Csipkebogyó, a vadrózsa

 

A csipkebogyó gyógyító hatását már 2000 éves írásos emlékek is tanúsítják. A nemzettségben több mint 100 fajta található meg, amelyek közül sokat vadon is fellelhetünk trópusi hegyvidékeken és az északi hegyekben.

Csipkerózsa a gyűjtőneve a vadon élő rózsafajtáknak, de bogyóra emlékeztető termése miatt csipkebogyónak nevezik a Rosa Canina nevű gyógynövényt, amely számos betegségre alkalmazható.

 

Népies nevei: Kutyarózsa, csipkerózsa, vadrózsa, hecserlifa, tüskefa, csipkebokor, sipke, csitkenye, hecsedli, hecse(m)pecs, seggvakaró.

A Rosa Canina egy Európában őshonos cserje, amely akár két méter magasra is megnőhet, és hajtásait horgas tüskék szegélyezik. Apró, 3-5 cm-es virágai fehér vagy rózsaszínűek, május végén nyílnak tömegesen.

 

A virágzás után fejlődnek ki az álbogyótermések, amelyek 1-3 cm nagyságúak, majd augusztus végétől érnek be, ekkor piros színt öltenek magukra. A piros bogyón belül találjuk az oly értékes csipkehúst, és az úgynevezett aszmagot, amely sárgás színű és szögletes formájú, így a kettéhasított és a termésétől megfosztott bogyót hívják csipkehúsnak.

 

A csipkebogyónak magasabb a C-vitamin tartalma, mint a paprikáé, vagy a citromé, így az egyik legjobb C-vitaminforrás is egyben!

A csipkebogyóban találhatók a C-vitaminon kívül, illóolajok, cserzőanyagok, növényi savak, pektin, flavonoidok, és ásványi sók, magnézium, vas, jód, A-, B-, K-, és P-, vitamin.

 

Csipkebogyó történelem

Már az ókori népek is felismerték a csipkebogyó gyógyító hatását, ők főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták a növény termését.

A Bibliában a csipkebokor Mózes elhívatását jelképezi. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki Jézus anyjává lett és mégis érintetlen maradt. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.

 

Gyógyászati felhasználása

A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem tartalma miatt használjuk. A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen, télen pedig melegen fogyasztandó.

 

A növény gyógyhatásai

Erősíti az immunrendszert, és mivel magas a C-vitamin tartalma remek antioxidáns is, védi a sejteket, és segít lebontani a zsíros élelmiszereket.

Serkenti a mellékvese működését, vesekő, vesehomok esetén kiváló vízhajtó is, ezen kívül epe és máj működés zavarainál is fogyaszthatjuk! Csökkenti a koleszterinszintet, rendszeres fogyasztása egyensúlyban tartja a pajzsmirigyet és pótolja a szervezet számára szükséges jód mennyiségét, mivel természetes formában tartalmaz jódot.

Magas a növény pektin- és csersavtartalma - így hasmenés ellen is fogyasztható. Található benne még B2-vitamin, fenolvegyületek, valamint kis mennyiségben A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.

 

A csipkebogyó alkalmazása

A két féleképpen is készíthetünk belőle teát. Hideg vízben áztatjuk egy egész éjszakán át a termést, majd így fogyasszuk el (megőrzi a C-vitamin tartalmát). Vagy forraljunk fel vizet és ebben főzzük a termését 3-5 percig (így sok vas, magnézium és ásványi só oldódik ki).

Elkészíthetjük úgy is, ha az éjszakai áztatás után a visszamaradt csipkehúst 3-5 percig forraljuk. Így kiázik belőle a C-vitamin és az ásványi anyagokat is megmentjük. A teakészítéshez zománcozott vagy üvegedényt használjunk és csak műanyag szűrővel szűrjük le a teát!

Készíthetünk még belőle csipkebogyó lekvártcsipkebogyó szörpöt és bort is. Nagyon finom és egészséges, de ma már arckrém, fürdőolaj és bőrfeszesítő zselé is készül belőle.

 

Intelmek

Illatos rózsák terméseit ne használjuk fel teákhoz, mert néhány esetben allergiás reakciót váltanak ki.

 


NEKED AJÁNLJUK
Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek
  Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta...
TOVÁBB
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb...
TOVÁBB
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a...
TOVÁBB
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere. Kiváló hurutoldó, így megszabadíthatjuk a légutakat a...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék