A triptofán javítja az általános egészséget

 

A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja a viselkedést is. Alacsony szintje a viselkedési zavarokkal is összefüggésbe hozható. Depressziós egyéneknél a triptofán szintje a normális alatt van.

 triptofén, nyugtató, stresszoldózsírégetés

A triptofán a húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike. Mivel esszenciális aminosav, ezért a szervezet nem tudja előállítani, táplálékkal kell bevinni. A reggeli energiaszintünk leginkább attól függ, hogy előtte való nap hogy táplálkoztunk, mit csináltunk és pihentünk-e eleget. A triptofán ebben nagy segítség szervezetünk számára, mely megtalálható fehérjében gazdag élelmiszerekben, elsősorban a zabpehelyben, szárított datolyában, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, rákban, baromfihúsban, szezámmagban, csicseriborsóban, napraforgómagban, tökmagban, földimogyoróban.

 

Kutatásból kiderült, hogy az alacsony triptofán szinttel rendelkező emberek idegesebbek, ingerültebbek és jobban kifáradnak, mint azok, akik magasabb szinttel rendelkeznek. Akiknek magas a vérében a triptofán szint, kevésbé agresszívebbek és javul a szociális képességük.

Az is bizonyítást nyert, hogy akinek megfelelő a triptofán bevitele, a hosszútávú memóriája sokkal jobb. Akinek viszont alacsony, a memóriája, a gondolkodása kevésbé hatékony.

Az antidepresszánsok többsége úgy működik, hogy az agyba növeli a szerotonin szintjét. A szerotonin megfelelő szintje létfontosságú az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez – így a triptofánnal közvetetten javíthatóak az idegrendszeri funkciók. Ezért jó a triptofán a depresszió kezelésében is. – Persze csak orvosi felügyelet mellett.

 

 

 

A kutatások azt is kimutatták, hogy a triptofán bevétele után a szerotonin és a melatonin szintje párhuzamosan növekedik. Így nem csak a kedvünk lesz jó, hanem még az alvás minősége is. Gyorsabban el tudunk aludni, kevesebbszer ébredünk fel éjszaka, és reggel sokkal energikusabban kelhetünk. A melatonin szabályozza az optimális éjjel-nappali ciklust, hatással van az anyagcserére is. Sokkal nagyobb eséllyel lesz elhízott az, aki kialvatlan. Pozitív hatást gyakorol az immunrendszerre is.

 

A triptofán gyógyhatásai

●   Segít az alvás minőségének javításában, természetes nyugtató hatásai vannak, amelyek segítenek a jobb alvásban, és ezáltal javíthatja az általános egészséget.

●   Fokozza a hangulatot, csökkenti a depressziót és a szorongást, természetes hangulatjavító és védelmet nyújt a depresszió, a szorongás és a magas stressz szinthez kapcsolódó negatív tünetek (például az irritábilis bél szindróma és a szívbetegség) ellen.

●   A függőségek elleni küzdelemben is segít a triptofán. Javíthat a hagyományos kezelési programok hatékonyságán, amelyek az embereket arra tanítják, hogy hogyan kezeljék jobban az impulzusokat és a függőségi állapotukat.

●   A triptofán szint növekedése csökkenti a tenziós fejfájáshoz és a migrénhez kapcsolódó fájdalmat és az ehhez tartozó súlyos hányingert és alvási problémákat. A szerotonin megnövekedett agyi szintézise természetes gyógymódot jelenthet a fejfájásra és a migrén tüneteire, beleértve a fényérzékenységet, emésztési zavarokat és fájdalmat.

●   Segít fenntartani az egészséges súlyt a triptofán. A megnövekedett szerotonin szint elősegíti a nyugalmat, az elme tisztaságát, a sóvárgást és a jobb metabolikus működést, ami elősegíti a fogyást. Az alváshiány a fogyás ellenfele, a triptofán előnyös azok számára is, akik a fogyásra törekednek.

●   Növeli a fizikai teljesítményt, csökkenti a teljesítmény iránti aggodalmat és segít az embereknek a motiváció megtartásában. Ezért használják a versenysportolók évek óta, mivel ismert, hogy javítja az edzési eredményeket. A triptofán segít a fizikai teljesítmény javításában és a fáradtság leküzdésében.

 

Magas triptofán tartalmú ételek

A természetes forrásokból származó triptofán fogyasztásának előnye, hogy segíthet a felszívódásban, továbbá más esszenciális aminosavak, tápanyagok és egészséges zsírok forrása lehet. Az étrend nagyon fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában, az alvásban és a stressz kezelésében. Válasszunk fehérjékben és szénhidrátokban változatos étrendet, mivel ez lehetővé teszi a magas mennyiségű szerotonin szintetizálását. Mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerek elegendő triptofánt biztosítanak, de általában az állati eredetű élelmiszerek az aminosavak teljes forrásai.

A legjobb eredményt és a legerősebb nyugtató hatást a fehérje dús ételek kombinálása jelenti a kis mennyiségű finomítatlan szénhidrátot tartalmazó ételekkel (például burgonya, zöldség, bab vagy gyümölcs) annak érdekében, hogy átsegítsék a triptofánt a vér-agy gáton, ahol az növelheti a szerotonin szintet.

 

Nagy mennyiségű triptofánt tartalmazó élelmiszerek

●   tojás

●   spirulina

●   vadon fogott hal, mint a tőkehal és a lazac

●   legelőn nevelt baromfi

●   ökológiai, nyers tejtermékek, például tej, joghurt, túró vagy nyers sajtok

●   szezámmag, kesudió és dió

●   fűvel táplált marhahús vagy bárány

●   100% teljes kiőrlésű zab, barna rizs, kukorica vagy quinoa

●   hüvelyesek, bab, csicseriborsó, zöldborsót

●   burgonya

●   banán

 

Összefoglalva: A triptofánban gazdag ételeket fogyasztva segíthetjük a természetes nyugtató hatások elérését, a nyugodt alvást, küzdhetünk a szorongással és segíthetjük a zsírégetést. A triptofán stimulálja a növekedési hormonok felszabadulását, csökkenti a szénhidrátok iránti sóvárgást és bizonyos esetekben kiüti a cukorfüggőséget.

 

nyugtató

Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
Gyógynövény kisokos
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.   Nincs olyan ember,...
TOVÁBB
Egy növény, amely még 70 fölöttieknél is javítja a szemet, erősíti a látást és csökkenti a szemnyomást
  Tudományosan bizonyították, hogy a szemvidító fű csodát tesz a szem betegségeivel akkor is, ha egy fertőzésről van szó vagy idősebbeknél felmerülő...
TOVÁBB
Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék