A természet egyik legtökéletesebb eledele az ember számára a tojás

 

Kiváló fehérje-, zsír-, vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns forrás. A tojásfehérje az összes fehérjeforrás közül az egyik legmagasabb biológiai értékkel rendelkezik. Nyersen fogyasztva számos pozitív hatást gyakorolhat szervezetünkre.

 

A nyers tojásban kis mennyiségben szinte az összes fontos vitamin és ásványi anyag – köztük a kálium, a cink, a mangán, az E-vitamin és a folsav – megtalálható.

 

Kutatásokból kiderült, hogy két nyers tojás kétszer annyi antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint egy alma. Ha azonban a tojást megsütik vagy megfőzik, antioxidáns tulajdonságai mintegy 50 %-kal csökkennek, a mikrohullámú sütőben való elkészítés során pedig ennél még több vész el értékes vegyületeiből.

 

A tojássárgája antioxidáns tulajdonságát egyebek között két aminosavnak, a triptofánnak és a tirozinnak köszönheti.

Az antioxidáns hatású anyagok védhetnek a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok kialakulása ellen is.

 

 

A nyers tojás fogyasztásának előnyei

A nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló minőségben biztosítja a szervezet számára esszenciális tápanyagokat, valamint a test izomzatának tömegét is növeli. A tojásban lévő szelénium hozzájárul a megfelelő pajzsmirigy funkció fenntartásához, amellett antioxidáns hatású. Megtalálható még a nyers tojásban A-, B2- (riboflavin), B5-, B12- és E-vitamint, protein, fehérje, kolin, lutein.

 

 

A fürjtojás táplálóbb, mint a tyúktojás

A fürjtojás 2 százalékkal több kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, mint a tyúktojás. Emellett jóval több kálium, kalcium, vas és B2-vitamin található benne. Azonban jó ha tudjuk, hogy magas A-vitamin tartalma miatt naponta ne fogyasszunk belőle 10-től többet, mivel könnyen túladagolhatjuk magunkat. További jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy tele van jó koleszterinnel, így óvja szívünk egészségét.

 

 

 

Eme jótékony hatások ellenére, vannak olyanok, akik egyszerűen nem bírják nyersen elfogyasztani a tojást. Nekik azt javasoljuk, hogy tegyék a nyers tojást valamilyen ízesített turmixba, hogy az esetleges kellemetlen ízt el lehessen nyomni.

 

Kell-e aggódni a szalmonella fetőzés miatt?

A nyers tojás fogyasztásáról mindenkinek a szalmonella fertőzés veszélye jut eszébe. Ugyanakkor a szalmonellafertőzés, ami közvetlenül a tojásokból származik, kivételesen ritkán és tulajdonképpen csak a kisgyerekeknél életveszélyes. A legtöbb szalmonellás esetben, amely tojással áll kapcsolatban, a kórokozó nem egyszerűen a tojásból jön, hanem általában keresztfertőzés útján kerül bele, azaz a tojások először a konyhában fertőződnek meg.

 

Amennyiben a tojás közvetlenül a termelési helyén fertőződik meg szalmonellával – ami, ahogy mondják, a relatíve tiszta telephelyeken a modern ketrecekben vagy egy jó biotartás mellett, elegendő kifutóval, nagyon ritkán fordul elő – akkor a szalmonella többnyire csak a tojáshéjon tapad meg (és csak hosszú idő után hatol be a tojás belsejébe).

Ezért a tojáshéjat minden esetben fertőtlenítőszerrel le kell mosni (a legjobb közvetlenül bevásárlás után), mivel a szalmonella esetleg a tojás héján van és még nem jutott be a tojásba is.

 


NEKED AJÁNLJUK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk...
TOVÁBB
Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon
  Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Koronavírus idején
  Néhány héttel ez előtt senki sem gondolta, hogy a 21. században lesz olyan nap, amikor...
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...

Címkék