A mangán egy olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége, de számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele.
Egy átlagos felnőtt ember átlagos napi mangánszükséglete 2,5-5 mg.
A mangán segít azokat az enzimeket aktiválni, amelyek szükségesek, hogy a szervezet a biotint, a B1- és a C-vitamint megfelelően fel tudja használni.
Miért van szüksége szervezetünknek mangánra?
● szükséges a csontok normális szerkezetéhez,
● fontos szerepet játszik a tiroxin, a pajzsmirigyhormon képződésében,
● a központi idegrendszer kifogástalan működéséhez és a normális szaporodáshoz is fontos a jelenléte,
● szükséges a táplálékok megfelelő emésztéséhez, hasznosításához,
● szórakozottság, figyelmetlenség vagy emlékezetkiesés esetén is gondolhatunk mangánhiányra,
● segíti a szervezetet a fáradtság mielőbbi leküzdésében,
● elősegíti a normális idegreflexet és csökkenti az idegek ingerelhetőségét.
Akit visszatérő szédülések gyötörnek, adjon több mangánt az étrendjéhez.
Mi történhet mangán hiány esetén?
A mangán hiánya terméketlenséget okozhat, ataxia tüneteket (az izommozgás össze rendezetlensége, a koordinált mozgás elvesztése) válthat ki, a csontrendszer fejlődési zavarait idézheti elő.
Általános tünetek: térdfájdalom, szédülés, hallászavar, rossz egyensúlyérzék. Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett nincs szükség mangán ásványi anyag utánpótlásra.
Legfőbb természetes forrásai: dió, ananász, datolyaszilva, petrezselyemgyökér, fejes saláta, alma, szamóca, paraj, cékla, borsó, répa, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabona magvak, teljes kiőrlésű barna kenyér,
Nagy adagban történő kalcium és foszforfelvétel gátolja a mangán felszívódását.
Szerencsére a konkrét mangánhiány rendkívül ritka. A mangánhiány kialakulhat egyoldalú, szegényes táplálkozás, étkezési zavar vagy éppen felszívódási probléma miatt is.