A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!

 

A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani a koleszterinszintet és megelőzni a szívbetegségeket.

zellerszár, szárzeller, gyulladáscsökkentés, izületi gyulladásra, asztmára, méregtelenítés

A zellerszár nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, valamint tele van C-, B6- és K-vitaminokkal, káliummal, magnéziummal, szilíciummal, folsavval, és kisebb mennyiségben mangánt is tartalmaz.

 

Milyen jótékony hatásai vannak a zellerszárnak?

●   A szárzellerben található apigenin elpusztítja a daganatos sejteket, illetve megakadályozza, hogy a daganat továbbterjedjen.

●   Naponta 1-2 zellerszár elfogyasztásával már nagyon sokat tehetünk szívünk egészségéért és az ereinket érintő súlyos betegségek kivédéséért.

●   A zellerszár olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek segítik kordában tartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát és segítenek megakadályozni a test elsavasodását.

●   B-vitamin tartalmának köszönhetően idegerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Segít megnyugodni szorongás vagy pánikroham esetén.

●   Izzasztó és méregtelenítő hatású.

●   A zellerszár serkenti a vese működését.

 

 

●   Rostokban gazdag, segíti az emésztést. Emésztési panaszokra és étvágytalanságra is alkalmazható. Jót tesz a gyomornak, a lépnek és a hasnyálmirigynek.

●   A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert, a benne található flavonoidok nagyon hatékonyak a különböző daganatos megbetegedések megelőzésében.

●   A zellerszárlé magában vagy citromlével keverve hasznos diabétesz esetén is, segít szabályozni a vércukorszintet, ugyanakkor a savtúltengést is megszünteti.

●   A zellerszár szilícium tartalma hozzájárul az ízületek, az ütőerek és a kötőszövetek megújulásához, emellett megszünteti az emésztőrendszerben zajló erjedési folyamatokat, illetve a vér savasságát, mely rendszerint gyulladást vált ki a szövetekben.

●   A zeller friss levele és szára egyensúlyba hozza a petefészek és mellékvese funkcióit.

●   Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk. Segít a fogyásban.

●   Természetes módon csökkenti a gyulladást a szervezetben, ezért asztmában szenvedőknek, aknéval-, a bél gyulladásos problémáival-  vagy idült ízületi gyulladással küzdőknek kifejezetten ajánlott a zellerszár fogyasztása.

●   A sárgarépához hasonlóan a zeller is jelentős mértékben tartalmaz A-vitamint, valamint luteint és zeaxanthint. Ezek olyan mikrotápanyagok, amelyek biztosítják a szemünk egészségét. Ha rendszeresen fogyasztunk szárzellert, azzal csökkenthetjük a makula degeneráció, illetve a szürke hályog kialakulásának esélyét egyaránt.

 

100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz és sok rostot, ami sok diétában hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterinszint csökkentéséhez.

Vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!

 

méregtelenítés

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Csodákra képes a diófa levele!
A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző...
TOVÁBB
Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
  Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék