Húsvét elengedhetetlen étele a sárga túró

 

Az ország észak-keleti csücskében a sárga túró a húsvéti menüsor elengedhetetlen része.

 Fotó: Egészségtér

Ezt az ételt általában egy évben csak egyszer, húsvétkor fogyasztják, és a család apraja-nagyja szereti.

A sárga túró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismert. Több néven ismert: sárga- vagy édes túró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.

 

Hozzávalók    

●   1 l házi tej,

●   10 db tojás (közepes, "M"-es méretű),

●   1 csipet só,

●   kristálycukor ízlés szerint (kb. 10 csapott evőkanállal).

 

Elkészítés        

A tojásokat egy tálba felütjük és a cukorral, csipet sóval habverő segítségével elkeverjük. Nem kell felverni, csak alaposan elkeverni a sárgáját a fehérjével.

Egy nagyobb lábast vízzel kiöblítünk, és a tejet feltesszük melegedni.

Hozzáöntjük az elkavart tojásokat a tejhez, és lassú tűzön (lángelosztóval), óvatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tejsavó kicsapódik (a tej vízszerűvé változik és a tojások túrószerűvé állnak össze).

Amikor a tojások belekerülnek a tejbe, hasonlít egy puding elkészítéséhez. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen leéghet, egy pillanatra sem szabad abba hagyni a kevergetést! Érdemes spatulával kevergetni fakanál helyett, így nem fog leégni.

Sűrűsödés után néhány perccel már látható, ahogy a savó kezd kicsapódni.

Egy tésztaszűrőbe textildarabot, vagy függönydarabot fektetünk, ráöntjük az elkészült túrót, óvatosan mozgatjuk, rázogatjuk, hagyjuk pár percet csurogni, hűlni.

Ezek után összecsavarjuk a széleit, jó alaposan kipréseljük, gömbalakot formálunk belőle, kötünk rá egy madzagot és felakasztjuk hűvös helyre, hogy kicsepeghessen belőle a tejsavó. Ha lecsepegett és kihűlt kibontjuk a textilből és hűtőbe tesszük tálalásig.

Tálaláskor szeletekre vágva kerül asztalra a húsvéti sonkával, főtt kolbásszal, kaláccsal ez a ránézésre is esztétikus és különleges étel, mely igazi ízélményt nyújt.

 

 

A lecsepegtetett lét nem szabad kiönteni. Rántásokhoz, habarásokhoz felhasználhatjuk, de reggelink része is lehet. Régen ezt a lecsepegtetett lét húsvét reggelén egyszerűen csak megitták. Tudj meg mindent a tejsavó gyógyhatásáról!

 

A sárga túró elkészítése házanként eltérő. Van, aki úgy szereti, ha a fehérje nem nagyon van összekeverve a sárgájával és talán így mutatósabb is, de ízlés dolga.

Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, de célszerű egy-egy adagot csak 10 tojással készíteni, mivel így sokkal könnyebben tudunk bánni vele. Igaz, hogy hosszadalmasabb így az elkészítése, de megéri. Ha 30 tojásból szeretnénk, akkor három adagban 3 liter tejjel kell készíteni.

 

A sárga túrót ízlés szerint lehet ízesíteni citromhéjjal, mazsolával, vaníliával, fahéjjal, de az igazi sárga túró csak sót és cukrot tartalmaz ízesítő anyagként.

 


NEKED AJÁNLJUK
Minden háznál legyen sósborszesz
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is használ, nem biztos, de az tény, hogy több mint 100 éve...
TOVÁBB
Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a kollagén fogyasztása
  A bőrünk állapota sokat elárul rólunk. Bizonyára senki nem bánná, ha bőre szépsége, feszessége, finomsága nem változna meg az idő során. Azonban a...
TOVÁBB
Tények és tévhitek a tojásról
  A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és segít a...
TOVÁBB
Nyirokrendszer – szervezetünk szennyvízcsatornájának megtisztítása
  A nyirokrendszer megtisztításával méregteleníthetjük az összes szervet. A nyirokrendszert úgy kell elképzelni, mint egy mini csatornarendszert, behálózza...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A Sclerosis multiplex lelki okai
  A sclerosis (szklerózis) multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz...
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A...
A megfázás lelki okai
  A megfázás jelzi, hogy belsőleg hideggé váltam, hiányzik belőlem a melegség, mivel az...
Mindenkinek meg kellene tanulnia meditálni!
  Miért meditálunk? Azért meditálunk, mert minket ez a világ nem tudott...

Címkék