Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító

 

Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!

 

A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha étrendünkbe beépítjük a sütőtök rendszeres fogyasztását, szervezetünk igencsak meghálálja majd.

 

Remek hashajtó és béltisztító

Ideális segítség bármilyen gyomorbántalomra, de méregtelenítőkúrák nem elhanyagolható alkotóeleme is. Hatásos még gyomorsav ellen, hisz a tökben rengeteg ásványi anyag és vitamin van, így védi a gyomrot. A leggyakoribb módja, hogy pépként vagy sütve fogyasztják, de a levét is ajánlott elkortyolni.

 

Segíti a fogyást

A sütőtök igen laktató étel, kevés kalóriával, köszönhető ez magas rosttartalmának.

 

Remek immunerősítő

Az egyik legjobb immunerősítőnek mondják, hisz gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitaminokban, rostokban, de tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket és karotint is. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, tökéletes a megfázásos tünetek enyhítésére és a lábadozási folyamat gyorsítására.

 

Erősíti a szívet

A sütőtök sokoldalúságának egyik kiemelkedő része még a vérkeringésre és a koleszterinszintre gyakorolt hatása. Magját ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani, főleg télen, hiszen segíthet az alacsony keringés visszaállításában, illetve megelőzhetjük vele az érelmeszesedést vagy további szívproblémákat.

 

 

Csökkenti a rák kockázatát

A sütőtökben lévő béta-karotinnak rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.

 

Antioxidáns tartalma kiemelkedő

A testünkben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő antioxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.

 

Jót tesz a látásnak

A napi rendszerességgel fogyasztott sült vagy főtt sütőtök fedezi napi A-vitamin-szükségletünket. Mint tudjuk, az A-vitamin nagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez.

 

A sütőtök finom és sokféleképpen variálható. Édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet. De jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek és a tökmagot külön felhasználhatod.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék