A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne

 

A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik és ehető.

 

A nyár végén, ősz elején érő, C-vitaminban igen gazdag japánbirs termései ugyan úgy felhasználhatók sajtok, kompótok készítésére, mint a jól ismert kicsit nagyobb birsalma. Gyógyhatású gyümölcsök közé sorolható.

 

A japánbirs virágzása utána számíthatunk a gyümölcsök megjelenésére is. Nem ajánlott azonban nyers fogyasztásra, mivel ehetetlenül kemény, savanyú és keserű. Főzve azonban igazán különleges ízű lekvárt, befőttet, kompótot készíthetünk belőle.

 

A japánbirs C-vitamint, A-, B1-, B2- és E-vitamint jelentős mennyiségben tartalmaz. Aminosavakban gazdag, rostos gyümölcs, mely pektin tartalma miatt nagyobb megbecsülést érdemelne a mostaninál. Antioxidánsokban nem szűkölködik, fruktóz, glükóz és szorbit tartalma is jelentős. Tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a japánbirs termésének a leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír, csökkenti a vércukorszintet és erős zsírégető hatása van.

 

 

A japánbirs szedését egészen az első fagyokig lehet végezni, ez után pedig sötét, hűvös helyen kell tárolni a birsalmákat, feldolgozásig.

Mivel a japánbirs ágain hosszú tüskék helyezkednek el, ezért mindenképpen legyünk óvatosak, amikor begyűjtjük a termést.

 


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék