Pusztít a selyemfényű puszpángmoly

 

A selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) hazánkban Sopron környékén 2011-ben figyelték meg először, azóta az egész országban károsított a puszpáng (Buxus) bokrokon.

 selyemfényű puszpángmoly, puszpáng, buxus, növényvédelem

A kertépítők, kertszépítők szeretik a buxusokat, mert évekig nem ismerték kártevőjét, könnyen kezelhető, jól nyírható, alakítható örökzöld növénye volt a parkoknak, kerteknek.

A selyemfényű puszpángmoly kifejlett egyedként körülbelül négy centiméter nagyságú, fehéres színű, a szárnyain barnás szegéllyel. Évente három nemzedéket nevel. Az áttelelő hernyók március-április környékén kezdenek aktivizálódni, mikor a hőmérséklet eléri a 9-10 °C-ot.

selyemfényű puszpángmoly, puszpáng, buxus, növényvédelem

A puszpángmoly gyors elterjedésében szerepet játszottak az importból származó, nagy tömegben felhasznált fertőzött gyökeres buxus tövek, valamint a lepke aktív mozgása is. A lepke jó repülő, több kilométeres távolságban is megkeresi a tápnövényét.

 

A kártételt a puszpángmoly a rágással okozza. A legnagyobb probléma, hogy a növény belsejében kezd el rágni a kártevő, így már csak későn, a tarrágást vehetjük észre. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy kártevők csúfítják bokrainkat. Elsőre úgy tűnhet, hogy szárazság miatt száradnak a levelek, vagy esetleg gombabetegség támadhatta meg buxusunk. A fiatal hernyók a leveleknek csak az egyik oldaláról rágják le a levélszövetet, ezek után pedig az így megcsócsált levelek kisárgulnak. A nagyobb hernyók gyorsan és teljes körűen pusztítanak, megeszik a teljes levéllemezt.

A hernyók alkonyati óráktól aktívabbak, inkább éjjel esznek, ezért nappal szinte észre sem vehető, hogy pusztítanak, azonban a bokrok megmozgatásával fel lehet őket zavarni.

 

A buxusnak nagyon jó a megújuló képessége – a lerágott puszpángok (metszést követően) kihajtanak.

 

 

A késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni, már ami az áttelelő nemzedéket illeti. Ilyenkor alaposan át kell nézni a bokrot és a hajtásvégeken található összeszőtt leveleket – amelyekben telelnek – el kell távolítani, majd véglegesen megsemmisíteni.

 

Ha úgy gondolod, hogy a puszpángmoly elintézte a buxusod, ne ess kétségbe, van megoldás! Először is a száraz részeket el kell távolítani és a bokrot gondosan kitisztítani. Vegetációs időszakban metszést követően 10-14 nap múlva kezd el hajtani újra a puszpáng.

Ha megtudtad menteni a bokrot a tarrágást követően, akkor törődj vele még egy kicsit. Igényli a vizet, tápanyagot és a növényvédelmet. Tartani kell a további hernyótámadástól és ilyenkor fokozott figyelemmel kell követni a puszpáng életét, keresni-kutatni kell a hernyókat a bokor belsejében, a bábokat a hajtások felső részein.

 

Védekezés természetesen

Az áttelelő nemzedéknél a késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni. Ilyenkor oda kell figyelni a kettesével-hármasával összeszőtt levelekre, amik többnyire a hajtásvégeken figyelhető meg. Ezeket le kell vágni és égetéssel elpusztítani. Ne dobjuk szemétbe! Nagyobb mértékű rágások után érdemes a puszpángot erősebben visszavágni, elősegítve ezzel regenerálódását. A puszpáng megújuló képessége nagyon jó.

 

Magyarországon is egyre több madárfaj szedi össze a selyemfényű puszpángmoly hernyóját. 

 

Törekedni kell a hernyók elleni védekezésre és akkor nincs rágáskár. A legfiatalabb hernyókat is meg lehet találni, keresni kell az összeszőtt leveleket.

 

Védekezzünk a biológiai hatóanyagú, Bacillus thuringiensis készítményekkel, pl. Dipel.

 

A permetléhez ajánlott tapadó szert adni, erre a célra megfelelnek a házi szerek is. Törekedni kell a teljes lombozat befedésére, a szövedékek között is, tehát a permetezőkészüléket minél nagyobb nyomáson kell üzemeltetni.

Ha csak néhány, kisebb puszpángunk van, alkalmazhatjuk a következő kezelést: szódabikarbónát keverjünk össze finomliszttel 1:1 arányban és ezzel szórjuk be a bokrokat, ügyelve arra, hogy a bokrok belsejébe is jusson a porból. Néhány óra múlva már láthatjuk is az elpusztult hernyókat a bokor tövében. Erős fertőzöttségnél, illetve eső után meg kell ismételni a kezelést.

 

növényvédelem

Hatékony védekezés kiskertedben a liszteske ellen
    Egyre nagyobb gondot okoznak fóliasátrakban, üvegházakban és már a kiskertekben is a liszteskék, vagy más néven az üvegházi molytetűk...
TOVÁBB
Vegyszermentesen a leandert károsító pajzstetű ellen
  Nem is gondolnád, hogy háztartásod mennyi hatékony fegyvert rejt növényeid kártevői számára.   Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba,...
TOVÁBB
A szódabikarbóna 49 féle felhasználási módja a háztartásban
  A szódabikarbónát bátran fogyaszthatjuk az egészségünk megőrzése érdekében és néhány betegséget gyógyíthatunk is vele. Egyszerű és nagyszerű...
TOVÁBB
A biogazdálkodás egyik legegyszerűbb permetleve csalánból készül
  A biokertészek tudják, hogy egy igazi kertben, akárcsak a természetben, megvan az ökológiai rend. Vagyis ahol van kártevő, ott mindig felbukkannak azok...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
A szódabikarbóna természetes felhasználása a kertben
Nem csak takarítás során, főzőcskézés közben, vagy a fürdőszobában lehet nagy segítségünkre a szódabikarbóna, hanem bizony a kertben is! Cikkünkben...
TOVÁBB
Hatékony védekezés kiskertedben a liszteske ellen
    Egyre nagyobb gondot okoznak fóliasátrakban, üvegházakban és már a kiskertekben is a liszteskék, vagy más néven az üvegházi molytetűk...
TOVÁBB
Vegyszermentesen a leandert károsító pajzstetű ellen
  Nem is gondolnád, hogy háztartásod mennyi hatékony fegyvert rejt növényeid kártevői számára.   Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba,...
TOVÁBB
A biogazdálkodás egyik legegyszerűbb permetleve csalánból készül
  A biokertészek tudják, hogy egy igazi kertben, akárcsak a természetben, megvan az ökológiai rend. Vagyis ahol van kártevő, ott mindig felbukkannak azok...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék