A gyógyító lé

 

A természet számtalan, a szervezet számára gyógyító hatású zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel ajándékozza meg az embert az év minden időszakában. A zöldség-, gyümölcs levek fogyasztásával megszabadulhatunk egy csomó salakanyagtól, ráadásul sok-sok vitamint és sejtvédő anyagot is bevihetünk szervezetünkbe.

 

Az alábbiakban ismerd meg az egyes növények gyógyító hatását egészséged megőrzése érdekében, aki pedig zöldség-gyümölcs diétát, illetve léböjtkúrát kíván tartani, segítséget kap a helyes diéta kiválasztásához.

Kizárólag a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a zöldségben és gyümölcsben találhatók. A dobozos vagy üveges lé biológiai értéke már össze sem hasonlítható a frissen préseltével. De ez nem is csoda, hiszen a biológiailag értékes enzimek, vitaminok és egyéb bioanyagok java része a lényerést követő harminc-negyven percen belül szinte teljesen eloxidálódik, vagyis lebomlik. Fontos tudnivaló még, hogy a frissen készített innivalót csak lassan szabad fogyasztani, alaposan össze kell keverni nyállal, és étkezés előtt (semmiképp sem utána), vagy két étkezés között, önmagában ajánlott meginni. Aki nem tiszta léböjtöt tart, az préselés után ne szűrje le a frissen nyert lég, mert szűréskor értékes alkotóelemek vesznek el belőle.

 

Mitől lesz értékesebb a préselt lé?

A déligyümölcsöt nem szabad hűtőszekrénybe tenni, mert plusz 15 fok alatt „hidegsokk” alakul ki, vagyis a legértékesebb anyagok tönkremennek benne.

A gyümölcssav cukor hozzáadása nélkül bázikus vegyhatású. Édesítéskor a lében erjedési folyamat indul el, ez a savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Ha a kipréselt lét dobozolják vagy konzerválják, a lé „meghal”, a benne található enzimes és szerves vegyületek pedig szervetlenné vállnak. Ráadásul vagy konzerválószert kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon (pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig tovább csökken a biológiai értéke.

 

Sokan koncentrált élelemnek tekintik a préselt lét. Ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elő, hogy dehidrálják (csökkentik a víztartalmát, például kondenztej). Ám a frissen préselt lé valóban koncentráltan tartalmaz minden alkotóelemet, ezért nem szabad higítatlanul vagy rövid idő alatt nagyobb mennyiségben fogyasztani.

 

A gyümölcslé előállításának két módja ismert: a hidraulikus préselés és a centrifugálás. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifuga hátránya, hogy túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során – ellentétben a préseléssel. Ezért például a rábetegek gyógyításánál kevésbé hatásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.

 

 

Narancslé üveg- vagy porcelánfacsaró segítségével nyerhető. Az elektromos citrusfacsaró nem ajánlott, a narancshéjra kifejtett nyomóhatás miatt a héj káros aromás savai és a felületükön található vegyszerek nagy mennyiségben kerülnének a lébe.

 

A frissen préselt levek és növényi kivonatok hatása

Alma: csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedés ütemét, erősíti az immunrendszert és a keringést, tisztítja a beleket, csökkenti a fogínyvérzést.

Articsóka: általános erősítő, a máj méregtelenítését fokozza, lassítja az öregedési folyamatokat.

Bab: vízhajtó, fokozza a veseműködést.

Barack: erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, erősíti a kötőszöveteket, csökkenti a stressz kellemetlen hatásait, javítja az emésztést, vízhajtó.

Borágó: fokozza a teljesítőképességet, hangulatjavító.

Boróka: javítja az anyagcserét, gyulladáscsökkentő – különösen hatásos ízületi gyulladásnál, isiásznál –, jó vízhajtó, bőrtisztító, fokozza az erőnlétet és antibiotikus hatású.

Burgonya: mérsékli a gyulladásokat, csökkenti a gyomorsavtermelést, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.

Cékla: jó vaspótló, javítja az immunrendszer működését.

Citromfű: idegvédő, szervi elváltozás nélküli, vegetatív funkciózavarnál hatásos, erősíti az immunrendszert.

Cickafark: gyulladáscsökkentő, mérsékli az időskori szédülést és érlüktetést, harmonizálja a hormonszervek működését, csökkenti a menstruációs görcsöt.

Csalán: vértisztító, reumában méregtelenítő, böjtkúra hatásos kiegészítője, sok vasat tartalmaz.

Dinnye: fokozza a vérképzést, tisztítja a bőrt, erősíti a csontokat, védi a nyálkahártyát, aktivizálja a szexuálhormonokat és javítja a szexuális kedvet.

Édeskömény: javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, a hasi görcsöt, száraz köhögéskor elősegíti a nyákoldódást és könnyíti a kiürülését.

Fagyöngy: lassítja az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szívműködést.

Fehér üröm: gyomorerősítő, javítja a gyomorsavtermelést és az epeürülést, elősegíti az emésztést.

Fekete retek: javítja a májműködést különösen az epekiválasztást, csökkenti az epekőképződést.

Fokhagyma: normalizálja a vérzsírértéket, csökkenti a vérnyomást, hátráltatja az érelmeszedést, antibiotikus hatású anyagokat tartalmaz és segít a bélflóra helyreállításában.

Galagonya: normalizálja a vérnyomást, erősíti a szívet és javítja a keringést.

Kakukkfű: nyákoldó, köptető hatású, makacs száraz köhögésnél kiváló.

Kamilla: görcsoldó, gyulladáscsökkentő, hámregeneráló, kitűnő hatású ideges gyomorpanaszra.

Káposzta: gyomor- és bélrendszeri gyulladás, fekély, jó gyógyszere, az ízületi gyulladást csökkenti.

Lándzsás útifű: garat- és hörgőgyulladásnál jó gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító.

Libapimpó: emésztőszervi panasznál kiváló nyugtató, görcsoldó, hasmenés ellen jó hatású.

Macskagyökér: nyugttó, alvást elősegítő, általános kiegyensúlyozó.

Martilapu: javítja a légzőszervek működését, oldja a makacs köhögést, kitűnő vízhajtó.

Medvehagyma: aktivizálja a keringést, elősegíti a gyomor- és bélrendszer emésztőnedvtermelését.

Nyírfa: kitűnő gyulladáscsökkentő, különösen ízületi gyulladásnál, erősíti a vese és a hólyag működését, erőteljes vízhajtó.

Orbáncfű: feszültségoldó, kiegyensúlyozó, csökkenti a funkcionális szív- és gyomorpanaszt, segíti az elalvást.

Paprika: vízhajtó, magas C-vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert támogatja a szívet és a keringést.

Petrezselyem: vízhajtó, fokozza a mirigyek elválasztó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomorműködést.

Pitypang: erősíti a májműködést, fokozza az epekiválasztást, vértisztító.

Rozmaring: javítja a keringést, kitűnő élénkítőszer.

Szilva: sejtvédő, optimalizálja a szénhidrát-anyagcserét, javítja az emésztést, erősíti a szívet és az immunrendszert.

Szőlő: javítja az emésztést, fokozza a vese működését, csökkenti a menses előtti kellemetlen tüneteket, feszültségoldó, regeneráló, aktivizálja a szénhidrát-anyagcserét.

Tök: aktivizálja a vese és a húgyúti szervek működését, fokozza a vizeletkiválasztást, sok A-vitamint tartalmaz, ezért védi a bőrt és a nyálkahártyát.

Torma: étvágyjavító, emésztést elősegítő, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizeletkiválasztást, kitűnő gyulladáscsökkentő hatású ízületi bántalom esetén.

Vöröshagyma: fokozza az emésztőnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő.

Vizi torma: aktivizálja az anyagcserét, fokozza a kiválasztó szervek működését, méregtelenít.

Zab: roborál, védi a gyomornyálkahártyát, kitűnő erősítőszer kimerültség esetén.

Zeller: húgyhajtó, ízületi gyulladásnál kitűnő gyulladás- és fájdalomcsillapító.

Zsálya: gargarizáláskor gyulladáscsökkentő, orr-, garat- és szájüregi gyulladás esetén belsőleg izzasztószer, tisztítja a bőrt.

Zsurló: kitűnő vértisztító, kiválasztást elősegítő.

 

Hogyan kell alkalmazni a gyümölcs- és zöldség leveket?

A zöldségekből és gyümölcsökből készíts frissen préselt lét, fele-fele arányban higítsd, és naponta kétszer-háromszor két deciliternyit kortyolgass belőle étkezés előtt vagy két étkezés között. Aki léböjt napot tart, a rostokat szűrje le, egyébként nem kell. Töményen soha semmilyen lét (dobozosat sem!) ajánlott inni, mert puffadást, hasmenést és rendszeres fogyasztás esetén gyomornyálkahártya-gyulladást idézhet elő.

 

A gyógynövényekből készíts teát, és fogyaszd kúraszerűen: négy-hat hétig fél-egy liternyit naponta. A leveleket, a szárat és a virágokat elég forrázás után maximum tíz percig áztatni, a gyökereket és magvakat viszont áztatni (általában egy éjszakán át és főzni (öt-tíz percig) is kell, hogy elegendő hatóanyag keletkezzen. Ha valaki gyógyhatása miatt több hatóanyaghoz szeretné juttatni szervezetét vagy nincs lehetősége teát készíteni, választhatja az alkoholos kivonatot is, de gyermekek, májbetegek inkább tablettás készítményt válasszanak.

 

Természetesen az itt ismertetetteken kívül még sok más zöldség és gyümölcs is használható gyógyításra.

 

A felsoroltak alkalmazhatók a mindennapi étkezés kiegészítésként, vagy kúraszerűen, esetleg lékúrához is. Ez utóbbit azonban nem célszerű két-három napnál tovább orvosi felügyelet nélkül folytatni még egészségeseknek sem. Betegeknek vagy kisebb-nagyobb panaszokkal küszködőknek pedig legfeljebb heti egy léböjtnap ajánlott. Ehhez is orvos vagy hozzáértő szakember tanácsa szükséges, nehogy valaki többet ártson, mint amennyit segít magának.

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos bőrelváltozásokat észlelünk, érdemes odafigyelni ezekre.   Mindannyian...
TOVÁBB
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és a mozgásszegény életmód.   A nyirokrendszer jelentőségét...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék