A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne

 

A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik és ehető.

 

A nyár végén, ősz elején érő, C-vitaminban igen gazdag japánbirs termései ugyan úgy felhasználhatók sajtok, kompótok készítésére, mint a jól ismert kicsit nagyobb birsalma. Gyógyhatású gyümölcsök közé sorolható.

 

A japánbirs virágzása utána számíthatunk a gyümölcsök megjelenésére is. Nem ajánlott azonban nyers fogyasztásra, mivel ehetetlenül kemény, savanyú és keserű. Főzve azonban igazán különleges ízű lekvárt, befőttet, kompótot készíthetünk belőle.

 

A japánbirs C-vitamint, A-, B1-, B2- és E-vitamint jelentős mennyiségben tartalmaz. Aminosavakban gazdag, rostos gyümölcs, mely pektin tartalma miatt nagyobb megbecsülést érdemelne a mostaninál. Antioxidánsokban nem szűkölködik, fruktóz, glükóz és szorbit tartalma is jelentős. Tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a japánbirs termésének a leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír, csökkenti a vércukorszintet és erős zsírégető hatása van.

 

 

A japánbirs szedését egészen az első fagyokig lehet végezni, ez után pedig sötét, hűvös helyen kell tárolni a birsalmákat, feldolgozásig.

Mivel a japánbirs ágain hosszú tüskék helyezkednek el, ezért mindenképpen legyünk óvatosak, amikor begyűjtjük a termést.

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület...
TOVÁBB
A kókuszolaj jótékony hatásai
  Az egészséges életmódot támogatók körében ma már nagyon elterjedt a kókuszzsír vagy kókuszolaj használata. A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési...
TOVÁBB
Húsvét elengedhetetlen étele a sárga túró
  Az ország észak-keleti csücskében a sárga túró a húsvéti menüsor elengedhetetlen része.  Fotó: Egészségtér Ezt az ételt általában egy évben csak...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb...
Pajzsmirigy túlműködés esetén engedjük a testet megnyugodni
  A pajzsmirigy túlműködését a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés,...
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag...
Egy újabb gyomnövény a vadonból, mely gyógynövény
  A selyemkóró igazi Hungarikum, mert csak hazánkban, az alföldi részen termel nektárt, ezért...

Címkék