Tanácsok az öngyógyszerezéshez

 

Egy ember egyik kezében gyógyszerek, másikban egy pohár víz.

Az öngyógyítás napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt. Az emberek szeretnének felelősséget vállalni a saját egészségükért. A dolgukat megkönnyíti, de meg is nehezíti a médiában reklámozott rengeteg vény nélkül beszerezhető gyógyszer (OTC- Over The Counter).

 

Sok az azonos hatóanyag tartalmú, de különböző fantázianevű készítmény, ami összezavarhatja a betegeket, és esetleg túladagoláshoz is vezethet.

 

Az öngyógyítás során recept és orvosi utasítás nélkül, jó vagy rossz ismeretek, tapasztalatok alapján szednek a betegek gyógyszert panaszaikra. Tőlünk nyugatabbra az öngyógyszerelésnek már hagyományai vannak, önkiszolgáló rendszerben folyik a recept nélküli gyógyszerek árusítása. Ezt nálunk még nem lehetne megvalósítani.

 

Az öngyógyítás előnye, hogy a beteg enyhe panaszokkal nem megy orvoshoz, időt takarít meg és szakmai felvilágosítást is kap, viszont nagyobb anyagi áldozatot jelent számára. Az öngyógyítás esetén azonban csökken a betegek állapotának követhetősége, a szűrésre, egészségnevelésre alkalmas lehetőségek száma, és gyakrabban a gyógyszereket nem megfelelően szedik.

 

Az öngyógyszerelés alapszabályai

●   Ne szedjünk vényköteles gyógyszert, ha azt nem nekünk írta fel az orvos, illetve ha a szedés nem orvosi ellenőrzés mellett történik.

●   Ha valamiben (gyógyszerallergia, adagolás stb.) csak a legcsekélyebb mértékben is bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

●   Az öngyógyítás tünetekre, nem pedig diagnózisra alapozott, ezért akkor szabad végezni, ahol nem indokolt orvosi vizsgálat. Az öngyógyszerelés időtartama ne haladja meg a 3-7 napot!

●   Fontos tudni, hogy a választott gyógyszer mire való. Ha csak sejteni véljük, mire is használtuk korábban, akkor inkább kérdezzünk meg egy orvost vagy gyógyszerészt.

 

Az öngyógyszerelés nem eredményes, és ezért orvoshoz kell menni, ha:

 

●   A tünetek továbbra is megvannak, romlanak, vagy visszatérnek, netán még rosszabbak, mint kezdetben.

●   Súlyos fájdalmak esetén.

●   Ha egy vagy több gyógyszer, mely alkalmasnak látszott a kívánt hatás elérésére, eredménytelen maradt.

●   Ha az alkalmazott gyógyszernek mellékhatásai jelentkeztek.

●   Ha pszichés problémák is jelentkeztek, mint pl. szorongás, depresszió, nyugtalanság stb.

 

Gyógyszerek alkalmazására és tárolására vonatkozó hasznos tudnivalók:

●   Ne használjuk fel a korábbról maradt antibiotikumot! Célszerű az antibiotikumkúra befejeztével a megmaradt tablettákat megsemmisíteni, nehogy kísértésbe essünk.

●   A gyógyszerek alkalmazásánál különleges figyelmet kell fordítani bizonyos csoportokra, így pl. terhes nőkre, szoptatós anyákra, csecsemőkre, kisgyermekekre stb. ●   Esetükben sok gyógyszer ellenjavallt, vagy más az adagolás, mint általában.

●   A gyógyszereket, vitaminokat gyermek elől gondosan, körültekintően zárjuk el!

 

 

●   Ha gyógyszerallergiánk van, fokozottabban oda kell figyelni, mit veszünk be ellenőrzés nélkül. A legjobb, ha megtanuljuk az allergiát okozó hatóanyag latin nevét, és mindig elolvassuk a gyógyszeres dobozon a hatóanyagtartalmat, illetve a betegtájékoztatót.

●   Az injekciókat óvni kell a hőtől, fagytól. Kerülni kell a 0 °C alá hűtést, ezért ne a mélyhűtőben tároljuk, mert a hatása csökkenhet, illetve a minősége romolhat. Az ideális hőmérséklet 0-15 °C között van.

●   Inzulint sosem szabad 40 °C feletti hőmérsékletnek kitenni.

●   Az étkezés jelentősen módosíthatja néhány gyógyszer felszívódását. Alkohollal egy gyógyszert sem szabad bevenni!

●   A kanalas orvosságok adagolása általában valamilyen étkezéshez használt kanállal történik. A ma használatos kanalak ritkán felelnek meg az előírásoknak: a teáskanál 5 ml, a gyermekkanál 10 ml, az evőkanál 15 ml űrmértékű kellene, hogy legyen a megfelelő adagoláshoz. A pontosabb adagolásához ezért inkább mérőkanál vagy mérőpohár használata javasolt.

●   A gyógyszertárban készített cseppek 1 hétig használhatók fel. A gyógyszergyáriak esetében általában 3-6 hónap a felhasználhatósági idő, ha hűtőben tároljuk. Arra azonban ügyelni kell, hogy soha ne használjuk ezen az időn túl a gyógyszert.

●   Nagyon veszélyes lehet, ha szem-, orr- vagy fülcseppet összekeverjük. Ha angol nyelven van a dobozon az alkalmazás helye, akkor jó, ha tudjuk, hogy angolul a szemcsepp eye drops, a fülcsepp ear drops, az orrcsepp pedig nasal drops.

●   Ivóampullák esetében célszerű papírzsebkendőt vagy vattát az ampulla nyakára tekerni, mielőtt feltörjük, így megvédjük ujjunkat. A feltört ampulla kiürítése szívószállal vagy szívócsővel lehetséges.

●   A fényérzékeny gyógyszerek általában sötét üvegben kerülnek forgalomba, ezek hatóanyaga fény hatására lebomlik. Az ilyen folyadékot, ha kiadagoltuk magunknak, azonnal le kell nyelni, hogy minél kevesebb fény érje.

●   A tabletták között van, amit nem szabad széttörni, szétrágni, mert a filmbevonat – ami azért van rajtuk, hogy a belül lévő hatóanyag ne érintkezzen a gyomornedvvel – megsérül.

●   Pezsgőtabletták használatakor két dologra kell figyelni. Az egyik a száraz helyen való tárolás, a másik a viszonylag magas nátriumtartalom. Magas vérnyomás betegségben szenvedő betegeknél, akiknek csökkentett nátriumtartalmú diétát kell betartani, erre különösen tekintettel kell lenni.

●   Kúpok esetében vigyázni kell, hogy ne olvadjanak meg, a formájukat ne veszítsék el, mert akkor a gyógyszereloszlás egyenetlenné válik bennük. Ha vissza akarjuk dermeszteni őket, ne tegyük a mélyhűtőbe, mert akkor a kúpok megrepedezhetnek, és könnyen széttörnek.

A gyógyszert tartalmazó tapaszokat 25 °C alatti hőmérsékleten tároljuk!

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék