Az egészséges táplálkozás egyszerű módja

 

Táplálkozásunkban nagyon fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott, mértékletes, vitamindús ételek fogyasztása. De tudod-e, hogy hogyan társíthatod? Mi a helyes kombináció?

 

A helyes ételtársításról nagyon keveset beszélünk, azonban az nagyon fontos, hogy mit mivel eszünk, hogyan társítjuk a különböző összetételű élelmiszereket.

 

Mi történik tulajdonképpen a gyomorban?

Amikor a táplálék a gyomorba kerül, annak milyenségétől függően választódnak ki az emésztőenzimek és állítódik be ezek savassága – hogy a gyomortartalom teljesen meg tudjon emésztődni. Ha a gyomorba egyszerre két olyan tápanyag kerül, amelynek emésztéséhez más-más összetételű és kémhatású emésztőnedv szükséges, akkor egyik sem fog teljes mértékben megemésztődni.

A gyomortartalom félig emésztetlenül érkezik a vékonybélbe, ahol erjedésnek és rothadásnak indul. Az eredmény pedig az, hogy az ebből felszabaduló méreganyagok felhalmozódnak a bélrendszerben és jelentősen megterhelik a belső szerveket is (máj, hasnyálmirigy, vese, stb). Ennek következtében pedig idővel krónikus betegségek alakulnak majd ki.

Bármilyen bio- és egészséges élelmiszert használhatunk, ha nem tudjuk helyesen kombinálni őket. Az alábbi táblázat e-téren útmutatóként szolgál.

 

Optimális társítás esetén az emésztés teljes lesz, így nem terhelődik meg az emésztőrendszer. Semleges társítással a gyomor megbirkózik, de tartós fogyasztásnál problémákat okozhat. A táblázatban NEM-mel jelölt kombinációk igen egészségtelenek, noha sokunk étrendjében szerepel a sült krumpli-rántott hús kombináció illetve csirkepaprikás csigatészta házasítás. Ezeknél az eseteknél gyakran előfordulhat puffadás, hasmenés vagy székrekedés.

 

Mi nem ajánlott?

●   A gyomor nem tud két koncentrált ételféleséget megemészteni, egy időben (koncentráltnak számít minden, ami nem nyers zöldség vagy gyümölcs). Főleg a különböző fehérjeforrásokat, ezért egy étkezésen belül ne keverjük a húst, tojást, sajtféléket és hüvelyeseket.

●   Ne vegyítsük az állati fehérjéket a keményítőben gazdag élelmiszerekkel (tészta, péktermék, krumpli, rizs, kenyér, hüvelyesek). Az állati eredetű fehérjék bontásához másmilyen enzim szükséges, mint a keményítőhöz. Itt tehát elfelejtendő a krumpli sült hússal, tészta húsos mártással, a kolbászos kifli és társai.

●   Soha ne vegyítsük a gyümölcsöt és édességet az ételekkel. Gyümölcsöt csak éhgyomorra fogyasszunk, vagy fél órával evés előtt vagy 2 órával azután. A cukor, méz, fruktóz vagy dextróz gátolja a gyomornedv kiválasztását, így ha étkezés közben vagy közvetlenül utána fogyasztjuk, puffadást és teltségérzetet okoznak.

 

 

●   Ne vegyítsük a zsíros ételeket (vaj, zsír, tejföl, szalonna, olajok) a fehérjedús és keményítőbe gazdag ételekkel. A zsír és fehérje keveréke nagyon nehezen ürül a gyomorból a vékonybélbe, emellett pedig a zsír-keményítő keverék emésztetlen marad, mi több, tele van nemkívánatos kalóriákkal.

●   Ne fogyasszunk vizet étkezések alatt és közvetlenül utána sem. Ugyanis ez lemossa, felhígítja a gyomornedvet és lassítja az emésztést. Vizet evés előtt 20-30 perccel igyunk.

●   A tej éhgyomorra a legjobb és ne keverjük semmilyen más élelmiszerrel (esetleg teljes kiőrlésű kenyérrel).

●   Ne társítsuk a savas gyümölcsöket (narancs, alma, erdei gyümölcs, stb.) az édesekkel (banán, körte).

 

Mi ajánlott?

●   Az állati fehérjéket keményítőben szegény zöldségekkel fogyasszuk (főleg a zöldeket, a magas víztartalmúakat: petrezselyem, spenót, paradicsom, uborka, paprika, brokkoli, káposzta).

●   A zsíros ételeket szintén ilyen zöldségekkel kombináljuk.

●   A keményítőben gazdag élelmiszerek kiválóan párosíthatók hüvelyesekkel.

●   Tejet és gyümölcsöket csak éhgyomorra fogyasszunk.

●   Miden, ami édes(ség), azt üres gyomorra fogyasszuk. Próbáljunk felhagyni az ebéd utáni desszerttel. Ha evés után mégis kívánjuk az édességet, akkor az azt jelenti, hogy nem az anyagcserénkhez szükséges tápanyagokat visszük be a szervezetünkbe.

 


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék