Veteményesekben a spanyol csiga az egyik legnagyobb fenyegetés!

 

Egyre többen tapasztalják saját kertjükben, lakókörnyezetükben egy rendkívül invazív kártevő a „spanyol csiga” támadását.

 

Mi is ez az állat?

Olyan nagy méretű, sárga színű meztelen csigáról van szó, amelyet Európa 100 legagresszívebben terjedő, invazív állat fajába sorolnak. Angliában „új spanyol armada”-ként tartják számon.

 

Portugáliából indult, ahonnan Spanyolországon keresztül sorban „hódítja” meg az országokat.  3-4 éve jelent meg hazánk nyugati részén, a legnagyobb károkat a Délnyugat-Dunántúlon okozva.  Nem szereti a meleg, napos, száraz időt, így eddig a Duna-Tisza közén nem találkozhattunk vele, de az elmúlt évek időjárása olyan nedves útvonalakat hozott létre, amelyeken keresztül már Közép Magyarországot is meghódította. Néhány példány a Nyírségben is fellelhető már.

 

Néhány biológiai adat:

●   a többi meztelen csiga faj évi 100 petét képes lerakni, a spanyol csiga 400 db-ot,

●   az egyedsűrűsége képes elérni a m2-kénti 50 db-ot (ez megegyezik a sáskajáráséval.),

●   minden növényi és állati hulladékot elfogyaszt.

●   kannibalizmus jellemzi, minden más csigát és saját fajtársait is megeszi,

●   természetes ellensége nincs. Eleinte feltételezték, hogy a rókák és a sünök elfogyasztják, de sajnos (valószínűleg a rossz íze miatt) ez nem bizonyult valósnak. Eddig bizonyítottan csak a futókacsa eszi meg, ez azonban komoly invázió esetén nagyon keveset ér.

 

Talán nem sokan tudják, hogy nem csak az indiai futókacsa pusztítja a mindenféle csigát, hanem a pekingi kacsa is!

 

Védekezési lehetőségeink nagyon csekélyek a jelenlegi szerekkel, módszerekkel.

 

Mit lehet mégis tenni?

A régi vegyszerek hatásfoka nem túl jó és rendkívül mérgezőek. Ahol kiskertekben használják, ott sok kutya és macska esik mérgezés áldozatául, de a gyerekek sincsenek biztonságban.

 

Az olyan házi praktikák, mint a sózás, vagy meszezés helyileg ugyan hatékonyak lehetnek, de a környezetet, tehát saját kertünk talaját teljesen tönkreteszik.

 

A hagyományos ökológiai módszerek (csigacsapdák, fahamu, tojáshéjpor, kerti ruta, stb.) ilyen fokú invázió esetén nem nyújtanak védelmet, bár a gyérítés mindenképpen kedvező.

 

Létezik már egy valódi, hatékony és teljesen bio megoldás, ez azonban Magyarországon még évekig nem lesz legálisan elérhető, holott egész Európában elterjedten használják. Ez a NEMASLUG névre hallgató élő készítmény, amely kizárólag a csigákban élősködő mikro méretű fonalférgeket tartalmaz. Ezeket egyszerűen ki kell öntözni a fertőzött területre. Ott találkoznak az első csigával, amelyet elpusztítanak, majd a dögben felszaporodnak és kirajzanak. Így egy exponenciális szaporodási görbe szerint nagy területen teljesen kipusztítják a meztelen csigákat, majd azok eltűnésével maguk is kipusztulnak, hiszen nem marad táplálékuk.

 

Ez az Európában bevált, abszolút biotechnológia módszer a növényvédő szeres vegyipari lobbik és a magyar engedélyező hatóságok miatt nem lesz elérhető még legalább 3 évig hazánkban.

 

A rendszer úgy néz ki, hogy annak a cégnek, amely forgalmazni szeretné ezt az Európában engedélyezett teljesen ökológiai terméket ugyanolyan eljáráson kell keresztülvinnie, mintha az egy fejlődő országból érkező ismeretlen mérgező vegyszer lenne. Ennek a díja sok millió forint, a várakozás pedig több év. Jelenleg nincs ilyen cég, amely ezt be tudja, illetve akarja vállalni. Természetesen a mérgező csigaölőket forgalmazó vegyipari cégek minden módon akadályozzák ezt a folyamatot, hogy el tudják adni készleteiket. Véleményem szerint a civil szféra nyomása segítene az engedélyezési eljárás könnyítésében.

 

Addig is marad az a megoldás, hogy a hobbikertészek megpróbálják zsebben behozni nyugat-európai gazdaboltokból…

 

Ez a mediterrán faj a nagy hideget rosszul tűri, így reménykedhetünk, hogy egy kemény tél megtizedeli az idén felszaporodott állományt, ellenkező esetben egyes régiókban nem marad házi veteményes!

 

Székely Gyöngyvér

agrár szakmérnök

biogazdálkodási szakértő

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék