Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a kollagén fogyasztása

 

A bőrünk állapota sokat elárul rólunk. Bizonyára senki nem bánná, ha bőre szépsége, feszessége, finomsága nem változna meg az idő során. Azonban a bőrünkön az általános egészségi állapotunk, a napi gondok, betegségeink, lelki válságok nyomot hagynak.

 

Bőrünk 75%-át kollagén alkotja. Nevét egy görög szóból kapta, aminek a jelentése az, hogy „ragasztó”, ami nyilvánvalóan a test összetartó képességére utal. A kollagén a legfontosabb strukturális fehérje, amit a legnagyobb %-ban tartalmaz a testünk. Rugalmasságot ad a bőrünknek, a hajnak, az ínszalagoknak, inaknak, valamint szilárdságot a csontoknak, porcoknak. A kollagén több aminosavból épül fel.

A test kollagén termelése az életkorral egyre csökken, először azt vesszük észre, hogy harminc éves korunk környékén, arcunkon apró szarkalábak, ráncok képződnek. A bőr elveszti fiatalságát, ragyogását lassan kiszárad, a haj meggyengül és elveszíti fényét.

 

Bizonyos bőrelváltozások örökletesek. Az öregedés első jelei természetesek, a sejtekbe programozott biológiai törvényszerűségek következményei. Azonban az örökletes folyamatokat késleltethetjük.

 

A kollagén a bőr szilárdító váza. Összetartja a bőrt és alátámasztja az egyéb szöveteket és vérereket. Ha a kollagén szerkezetében változás áll be a bőr veszít rugalmasságából, feszességéből. A kollagén szerkezete a természetes öregedési folyamat miatt vagy a környezeti hatásoknak köszönhetően (cigaretta, kávé, napozás, egyensúlytalan étkezés) eredeti szerkezetét elveszti, megtöredezik.

 

Bőrünk három összefüggő rétegből áll

●   felhám (epidermisz),

●   irha ( dermisz),

●   bőr alatti kötőszövet (subcutis).

 

Az öregedés első jelei már a felnőttkor kezdetén, 20-25 éves kortól jelentkeznek. Az arcbőr mattabbá válik és megjelenhetnek az epidermiszben az első finom ráncok (a homlok függőleges ráncai és a szem külső sarka körüli apró ráncok), a bőr veszíteni kezd rugalmasságából. 40 év felett lelassulnak az anyagcsere folyamatok, a bőr mirigyeinek tevékenysége csökken, a bőr elvékonyodik, zsírhiányos, dehidratált lesz.

A fibroblast sejtek kevesebb kollagén-, elasztinrostot és glikánt termelnek, ezért a dermisz besüpped, a bőr elveszti feszességét, és ráncossá válik.

 

A kollagén és az elasztin mennyisége egy százalékkal csökken évente.

 

A szarkalábak, az ajkak körüli és a szemöldök közötti ráncok, az orr körüli barázdák egyre mélyebben lesznek és elérik a dermisz mélységét. A kollagén termelődését szilíciummal tudjuk segíteni.

 

 

A bőr öregedési folyamatában nagy szerepet játszanak a sejtek biológiai hártyáját veszélyeztető szabad gyökök is, ezért nagyon fontos a kollagén mellett kellő mennyiségű antioxidáns (E-vitamin, C-vitamin) bevitele is.

 

Kollagén és kötőszövet

A kollagén nagyon fontos szerepet játszik a kötő- és támasztószövet stabilitásában és szilárdítja azt.

A kötőszöveti gyengeség lehetőséget ad a narancsbőr megjelenésének is. A kötőszövet gyengesége azonban lehet öröklött állapot is. Emellett a mozgáshiány, a terhesség során kialakult nagy súlytöbblet, és a gyakori hízás-fogyás (yo-yo effektus), a helytelen táplálkozás, elsavasodás, a nyomelemek hiánya (szilícium), folyadékhiány, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok és az öregedés vezethetnek kötőszöveti gyengeséghez. Ha kötőszöveteket megerősítjük, megakadályozzuk gyengülésüket.

Az ösztrogénszint csökkenésével a bőrt erősítő kollagén és a bőrt rugalmassá tevő elasztin mennyisége szintén csökken, így a bőr vékonyabb, szárazabb, rugalmatlanabb és sérülékenyebb lesz.

 

Tipikus kötőszöveti gyengeség például a horkolás, amikor a lágy szájpad veszít rugalmasságából és így kialakul a közismerten kellemetlen kórkép. Sok estben annak tulajdonítható, hogy az orr- és a szájüreget elválasztó szájpad hátsó része lazább a szokottnál.

 

Kollagén és a cellulitisz

A kötőszöveti betegségek közül a narancsbőr (a kissé összenyomott bőrön megjelenő pici gödröcskék) áll legfőképp az érdeklődés középpontjában. A főleg nőkön, elsősorban az alsó testtájon megjelenő elváltozás esztétikailag zavaró elsősorban. Előfordulása nem elsősorban a kövérséghez köthető, jó alakú, fiatal nőkön is jelentkezhet alkati adottság, öröklődési hajlam, valamint nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány, kevés vitamin és ásványi anyag fogyasztása, hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása esetén.

Másik zavaró kozmetikai tényező az ún. stria, eleinte lilásvörös, majd gyöngyház fényű csíkokkal a fenék, a has vagy a mell tájékán. Kialakulását a kötőszöveti gyengeség mellett a gyors növekedés, a nagy testsúlyváltozás vagy hormonális okok idézhetik elő.

 

A bőrbetegségek a test bármelyik részét érinthetik, és okozhatnak súlyos, életveszélyes állapotot is. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, sok folyadék fogyasztása és a táplálék-kiegészítők ésszerű használata mind jótékony hatású lehet.

 

A változás korát követő 10 év folyamán a kollagénszint jelentősen megfogyatkozik. A fitoösztrogénben gazdag növények befolyásolják a csont sűrűségét és enyhítik a klimax korában fellépő tüneteket. A bőr elvékonyodása az öregedés természetes velejárója, de szteroidok szedése is okozhatja. Az ekcémát vagy a bőrkiütéseket gyakran allergia váltja ki, például a fémre, a napfényre, kozmetikai szerekre, növényekre, élelmiszerekre vagy egyéb anyagokra való túlérzékenység, míg a pikkelysömört a stressz súlyosbíthatja. A vese- vagy májbetegségek akadályozzák a méreganyagok kiürülését, ami bőrjelenségeket okozhat. A kiterjedt véraláfutások kialakulhatnak a hiányos táplálkozás, a vérszegénység, véralvadásgátló gyógyszerek szedése vagy az elhízás következtében, ritkán a rák korai jele is lehet. A bőrkeményedéseket és a tyúkszemet nyomódás okozhatja, például a nem megfelelő cipő viselete.

Ahhoz, hogy megszüntethesse bőre szárazságát, illetve megszabadulhasson az ekcémától és a bőrkiütésektől, ügyeljen a helyes életvitelre.

A kollagén antioxidánsokkal (C-vitamin) való alkalmazása megvédi a bőrt a külső behatásoktól és a sejteket károsító szabad gyököktől. Enyhíti a bőrkiütéseket és az ekcémát, helyreállítja az égések, vágások, horzsolások nyomán károsodott szöveteket, gátolja a gyulladások keletkezését, elősegíti a gyógyulást, segít a viszketés és a szárazság megszüntetésében.

 

A kollagén nagyon alacsony tápértékű, száraz állapotában 98% fehérjét tartalmazó, könnyen felszívódó gyógyhatású természetes anyag. Magas fehérjetartalmánál fogva a csontok és porcok kalcium tartalmának pótlására kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása nagymértékben csökkentheti vagy akár meg is megszüntetheti az ízületi fájdalmakat. Ízületeink rugalmasságáért a kollagén a felelős, sőt az ízületek közötti kenőanyagban is ez a fehérje található. Porcok károsodásának javítására, ízületi gyulladások csökkentésére, ízületi panaszok esetén jelentkező fájdalom kezelésére javasolható a kollagén rendszeres fogyasztása.

Fogyasztása energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle. Számos fogyókúrás készítmény alap összetevője. Csökkenti az éhségérzetet.

 

A kollagén fogyasztásának pozitív hatásai

●   fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt,

●   csökkenti a ráncokat, a narancsbőrös területek mértékét, támogatja bőrünk egészségét,

●   erősíti a csontokat és az ízületeket, kezeli a gyulladásokat,

●   kezeli a már kialakult ízületi fájdalmakat,

●   csökkenti a reumatoid artritiszben szenvedő betegek fájdalomérzetét és növeli mozgásképességét,

●   fokozza a teljesítményt és az izomépítést,

●   az izomszövet számára glükózból energiát állít elő,

●   hatással van a növekedési hormon termelésére is, ami elengedhetetlen az izomszövet növekedéséhez,

●   a kollagénben található prolin aminosav gyorsítja a sebek gyógyulását,

●   támogatja az emésztést,

●   erősíti a kötőszövetet, a bélfalakat, és segíti a folyadék felvételét a belekben, gyógyíthatja a szivárgó bél betegséget.

 

Mitől csökken a kollagénszint?

●   dohányzás,

●   magas cukorfogyasztás,

●   káros napsugárzás,

●   autoimmun betegségek,

●   genetikai elváltozások,

●   kor.

 

A kor az egyetlen olyan tényező, amelyet nem lehet direkt elkerülni. A kor előrehaladtával a testünk kollagénállománya folyamatosan fogyatkozik.

 

A szervezetünk állít elő kollagént, de annak mértéke folyamatosan csökken. Ha élvezni szeretnénk a kollagén pozitív hatásait, akkor célszerű azt külső forrásból pótolni, melyre több lehetőség is kínálkozik.

 

Fogyasszunk sok kollagénben gazdag ételt, mint például: állatok bőre, porcai, de leginkább olyan levesek, amiben a húst csonttal együtt főzzük meg (kocsonya).

Megoldás lehet még a közönséges zselatin fogyasztása is. Sütemények, torták készítésekor találkozhatunk vele leggyakrabban.

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában, a nyirokban, a nyálban és a...
TOVÁBB
Erős test és derűs lélek – Természetes gyógymódok almaecettel
  Az almaecet gyógyerejével enyhíthetjük a fej- és torokfájást, a megfázást, az ízületi bántalmakat vagy az emésztési zavarokat is.   Almaecet és méz —...
TOVÁBB
Koronavírus idején
  Néhány héttel ez előtt senki sem gondolta, hogy a 21. században lesz olyan nap, amikor nem mehetünk ki az utcára, mert kijárási tilalom van...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes...

Címkék