A természet egyik legtökéletesebb eledele az ember számára a tojás

 

Kiváló fehérje-, zsír-, vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns forrás. A tojásfehérje az összes fehérjeforrás közül az egyik legmagasabb biológiai értékkel rendelkezik. Nyersen fogyasztva számos pozitív hatást gyakorolhat szervezetünkre.

 

A nyers tojásban kis mennyiségben szinte az összes fontos vitamin és ásványi anyag – köztük a kálium, a cink, a mangán, az E-vitamin és a folsav – megtalálható.

 

Kutatásokból kiderült, hogy két nyers tojás kétszer annyi antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint egy alma. Ha azonban a tojást megsütik vagy megfőzik, antioxidáns tulajdonságai mintegy 50 %-kal csökkennek, a mikrohullámú sütőben való elkészítés során pedig ennél még több vész el értékes vegyületeiből.

 

A tojássárgája antioxidáns tulajdonságát egyebek között két aminosavnak, a triptofánnak és a tirozinnak köszönheti.

Az antioxidáns hatású anyagok védhetnek a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok kialakulása ellen is.

 

 

A nyers tojás fogyasztásának előnyei

A nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló minőségben biztosítja a szervezet számára esszenciális tápanyagokat, valamint a test izomzatának tömegét is növeli. A tojásban lévő szelénium hozzájárul a megfelelő pajzsmirigy funkció fenntartásához, amellett antioxidáns hatású. Megtalálható még a nyers tojásban A-, B2- (riboflavin), B5-, B12- és E-vitamint, protein, fehérje, kolin, lutein.

 

 

A fürjtojás táplálóbb, mint a tyúktojás

A fürjtojás 2 százalékkal több kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, mint a tyúktojás. Emellett jóval több kálium, kalcium, vas és B2-vitamin található benne. Azonban jó ha tudjuk, hogy magas A-vitamin tartalma miatt naponta ne fogyasszunk belőle 10-től többet, mivel könnyen túladagolhatjuk magunkat. További jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy tele van jó koleszterinnel, így óvja szívünk egészségét.

 

 

 

Eme jótékony hatások ellenére, vannak olyanok, akik egyszerűen nem bírják nyersen elfogyasztani a tojást. Nekik azt javasoljuk, hogy tegyék a nyers tojást valamilyen ízesített turmixba, hogy az esetleges kellemetlen ízt el lehessen nyomni.

 

Kell-e aggódni a szalmonella fetőzés miatt?

A nyers tojás fogyasztásáról mindenkinek a szalmonella fertőzés veszélye jut eszébe. Ugyanakkor a szalmonellafertőzés, ami közvetlenül a tojásokból származik, kivételesen ritkán és tulajdonképpen csak a kisgyerekeknél életveszélyes. A legtöbb szalmonellás esetben, amely tojással áll kapcsolatban, a kórokozó nem egyszerűen a tojásból jön, hanem általában keresztfertőzés útján kerül bele, azaz a tojások először a konyhában fertőződnek meg.

 

Amennyiben a tojás közvetlenül a termelési helyén fertőződik meg szalmonellával – ami, ahogy mondják, a relatíve tiszta telephelyeken a modern ketrecekben vagy egy jó biotartás mellett, elegendő kifutóval, nagyon ritkán fordul elő – akkor a szalmonella többnyire csak a tojáshéjon tapad meg (és csak hosszú idő után hatol be a tojás belsejébe).

Ezért a tojáshéjat minden esetben fertőtlenítőszerrel le kell mosni (a legjobb közvetlenül bevásárlás után), mivel a szalmonella esetleg a tojás héján van és még nem jutott be a tojásba is.

 


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék