Pusztít a selyemfényű puszpángmoly

 

A selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) hazánkban Sopron környékén 2011-ben figyelték meg először, azóta az egész országban károsított a puszpáng (Buxus) bokrokon.

 selyemfényű puszpángmoly, puszpáng, buxus, növényvédelem

A kertépítők, kertszépítők szeretik a buxusokat, mert évekig nem ismerték kártevőjét, könnyen kezelhető, jól nyírható, alakítható örökzöld növénye volt a parkoknak, kerteknek.

A selyemfényű puszpángmoly kifejlett egyedként körülbelül négy centiméter nagyságú, fehéres színű, a szárnyain barnás szegéllyel. Évente három nemzedéket nevel. Az áttelelő hernyók március-április környékén kezdenek aktivizálódni, mikor a hőmérséklet eléri a 9-10 °C-ot.

selyemfényű puszpángmoly, puszpáng, buxus, növényvédelem

A puszpángmoly gyors elterjedésében szerepet játszottak az importból származó, nagy tömegben felhasznált fertőzött gyökeres buxus tövek, valamint a lepke aktív mozgása is. A lepke jó repülő, több kilométeres távolságban is megkeresi a tápnövényét.

 

A kártételt a puszpángmoly a rágással okozza. A legnagyobb probléma, hogy a növény belsejében kezd el rágni a kártevő, így már csak későn, a tarrágást vehetjük észre. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy kártevők csúfítják bokrainkat. Elsőre úgy tűnhet, hogy szárazság miatt száradnak a levelek, vagy esetleg gombabetegség támadhatta meg buxusunk. A fiatal hernyók a leveleknek csak az egyik oldaláról rágják le a levélszövetet, ezek után pedig az így megcsócsált levelek kisárgulnak. A nagyobb hernyók gyorsan és teljes körűen pusztítanak, megeszik a teljes levéllemezt.

A hernyók alkonyati óráktól aktívabbak, inkább éjjel esznek, ezért nappal szinte észre sem vehető, hogy pusztítanak, azonban a bokrok megmozgatásával fel lehet őket zavarni.

 

A buxusnak nagyon jó a megújuló képessége – a lerágott puszpángok (metszést követően) kihajtanak.

 

 

A késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni, már ami az áttelelő nemzedéket illeti. Ilyenkor alaposan át kell nézni a bokrot és a hajtásvégeken található összeszőtt leveleket – amelyekben telelnek – el kell távolítani, majd véglegesen megsemmisíteni.

 

Ha úgy gondolod, hogy a puszpángmoly elintézte a buxusod, ne ess kétségbe, van megoldás! Először is a száraz részeket el kell távolítani és a bokrot gondosan kitisztítani. Vegetációs időszakban metszést követően 10-14 nap múlva kezd el hajtani újra a puszpáng.

Ha megtudtad menteni a bokrot a tarrágást követően, akkor törődj vele még egy kicsit. Igényli a vizet, tápanyagot és a növényvédelmet. Tartani kell a további hernyótámadástól és ilyenkor fokozott figyelemmel kell követni a puszpáng életét, keresni-kutatni kell a hernyókat a bokor belsejében, a bábokat a hajtások felső részein.

 

Védekezés természetesen

Az áttelelő nemzedéknél a késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni. Ilyenkor oda kell figyelni a kettesével-hármasával összeszőtt levelekre, amik többnyire a hajtásvégeken figyelhető meg. Ezeket le kell vágni és égetéssel elpusztítani. Ne dobjuk szemétbe! Nagyobb mértékű rágások után érdemes a puszpángot erősebben visszavágni, elősegítve ezzel regenerálódását. A puszpáng megújuló képessége nagyon jó.

 

Magyarországon is egyre több madárfaj szedi össze a selyemfényű puszpángmoly hernyóját. 

 

Törekedni kell a hernyók elleni védekezésre és akkor nincs rágáskár. A legfiatalabb hernyókat is meg lehet találni, keresni kell az összeszőtt leveleket.

 

Védekezzünk a biológiai hatóanyagú, Bacillus thuringiensis készítményekkel, pl. Dipel.

 

A permetléhez ajánlott tapadó szert adni, erre a célra megfelelnek a házi szerek is. Törekedni kell a teljes lombozat befedésére, a szövedékek között is, tehát a permetezőkészüléket minél nagyobb nyomáson kell üzemeltetni.

Ha csak néhány, kisebb puszpángunk van, alkalmazhatjuk a következő kezelést: szódabikarbónát keverjünk össze finomliszttel 1:1 arányban és ezzel szórjuk be a bokrokat, ügyelve arra, hogy a bokrok belsejébe is jusson a porból. Néhány óra múlva már láthatjuk is az elpusztult hernyókat a bokor tövében. Erős fertőzöttségnél, illetve eső után meg kell ismételni a kezelést.

 

növényvédelem

Hatékony védekezés kiskertedben a liszteske ellen
    Egyre nagyobb gondot okoznak fóliasátrakban, üvegházakban és már a kiskertekben is a liszteskék, vagy más néven az üvegházi molytetűk...
TOVÁBB
Vegyszermentesen a leandert károsító pajzstetű ellen
  Nem is gondolnád, hogy háztartásod mennyi hatékony fegyvert rejt növényeid kártevői számára.   Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba,...
TOVÁBB
A szódabikarbóna 49 féle felhasználási módja a háztartásban
  A szódabikarbónát bátran fogyaszthatjuk az egészségünk megőrzése érdekében és néhány betegséget gyógyíthatunk is vele. Egyszerű és nagyszerű...
TOVÁBB
A biogazdálkodás egyik legegyszerűbb permetleve csalánból készül
  A biokertészek tudják, hogy egy igazi kertben, akárcsak a természetben, megvan az ökológiai rend. Vagyis ahol van kártevő, ott mindig felbukkannak azok...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
A szódabikarbóna természetes felhasználása a kertben
Nem csak takarítás során, főzőcskézés közben, vagy a fürdőszobában lehet nagy segítségünkre a szódabikarbóna, hanem bizony a kertben is! Cikkünkben...
TOVÁBB
Hatékony védekezés kiskertedben a liszteske ellen
    Egyre nagyobb gondot okoznak fóliasátrakban, üvegházakban és már a kiskertekben is a liszteskék, vagy más néven az üvegházi molytetűk...
TOVÁBB
Vegyszermentesen a leandert károsító pajzstetű ellen
  Nem is gondolnád, hogy háztartásod mennyi hatékony fegyvert rejt növényeid kártevői számára.   Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba,...
TOVÁBB
Leanderek szaporítása magról
  Bizonyára mindenki ismeri a leandert, és bizonyára sokan vannak, akik szívesen megpróbálkoznak szaporításával is. A leanderek szaporításának...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék