Az újrahasznosított étolaj rákkeltő hatású!

 

A használt olaj nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is rendkívül káros. Tele van rákkeltő, mutagén vegyülettel, melyek az olajban keletkeznek a hevítés során.

 

Sütésre nem szabad az olajat többször használni, csak a teljesen tiszta, áttetsző zsiradék megfelelő. A friss olaj használata nemcsak egészségesebb, de az ízeket is javítja.

Az elmúlt évtizedekben a többség napraforgóolajjal főzött, mert közvélekedés szerint ez egészségesebb, mint a zsír vagy a vaj. Egy friss brit kutatás szerint azonban a felmelegített napraforgóolajnak rákkeltő hatása lehet.

 

Először is, nézzük csak, mit jelent az, hogy növényi olaj. A növényi olaj számos dologból készül: magokból, diókból, gyümölcsökből, nem csak növényekből. Készülhet olaj olívából, pálmalevélből, kókuszból, mogyoróból, kukoricából, szezámmagból és avokádóból is.

 

A BBC új dokumentumfilmjében, a Trust Me I’m a Doctor-ban a kutatás vezetője, Martin Grootfeld professzor, a De Montfort University Leicester (DMU) szakembere a fenti olajok mindegyikét tesztelte: arra volt kíváncsi, hogy melyikre milyen hatással van az, ha felmelegítik.

 

Kiderült, hogy a napraforgó- és a kukoricaolaj forralás során aldehideket bocsát ki, amely egy olyan vegyület, ami a szívbetegségek és a rák kockázatát növeli. Méghozzá olyan mértékben, amely az egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásának több mint hússzorosa.

 

„Egy átlagos étel, a hal és a krumpli, ami növényi olajban sült, a napi elfogadható aldehidmennyiség akár száz-, de akár kétszázszorosát is tartalmazhatja. Kiderült azonban, hogy az olívaolaj, a vaj és a kacsazsír forralása során jóval kevesebb aldehid keletkezik, ezért kétségkívül ezek számítanak az egészségesebb alternatívának” – mondja Grootfeld professzor a BBC műsorában.

 

Ez a probléma akkor jelenik meg, amikor az olajat legalább 180 fokra melegítjük, és az oxidációs folyamat során az aldehidek kicsapódnak.

 

Többszöri sütés folyamán a sütőolajban, zsírban olyan elváltozások jönnek létre, melyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak. A zsiradék, étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében alkalmatlanná válik a további étkezési célú felhasználásra, abban olyan bomlástermékek képződik, aminek egy része káros lehet az egészségre.

Az egészségen túl azonban a környezetre is károsító hatással lehet, ha nem gondoskodunk megfelelő gyűjtéséről, kezeléséről.

 

Környezeti hatásai

●   A csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, mert a vízfelszínen úszva meggátolja az oxigén bejutását, és ezzel megakadályozza a szennyező anyagok lebomlását.

●   A lefolyóba, WC-be öntve a csatorna dugulását okozza, a csővezetékek falára lerakódva.

●   A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát.

●   Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket.

●   A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon.

 

Főzés után érdemes megvárni, amíg kihűl az olaj, utána kis műanyag flakonokba vagy kannákba lehet tölteni és így leadni az erre kijelölt gyűjtőhelyeken.

 

Már több mint 200 helyen gyűjtik Magyarországon a háztartások által elhasznált étolajat.

 

A visszagyűjtött sütőolaj olyan telephelyre kerül, ahol zsírolvasztó berendezésben, zárt rendszerben dolgozzák fel. Az így keletkező anyagot a biodízel-iparág veszi fel, de kisebb mértékben a festék- és a gipszgyártásban is használható. Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízelgyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz-előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só!
  A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem...
A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer!
  Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok...
Készítsünk gyógyitalt zellergumóból!
  A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy...
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...

Címkék