Természetgyógyászat – természetes gyógyászat otthon

 

A természetgyógyászat az ember természetes öngyógyító képességének segítésével és a természetben megtalálható anyagok gyógyító hatásaival, alkalmazásával foglalkozó irányzatok összefoglaló neve.

 népi gyógyászat, népgyógyászat, természetgyógyászat, hasmasszázs, szemfáradtság, aranyér, székrekedés

A természetes gyógyítás valójában idősebb az embernél. Az állatok viselkedésének megfigyelése során számtalan olyan tapasztalatot rögzítettek, ahol valamilyen állatfaj a gyógyulás szándékával keres fel speciális helyet, vagy táplálkozik szokásaitól eltérő módon.

 

A gyógyító levegő

A levegő is lehet gyógyító hatású. A legyengült immunrendszerű betegeket, az allergiával küszködő gyermekeket nyáron a tengerpartra viszik, mert a tengeri levegő számukra a legjobb gyógyszer, melynek hatása a kicsik testében tavaszig konzerválószerként működik. Az asztmával küszködők is tudják, hogy panaszaik enyhülését a sóbarlangoktól, vagy a fenyőerdők levegőjétől várhatják. A gyakori fejfájást pedig enyhítheti a tiszta, városi szennyeződésektől mentes levegő is.

Számtalan pihenőhely létezik a világon, melyek megkönnyítik a légzést. Amennyiben azonban nincs arra lehetőség, hogy meglátogassunk egy ilyen helyet, akkor lakásunkat töltsük meg gyógyító levegővel. Vegyünk gyógyszertárban, vagy herbáriában egy csomag gyógynövényt és otthon nyissuk ki a tasakot! Nyáron bárhová, télen pedig a fűtőtestek közelébe helyezzük el a nyitott tasakot.

Mikor fáradtnak érzed magad a szegfűszeg, babérlevél, ürömfű, zsálya, jázmin, levendula javasolt. Izgatottság, idegesség esetén a macskagyökér, kamilla, vagy a mandarinhéj, narancshéj, citromhéj jöhet számításba. A borsmenta vagy fodormenta univerzálisan használható szagolgatásra, mindkét esetben.

Ha nem szeretnénk teázgatni, akkor az összekevert gyógynövényeket hagyjuk nyitott edényben és jótékony hatásukat érezni fogjuk.

 

Gyakorlati tanácsok szinte minden állapotra

 

Stresszre nyugtató fürdő

A fürdő elkészítéséhez borsmenta, zsálya, nyírfalevél szükségeltetik. Mindegyikből vegyél 2 evőkanálnyi mennyiséget, forrázzd le két liter vízzel. Hagyd állni 1-2 óráig, majd szűrd le. Az így kapott oldatot öntsd bele a melegvízzel teli fürdőkádba. Heti 2 alkalommal készíts ilyen fürdőt lefekvés előtt.

 

Idegességre, a feszültség oldására nyugtató hatású, gyógynövényes légfrissítő

Vegyél 5 dkg borsmentát, komlót és kakukkfüvet. Keverd össze a füveket és egy dobozkába rakd bele. Télen a nyitott dobozt 1-2 órára tedd a fűtőtest közelébe, nyáron pedig a hálószobádba, egész éjszakára. A kúra időtartama 10-14 nap. Egy hónap múlva újra ismételhető, de ne felejtsd el kicserélni a doboz tartalmát!

 

Álmatlanságra

Ha gondjaid vannak az elalvással, akkor lefekvés előtt sétálj egyet a friss levegőn, aztán vegyél meleg lábfürdőt és miután lefeküdtél, a talpadhoz tegyél egy melegvízzel teli tömlőt. Az alábbi eljárás azért álmosít el, mert az agytól elvonja a vért és továbbítja azt az alsó végtagokba. Azért pedig, hogy álmod mély legyen, egy szövetből készült és komlóval teli pici zsákocskát tegyél a párnád alá.

