A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban

 

Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb egészségi állapot között különösen a szívbetegségek vonatkozásában.

 

De hogy mik azok a legapróbb részletek, az élelmiszerekben létező hatékony molekulák, amelyek aztán a hatásért felelősek, ez sok esetben rejtély marad. Különösen, ha arra gondolunk, hogy összefüggést keresünk bizonyos élelmiszerek és a rák kialakulásának kisebb kockázata között.

 

Egy újabb lépés a tudás felé: egy tanulmány azt sugallja, hogy egy vegyület, amely a mediterrán étrendben nagy mennyiségben előfordul, elveszi a rákos sejtektől azt a tulajdonságukat, hogy elkerüljék a halált és korlátlanul szaporodjanak.

 

A génszabályozásban egy nagyon konkrét lépés megváltoztatásával ez a vegyület újra megtanítja a rákos sejteket arra a folyamatra, ahogyan a normál sejtek szabályozzák életciklusukat: a programozott sejthalálra.

 

A ráksejtek úgy tudnak osztódni megállás nélkül, hogy meggátolják azt a folyamatot, amely normálisan, a ciklus végén halálra ítélné őket a program szerint. Az apigenin a mellráksejteknél képes volt leállítani ezt a gátlást, mutatta be a kutatás, amelyet az Ohio-i Állami Egyetem tudósai végeztek.

 

A petrezselyem, a zeller és a kamillatea a leggyakoribb forrásai az apigeninnek, de megtalálható számos más zöldségben és gyümölcsben is.

 

A kutatás azt is kimutatta, hogy az apigenin az emberi szervezetben mintegy 160 fehérjéhez kötődik, ami arra utalhat, hogy gyógyhatása a most ismertnél sokkal szélesebb körű. A táplálékkal bejuttatott anyagok tehát valószínűleg sok mindent gyógyíthatnak, hatásuk szélesebb körű, míg a gyógyszerek támadáspontja a gyógyítás során általában csupán egyetlen molekula.

 

„Tudjuk, hogy egészségesen kell táplálkozni, de az esetek többségében nem ismerjük a mechanizmust, amiért ezt kell tennünk. Most láthatjuk, hogy az annyit emlegetett mediterrán étrend egészségre gyakorolt hatása többek között ehhez a tápanyaghoz köthető, amely sok fehérjére van befolyással. Az apigenin visszaállítja a rákos sejtek normál profilját, ami nagyon értékes, mind klinikailag, mind a prevenció szempontjából” – magyarázza Andrea Doseff, molekuláris genetikus professzor (Ohio State University), aki Erich Grotewold professzorral együtt vizsgálta az apigenin és más flavonoidok lehetséges hatását a betegségek megelőzésében.

 

Azon kívül, hogy megállapították, az apigenin hatással lehet a rákos sejtek viselkedésére, a kutatás másik nagy eredménye egy új orvosbiológiai kutatási technika kifejlesztése is. A technikát, amellyel azt próbálták kideríteni, mely fehérjék lépnek kölcsönhatásba az étrendben előforduló kisebb molekulákkal, egyszerűen a halászathoz hasonlították.

 

 

„Képzeljenek el egy nagy edényt, amelyben a potenciálisan érintett fehérjék apró halak. Beletesszük a táplálékmolekulát az edénybe, és az csak a strukturális tulajdonságainak megfelelő fehérjéket vonzza. És tudjuk, hogy ez valódi kapcsolat, mert látjuk, ahogy a fehérjék és az apigenin egymáshoz kötődnek.”

 

A további kísérletezés során megállapították, hogy az apigenin olyan fehérjékkel is kapcsolatba került, amelyek három specifikus funkcióval rendelkeztek. A legfontosabb ezek közül az volt, amelynek segítségével az apigenin helyre állította a programozott sejthalál mechanizmusát a sejtekben, és ezzel meggátolta korlátlan szaporodásukat.

 

A kutatásból levonható egyik következtetés tehát, hogy amikor megfelelően étkezünk, segítünk a szervezetben lévő fehérjéknek, hogy normális utasításokat adjanak ki, a sejtek élete a normális mederben haladjon a keletkezéstől a pusztulásig.

 

Az apigenin jótékony hatása nem korlátozódik erre a kifejezetten bizonyítható rákellenes tevékenységre, kutatások korábban már kimutatták gyulladáscsökkentő hatását is.

 

„Mivel az apigenin többféle sejthez is kötődik, sokféle előnyös tulajdonsága lehet, és mivel sok szereplős a játék, szinergisztikus hatás érhető el vele.”

Forrás: Science Daily

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos bőrelváltozásokat észlelünk, érdemes odafigyelni ezekre.   Mindannyian...
TOVÁBB
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és a mozgásszegény életmód.   A nyirokrendszer jelentőségét...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék