A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne

 

A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik és ehető.

 

A nyár végén, ősz elején érő, C-vitaminban igen gazdag japánbirs termései ugyan úgy felhasználhatók sajtok, kompótok készítésére, mint a jól ismert kicsit nagyobb birsalma. Gyógyhatású gyümölcsök közé sorolható.

 

A japánbirs virágzása utána számíthatunk a gyümölcsök megjelenésére is. Nem ajánlott azonban nyers fogyasztásra, mivel ehetetlenül kemény, savanyú és keserű. Főzve azonban igazán különleges ízű lekvárt, befőttet, kompótot készíthetünk belőle.

 

A japánbirs C-vitamint, A-, B1-, B2- és E-vitamint jelentős mennyiségben tartalmaz. Aminosavakban gazdag, rostos gyümölcs, mely pektin tartalma miatt nagyobb megbecsülést érdemelne a mostaninál. Antioxidánsokban nem szűkölködik, fruktóz, glükóz és szorbit tartalma is jelentős. Tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a japánbirs termésének a leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír, csökkenti a vércukorszintet és erős zsírégető hatása van.

 

 

A japánbirs szedését egészen az első fagyokig lehet végezni, ez után pedig sötét, hűvös helyen kell tárolni a birsalmákat, feldolgozásig.

Mivel a japánbirs ágain hosszú tüskék helyezkednek el, ezért mindenképpen legyünk óvatosak, amikor begyűjtjük a termést.

 


NEKED AJÁNLJUK
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak...
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek...
A barna foltos banán fogyasztása fontos tápanyagokat biztosít számunkra
  Manapság a banán, mint egzotikum, már rég vesztett értékéből, köszönhetően az új,...
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos...

Címkék