 

Fejfájásra borogatások, hideg és meleg víz felhasználásával

Fejfájás esetén egy darabka, kb. 30x30 cm anyagot (lehet zsebkendő is) hajts négyrét, itasd át hideg vízzel, picit csavard ki és rakd a tarkódra. 3-4 percenként nedvesítsd újra a ruhadarabot és rakd vissza ugyanarra a helyre. Ha a fejfájásod nem szűnik, úgy a hideg vizet meleggel helyettesítsd.

Ez a módszer az agyi erek keringésének rendellenességén segít. A víz hőmérsékletét azért nem lehet pontosan behatárolni, mert az erek összehúzódása és hirtelen kitágulása is fádalommal jár, de a fájdalomból nem lehet következtetni, hogy éppen melyik folyamat játszódott le. Ezért kell kipróbálni mindkettőt.

 

Magas vérnyomás. Gyógyfürdő a kezeknek a víz hőmérsékletének fokozásával

Tölts egy lavórba 35-37 fokos vizet. Tedd bele mindkét kezed, majd fokozatosan, 10 peren át adagolj hozzá forró vizet úgy, hogy a víz hőmérséklete elérje a 42-46 fokot. Hagyd benne a kezeid még 5-10 percig. Ismételd meg a fürdőket kétnaponta. A kúra 7-10 ilyen alkalomból álljon.

A forró víz kitágítja a kéz ereit és oda áramoltatja a vért a szervezet többi részéből is és ez a vérnyomás esését eredményezi. Ugyanilyen hatás érhető el, ha a vért az alsó végtagok felé áramoltatjuk.

 

Arcüreggyulladásra népi módszer

Főzz meg egy tojást keményre. Hagyd picit kihűlni, majd helyezd 5-7 percre a gyulladásban lévő arcüregre (a szemgödör alá) héjastól, majd tisztítsd meg a tojást és újabb 5-7 percre rakd ugyanarra a helyre. Pár napig ezt ismételgesd reggel és este.

 

Torokgyulladásra

Facsarj ki egy pohárnyi céklalevet és adj hozzá egy evőkanál ecetet. Az így kapott oldattal öblögess 5-6-szor naponta. Az öblögetések után rágcsálj el egy karika citromot. A gyulladás az öblögetésekkel hamar megszűnik.

 

 

Krónikus mandulagyulladásra

Amikor erősen süt a nap, próbálj meg a nappal szembe, csukott szemmel és nyitott szájjal úgy ülni 8-10 percig, hogy a napsugarak a mandulákig elérjenek. Ez naponta többször is végezhető.

Ezen kívül a mandulákat meg kell edzeni. Az edzést gargalizálással folytassuk, mégpedig úgy, hogy a víz hőmérséklete először testhőmérsékletű (36-37 fokos), majd az ezt követő napokon fél-egy fokkal hidegebb legyen. A kúrának akkor van vége, ha a víz hőmérséklete már szinte jéghideg.

 

Légcsőhurutra gőzölés

Egy evőkanálnyi kamillát forrázz le egy pohár vízzel. Az edényből áradó gőz fölé hajtva a fejed, letakarva egy törölközővel, próbáld meg belélegezni ezt a gőzt.

A kamilla jó gyulladáscsökkentő hatásánál fogva, sok esetben feleslegessé teheti a gyógyszerbevételt.

 

Gyenge immunrendszer edzése hideg vízzel

Minden nap fürdőzz, mégpedig az alábbiak szerint.

1-3 nap: Engedj egy kádba 34-36 fokos vizet és ülj bele három percre.

4-7 nap: A víz hőmérséklete 30-33 fokos legyen és csak két-két és fél percre ülj a vízbe.

8-11 nap: Ekkor a víz hőmérséklete 28-30 fok és az idő, amit benne el kell tölteni másfél, két perc összesen.

12-15 nap: A víz ekkor 25-27 fokos, az időtartam pedig egy, másfél perc.

