Folyékony arany a kamrában – Nyers méz

 

Ősidők óta a méz gyógyító tulajdonságait mindig is dokumentálták. A szándékosan perifériára szorított természetes antibiotikumok és vírusellenes anyagok egyik képviselőjeként.

 nyers méz, immunerősítő, köhögés elleni szirup, pasztőrözött

A nyers méz kifejezést arra a mézre használják, ami az évezredes hagyománynak megfelelően készül, szűrés, kémiai eljárások és pasztőrözés nélkül. Ha a címkén azt látod: “tiszta méz” – az valószínűleg pasztőrözött. A pasztőrözés semlegesíti a benne lévő összes fermentumot, propoliszt és a különösen egészséges fitotápanyagokat.

 

●   Az ájurvédikus orvoslásban több mint 4000 éve használják. 634 különféle gyógyhatással már az ősi hindu védikus szövegekben is szerepel.

●   Már az ókori egyiptomi Ebers papírusz is kifejtette a méz gyógyító tulajdonságait.

●   Az ókori Görögországban, Hippokratész, a “Medicina Atyja” írta, hogy a méz és a pollen sebeket tisztít és fekélyeket gyógyít.

 

Csak azért, mert a címke szerint ,,MÉZ” van az üvegben…

 

Egyes kínai gyárak ,,ultraszűrésnek” vetik alá a mézet, addig a pontig, míg aztán semmilyen pollen nem marad benne. Az olcsó méz forrása ily módon nem határozható meg. Az olcsó méz gyakran fertőzött növényvédő szerekkel, illegális antibiotikumokkal, nehézfémekkel. Még 1997-ben Kínában tömeges bakteriális megbetegedés ütötte fel a fejét a méhesekben, amit két módon lehetett volna megfékezni: a beteg állomány megsemmisítésével vagy pedig antibiotikumokkal. A kínai méhészek ez utóbbit választották. Tizenhárom év elteltével még mindig találni káros anyagmaradványokat a mézben a megengedett mennyiség feletti értékben. A kínai méz nagy része egyébként Bulgárián, Bosznián, Románián, Magyarországon és Szerbián keresztül kerül több európai ország piacára. Néhány olcsó mézet magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal higítanak fel.

 

Hogyan tudhatja biztosan, hogy valójában mézet vásárol?

Vásároljunk annyira lokálisan amennyire lehetséges, közvetlenül a méhészektől vagy kedvenc gazdálkodónktól a piacon. Általános szabály az, hogy minél sötétebb a méz, annál több előnnyel rendelkezik.

 

Pasztőrözött vagy nyers?

Fontos tudni, hogy a méznek natúr nyersnek, és nem pasztőrözöttnek kell lennie. Ha a címkén azt látják: “tiszta” – a méz valószínűleg pasztőrözött. A pasztőrözés pedig semlegesíti a benne lévő összes fermentumot, propoliszt, fitonutrienst. A fitotápanyagok, amelyeket egyaránt a mézben és a propoliszban is találtak, kimutatottan rendelkeznek daganatellenes tulajdonságokkal. Ezen anyagok közé tartoznak a kávésav, a metil-caffeát, fenil-caffeát és fenil-dimethylcaffeát. A kutatók felismerték, hogy ezek az anyagok megakadályozzák a vastagbélrák kialakulását állatokban, két enzim aktivitásának leállításával: a foszfatidil-inozitol-specifikus foszfolipáz és a lipoxigenáz gátlásával. Amikor a nyers mézet alaposan feldolgozzák és pasztőrizálják, a fitotápanyagokban rejlő előnyök nagyrészt megsemmisülnek.

 

Jelentős előnyei ellenére a nyers méz fogyasztásának van néhány ellenjavallata:

●   Csecsemők 1 éves kor alatt nem fogyaszthatják, a botulizmus veszélye miatt. A csecsemők fejletlen immunrendszere nem tudja megakadályozni a Clostridium botulinum spórák szaporodását. A botulizmus bénulást és halált okozhat.

●   Méhméreg-allergiában szenvedők gyakran allergiás reakciót kapnak a méztől. Ezek az allergiás reakciók könnyen életveszélyessé válhatnak.

●   Az ételmérgezés kockázata nagyobb, ha nyers és nem pasztőrözött mézet fogyasztunk.

 

A nyers méz előnyei

A nyers méz antivirális, antibakteriális és gombaölő, így ez az egyik legtöbbet tudó gyógyító anyag a földön. Nagyon tápláló is egyben. A méz egy természetes multivitamin. Jelentős mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitaminokat, magnézium, kálium, kalcium, nátrium, klór, kén és foszfát ásványi anyagokat. A történelem folyamán mind belsőleg, mind külsőleg használták a különböző betegségek kezelésére.

 

 

●   Alkalmazhatjuk bőségesen sebekre, gyorsítja a gyógyulást.

●   Kiütésre, égésre vagy viszketésre vékonyan kenjük.

●   Naponta 3-szor egy teáskanál segít megelőzni a szezonális allergia kialakulását.

●   Egy evőkanál nyers méz fahéjjal meghintve naponta 3-szor erősíti az immunrendszert és harcol a torokfájás ellen.

●   Egy kanál méz megnyugtatja a torokfájás által okozott köhögést.

●   Egy pár evőkanál méz forró teába való keverése csökkenti a megfázás vagy influenza tüneteit.

●   A méz egyenlő rész kókuszolajjal kikeverve csodálatos bőrkondicionáló.

●   Néhány tanulmány szerint a méz segíthet a vércukor-ingadozásokat kordában tartani.

●   A nyers méz növeli az antioxidánsok termelődését a véráramban.

●   Újabb tanulmányok igazolták, hogy naponta fogyasztva a méz csökkenti az általános koleszterinszintet.

●   A méz helyileg sebre téve hidratálja a bőrt és segít megakadályozni, vagy csökkenteni a hegesedést.

 

Köhögés elleni szirup házilag

Egész télen tartható mézes-citromos-gyömbéres keverék a hűtőszekrényben. Az íze olyan finom, hogy nem kell kétszer kérni a gyerekeket, hogy bevegyék. Néhány evőkanál szirupot forró vízbe téve házi “Neo-Citran” stílusú forró italt készíthetünk, az összes adalékos vegyi anyag nélkül.

 

Hozzávalók

●   2 citrom, megtisztítva és vékonyra szeletelve

●   6 evőkanál reszelt gyömbérgyökér

●   méz szükség szerint.

 

Elkészítés

Egy üvegben, rétegezzen citromszeleteket és reszelt gyömbért, amíg az edény megtelik. Öntsünk mézet az üvegbe konyhakéssel mozgatva a citromot és a gyömbért, hogy helyet adjunk a méznek. Tároljuk a hűtőben legalább 2 hétig használat előtt, majd fogyasszunk belőle 1-2 teáskanállal naponta 3-szor belőle, szükség szerint, köhögés vagy torokfájás esetén.

 

A mézet légmentesen záródó edényben tároljuk hűvös, sötét helyen.

Forrás 

 

immunerősítő

Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember...
TOVÁBB
Ezüst-kolloid – a legerősebb természetes antibiotikum
  Nem is olyan rég egy amerikai orvos nyilvánosságra hozta az ezüstkolloiddal történő kezeléseinek eredményeit. Az otthoni kutatást már körülbelül 11...
TOVÁBB
A sárgarépa titkai
A sárgarépa egész évben beszerezhető, a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt...
TOVÁBB
Köménymag, egy csodafűszer
  A köménymag az egyik olyan fűszerünk, amelyben szinte az összes vitaminunk megtalálható.   Ezen kívül pedig tartalmaz magnéziumot, káliumot,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék