bánná, ha bőre szépsége,...
Igen hatékony, sokoldalú gyógynövény a szúrós gyöngyajak
  A szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca ) teája nagyon ajánlott a negyedik X felé...
Brazil dió a pajzsmirigy barátja
  A brazil dió, vagy más néven paradió (Bertholletia excelsa) magas szeléntartalmú,...

Címkék