16-25 nap: A víz hőmérséklete 21-24 fok és a benne eltöltendő idő kb. 1 perc legyen.

Naponta csökkentve a víz hőfokát, a második hónap végére el kell érni, hogy a víz mindössze 12 fokos és a fürdőzés időtartama 15-20 másodperc legyen. Biztosan kevesen lesznek azok, akik követik a fenti javaslatot, de aki erre vállalkozik és végig is csinálja, biztosan jó időre megfeledkezhet a megfázásról. A fent említett fürdőket zuhanyozással lehet helyettesíteni.

 

Vizelet elcseppenésre

Ha valakinél a vizelet elcseppenése okoz gondot, arra is van orvosság. Meleg vízzel történő zuhanyozás végén zárjuk el a melegvíz csapot és langyos vízzel öblítsük le a lábakat és az alsó hasi szakaszt. Ez erősíteni és edzeni fogja a húgyhólyag minden izmát. A problémát az okozza, hogy a húgyhólyagnál lévő záró gyűrű nem kellő erősségű.

 

Aranyér

Az aranyeres problémáknál inkább a széklet normalizálása az elsődleges feladat, hogy a már meglévő aranyeres csomókat ne sértsük fel naponta. A széklet rendeződése után pedig az alábbi a teendő. Első olvasásra ez a népi gyógyászati módszer kicsit furcsának tűnhet, de már sok aranyérrel küszködőnek segített.

Öntsünk egy fazékba 2 liter tejet és tegyünk bele 4 fej vöröshagymát. Az így készült keveréket főzzük fel. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd öntsük át egy olyan edénybe melybe bele tudunk ülni. A kúra időtartama 5-7 alkalom, amit elég másnaponta elvégezni. Akinek vérző aranyere van, annak a fentiek végzése tilos!

 

Derékfájás, az ideggyökér gyulladás első jele

A dereka szinte mindenkinek szokott fájni. A népi gyógyászat erre a problémára egy vizes-alkoholos melegítést szolgáló borogatást ajánl, mely a következő. Hajtogass össze pár rétegben valamilyen anyagot és nedvesítsd meg meleg vízzel, majd önts rá egy kevés pálinkát, vagy más 40 fokos alkoholt. Csavard ki a fölösleget és rakd a fájdalmas területre. A tetejére tegyél egy nylon darabot, majd vattát vagy valami kötött, meleg sálat. Rögzítsd a kötést törölközővel, vagy gézzel és feküdj le 2-4 órára. A borogatásokat 5-7 alkalommal kell elvégezni, de elég másnaponta is.

 

Egy másik kitűnő módszer a fájó derékra a paprikás tapasz, melyet a fájdalmas területre kell helyezni. Ha ilyen tapasz nincs, akkor ragassz fel pár darab kettévágott, kissé csípős paprikát az érintett területre. Segíteni fog a fájdalom és a gyulladás csillapításában. Nem kell megijedni, ha a tapasz, vagy a paprikadarabok, kissé égető érzést produkálnak.

 

Csodálatos eredményt érhetünk el, ha a fájdalmas területre 30-40 percre egy darab mágnest teszünk, ha sikerül ilyet beszerezni.

 

Gombás bőrbetegségek

Leggyakrabban a kézen és a talpon jelentkeznek. Főzzünk nagyon erős kávét és miután kissé kihűlt, minden nap áztassuk benne a kezeinket és a lábainkat.

Minden bőrbántalomra, főleg, ha ez viszketéssel jár, jótékony hatása van a napsugárnak vagy az ultraibolya besugárzásnak (szolárium).

 

Miteszerek

Gyakorta pubertás korban jelentkeznek. Ahhoz, hogy elmúljanak, reggel és este meleg, sós vízzel kell lemosni az arcot. A só ,,kihúzza” a már begyulladt faggyúmirigyet.

 

Anemia (vérszegénység)

Ebben az esetben a szervezetnek vasra van szüksége. Szurkáljunk egy almába pár darab, megtisztított szöget és hagyjuk benne reggelig. Egy része a vasnak az almában marad, ezért reggel, miután kiszedtük az almából a szögeket, fogyasszuk el az almát.

 

Szemfáradtság

A lakásában és a munkahelyén is szabaduljunk meg a rikító piros és sárga színektől. Cseréljük fel őket zöldre, vagy kékre.

Szemborogatás

Egy evőkanálnyi citromfüvet forrázzunk le egy pohár vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig. Ezzel az oldattal nedvesítsünk meg egy kis vattacsomót és ezzel borítsuk be fáradt szemünket. Citromfű helyett friss uborkakarikákat is használhatunk.

Ezek a tanácsok azoknak segítenek, akiknek hosszú időn át kell megfeszített állapotban tartani a szemizmaikat, mint a számítógéppel dolgozóknak, sofőröknek, órásoknak, diákoknak (főleg vizsgaidőszak alatt).

 

Hasmasszázs

A hasi masszírozás fő indikációs területe a székrekedés. A székrekedés pedig a szervezet önmérgező folyamatait támogatja a szervezetben felhalmozódott székletmasszák segítségével. Ezért az ilyen önmérgező folyamatoknak a hatására jelentkezik a levertség, fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás, bőrbetegségek. A székrekedés gyengíti az immunrendszert és öregíti a szervezetet. Az, aki székrekedéssel küzd nem lehet szép és boldog.

Székrekedés esetén éhgyomorra igyunk meg egy pohár vizet és feküdjünk hanyatt, felhúzott térdekkel. Tegyük szabaddá a hasfalunkat és kenjük be valamilyen krémmel. Tenyerünk teljes felületének használatával kezdjünk lassú köröket leírni a köldök körül, az óramutató járásával megegyező irányban (semmiképp sem visszafelé).

Minden egyes kör után egyre jobban mélyítsük bele tenyerünket a hasfalba. Van még egy szabály - mégpedig, hogy ez a ritmus egyezzen meg légzésritmusunkkal. Nyitott szájjal, hasi légzést végezzünk. A kilégzés hosszú legyen, kb. 8-10-ig számoljon gondolatban. A hasfalat csak kilégzésnél lehet nyomni, mintha segítenénk kipréselni a levegőt és vele együtt a bélrendszer tartalmát is kifelé irányítanánk. Egy kilégzés – egy kör, ami alatt végig csúsztatjuk tenyerünket, körkörösen a hasfalon, enyhe nyomást végezve. Ezután következik a belégzés – ahol a tenyér csak pihen a hasfalon, nem végez nyomó mozdulatot. Ahogy elkezdjük kilélegezni az imént beszívott levegőt – a tenyér is életre kel és elkezdi munkáját, körkörösen a hasfalon. Mire a kilégzésnek vége, visszatér kiindulási pontjára. Ezeket a mozdulatokat három-öt percen át végezzük reggel, ébredés után, éhgyomorra. Aztán menjünk el WC-re, még akkor is, ha nem érzünk semmilyen ingert, próba, szerencse alapon.

Lehet, hogy az első 2-3 alkalom után semmi sem jön össze, de általában az ötödik után már reflexszerűvé válik a masszírozás utáni székelés.

A masszírozás önmagában nem biztos, hogy teljes sikerhez vezet, de diétával, gyógyteákkal kombinálva tökéletes megoldása lehet a problémának. Ne adjuk fel hamar, és vigyázzunk, hogy ne szokjunk hozzá a hashajtó gyógyszerekhez! A bélrendszer, ha megpróbálják ,,felmenteni” munkája alól, ha már ellustult, úgy sem fog dolgozni, ahogy dolgozott. Mi pedig biztosan ,,hashajtófüggővé” válunk.

 

Bizonyára talált mindenki kedvére való természetes gyógyászatot, mellyel megkönnyítheti mindennapjait.

 

székrekedés

Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék