Az SLS (Sodium Lauryl Sulfate) az irritáció nagymestere

 

Tudod mi a közös az ipari tisztítószerekben, az autómosó folyadékban, a rovarirtókban, a mosogatószerben, a tusfürdőben és gyermeked fogkrémében? Az összetevő, ami miatt ezek mind olyan szuperül habzanak: a Sodium Lauryl Sulfate, vagy ahogy talán többen ismerik, az SLS.

 SLS, Sodium Lauryl Sulfate, bőrirrítáció, bőrbetegségek, zsíros haj, korpás haj

Az SLS az egyik legelterjedtebb tisztítószer összetevő, még ha nem is hallottál róla korábban. Egy átlagos tusfürdő, sampon, habfürdő összetevői között az SLS vagy egyéb alternatívája a második az összetevők között. Erős zsíroldó anyagként nemcsak a zsíros szennyeződéseket távolítja el a bőrről, hanem a bőr saját felső, zsíros rétegét is. Ennek révén hozzájárul a bőr faggyútermelési mechanizmusának egyensúlytalanságához (zsíros haj) vagy éppen a bőr szárazságához. Ha te is úgy érzed, hiába kened magadat egyfolytában testápolóval, a bőröd mégis száraz, akkor a háttérben akár az SLS-tartalmú tusfürdőd is állhat.

 

Mi az az SLS (Sodium Lauryl Sulfate)?

A nátrium (sodium) lauril szulfát (SLS) az egyik legelterjedtebb tisztítószer, tisztálkodási szer hatóanyag. Hatékony zsíroldó vegyület (anionos felületaktív anyag) segít eltávolítani a zsíros, olajos szennyeződéseket akár a bőrünkről, a hajunkról, a szánkból vagy bárhonnan a lakásban, edényeinkről, a csempéről, padlóról. Az SLS-t széles körben alkalmazzák mert számos kedvező tulajdonsága van, nemcsak mosásra jó, de alkalmas nedvesítésre és habképzésre is. Megtaláljuk ipari tisztítószerekben, például autómosó, ipari zsírtalanító anyagokban, háztartási felmosó szerekben, de tusfürdőkben, samponokban, szappanokban, habfürdőkben sőt még fogkrémekben is.

 

A hatóanyag tartalom a felhasználás céljától eltér, míg egy ipari tisztítószerben akár 50 %-os töménységben is jelen lehet, addig egyes tisztálkodási szerben csak pár tized százalékban van jelen. A tömény SLS erős fertőtlenítő szer is, elpusztítja például a herpesz és az AIDS vírusokat is. Bár tömény SLS lenyelve mérgező, igen sokat kell belőle meginni, ahhoz, hogy ártson. Még a legtöményebb háztartási tisztálkodó szerből is egy teljes flakonnal kéne elfogyasztani, hogy érezzük a káros hatást. Az SLS viszont egyes híresztelésekkel szemben nem rákkeltő. Bár takarítási, zsíroldhatósági szempontból valóban hatékony vegyület, viszont a bőrünknek, nyálkahártyáinknak sajnos egyáltalán nem előnyös, ha gyakran SLS-el találkozik.

 

Az SLS alternatívái sajnos szinte ugyanolyan ártalmasak.

Fontos tudni, hogy „zöldebbnek” tűnő nátrium coco-szulfát (Sodium coco-sulphate, SCS) a gyakorlatban szinte ugyanaz, mint az SLS, csak kevésbé tisztított kókuszolajból készül, ezért kevésbé habzik és változó a hatékonysága. Az SLS-t gyakran kevésbé irritáló hatású nátrium laureth-szulfáttal (SLES, INCI neve: sodium laureth sulfate) helyettesítik, ami viszont gyakran szennyezett a gyártás során keletkező káros anyagokkal. Az EWG adatbázisa szerint kiemelt kockázat a rákkeltő 1,4 dioxánnal való szennyezettség.

 

Az SLS káros hatásai bőrön, szemen szájban

 

 

Az SLS irritálja a bőrt

Az SLS-ről több tudományos kutatás is bizonyította, hogy erős bőrirritáló anyag. Ha nagyobb koncentrációban találkozunk vele akkor a bőrirritáció hamar jelentkezik, kisebb koncentráció esetén felnőtteknél körülbelül egy óra után jelentkezhetnek a tünetek, azaz ha egy órát ülünk a kádban, SLS-es habfürdővel. Vékonyabb, érzékenyebb bőrű embereknél, illetve csecsemőknél, gyermekeknél hamarabb jelentkeznek a tünetek. Magasabb hőmérsékleten – forró vizes kádban – ráadásul jobban érvényesül ezen hatás. Magas koncentrációjú, vagy hosszú idejű SLS és SCS kitettség esetén, tehát ne csodálkozzunk, ha kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőrünk. Az SLS-es sampon akár a fejbőr viszketését is okozhatja!

 

Az SLS súlyosbítja a bőrbetegségek (pl. ekcéma) tüneteit

Ekcémás vagy érzékeny bőrű embereknek nem javasolt SLS-t vagy SCS-t tartalmazó tisztálkodó szerek, tisztító szerek használata ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket. Egy orvosi szaklapban bemutatott kutatás is megerősíti, hogy atópiás dermatitiszben (bőrgyulladás) szenvedő betegek szignifikánsan rosszabbul reagálnak SLS kitettségre.

 

Az SLS irritálja a szemet

Állatkísérletek, sőt humán vizsgálatok is alátámasztják az SLS szemirritációs hatását. Érdemes ezért elkerülni, hogy SLS tartalmú sampon a szemünkbe kerüljön, de a legjobb, fejbőrünk védelme érdekében, ha kerüljük az ilyen samponokat és inkább natúr alternatívát választunk. Gyermekek esetében, akiknek bőre még érzékenyebb kifejezetten ajánlott SLS mentes terméket választani.

 

Az SLS aftákat okozhat a szájban és a szájnyálkahártya irritációjáért is felelős

Sajnos a legnagyobb fogkrém márkák termékeiben is találhatunk SLS-t. Vizsgálatok sajnos bemutatták, hogy a fogkrémek SLS tartalma nemcsak irritálja a száj nyálkahártyáját, de felelőssé tehető a szájban jelentkező aftákért. Kiderült, hogy ha elhagyjuk az SLS-es fogkrémet, az aftás tünetek hamarabb eltűnnek és nem újulnak ki. SLS tartalmú fogkrémet érzékenyebbeknek és gyerekeknek nem érdemes használni. Fogkrémben már könnyedén elérhetőek olyan alternatívák, amelyek csak természetes összetevőt tartalmaznak, SLS-t és egyéb káros összetevőt nem tartalmaznak.

 

Az SLS akadályozza, lassítja a sebgyógyulást

Az SLS a bőr irritáló hatásával összefüggésben akadályozza, lassítja a bőrünkön lévő sebek gyógyulását. Így, ha sebes a bőrünk, kerüljük el, hogy hosszan üljünk a kádban, ha SLS vagy SCS tartalmú tisztálkodó szert használunk. Ne feledjük, az SLS az esetleges mikrosérülések gyógyulását is lassítja, ezért, ha teheted, cseréld le a tusfürdődet SLS mentes termékre.

 

Valószínűleg benned is felmerült már a kérdés, hogy ha ilyen káros, miért található meg mégis szinte minden kozmetikumban. A válasz egyszerű: népszerűségének titka, hogy olcsó és hatékony habképző.

 

8 érdekes és megdöbbentő tény az SLS-ről – avagy miért érdemes elkerülni az SLS-sel való érintkezést

1. Nagy kozmetikai cégek rendszerint piacra dobnak olyan készítményeket, melyek bőrnyugtató tulajdonsággal rendelkeznek. Ahhoz, hogy ezek hatását tesztelni tudják, először irritálniuk kell a bőrt, amit aztán a kozmetikum megnyugtat. Hogy az erősen irritált állapotot elérjék, rendszerint SLS-t használnak, mivel ez gyors és intenzív reakciót vált ki.

 

2. A Sodyum Lauryl Sulfate káros hatással van a felszín alatti vizek növényvilágára és elpusztíthatja a halállományt. A szer képes beépülni és felhalmozódni a halak szervezetében, ami később az asztalunkra is kerülhet, ezért hatóságilag tilos az SLS-t természetes vizekbe engedni.

 

3. Kutatásokkal kimutatták, hogy a nátrium-lauril-szulfát nem csak rövidtávon fejti ki szemirritáló hatását, de hosszútávon gátolhatja a gyermekek szemének optimális fejlődését, felnőtteknél pedig szürkehályogot okozhat.

 

4. A mezőgazdaságban sem ismeretlen az SLS fogalma, ugyanis számos növényvédő és gyomirtó szer alapját képezi. Az organikus gazdálkodást folytató gazdák azonban nem használhatják a nátrium-lauril-szulfát alapú készítményeket azok környezetkárosító hatása miatt.

 

5. Az SLS bizonyított maró hatása nem csak a szennyeződések ellen érvényesül, de az Amerikai Toxikológiai Intézet szerint a bőrt és a zsírokat alkotó fehérjék ellen is.

 

6. Hő hatására a Sodium Lauryl Sulfate-ból mérgező szulfur-oxidok és nátrium oxidok szabadulnak fel. Ennek fényében már nem is tűnik olyan jó ötletnek elmerülni a habokban egy forró kádfürdő során.

 

7. Az SLS előállítása rendkívül szennyező, a folyamat során illékony, kénes összetevők szabadulnak fel, ráadásul az előállításhoz használt, mérgező hatású oldószerek (pl. karciogén nitrát) nyomokban benne maradhatnak a késztermékben.

 

8. A Sodium Lauryl Sulfate úgy szívódik fel a bőrön át, hogy apró molekulái képesek áthatolni a test sejtmembránjain. Az így megsérült sejtek sokkal érzékenyebbé válnak, és más mérgező anyagokat is könnyebben áteresztenek, azaz az SLS azon túl, hogy rossz hatással van szervezetünkre, segíti más kemikáliák bejutását is bőrünkbe.

 

SLS-mentes megoldás a bőrre

Tisztálkodáshoz az igazán nagyszerű megoldás a kézműves házi szappan.  A kézműves házi szappan bőrre gyakorolt pozitív hatásai:

●   regenerálja a bőr felső részét: lemossa és saját anyagából újjáépíti a bőr savköpenyét;

●   hidratája a bőrt a minimális glicerin tartalmánál fogva;

●   pótolja a zsiradékot a bőrben.

 

Szappannal bármit lehet tisztítani?

Igen. Hajat mosni, ruhát mosni, mosogatni, kezet mosni, padlót felmosni, zuhanyozni mindezt lehetséges egy termék használatával, és ez a szappan. Nagyanyáink idejében ez pont így történt, legfeljebb kétfajta szappanjuk volt, egyik a mosószappan, másik a pipereszappan.

 

bőrbetegségek

Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Csonthéjba zárt egészség - a dió élettani hatásai
  A dióbél nemcsak a bélműködést serkenti, de bőséges vitaminforrás is. Megtalálható benne a tartós egészség és az örök szépség titka.   A legtöbb...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék